Fă-le un cadou valoros copiilor tăi! Povesteşte-le despre tine!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuplu de tineri romani, anii 80. Sursa foto: blogul "Ai mei era super"
Cuplu de tineri romani, anii 80. Sursa foto: blogul "Ai mei era super"

Crezi ca nu esti un povestitor nativ? Ti se pare ca nu ai trait experiente suficient de interesante incat, povestite, sa fie de folos copilului tau? Ti-e teama ca vorbind despre tine devii vulnerabil, iti pierzi din autoritate sau iti pericilitezi imaginea? Nu ai timp sa identifici in trecutul tau o poveste care sa merite reflectoarele? Nu vezi rostul storytellingului pentru ca tu le citesti copiilor povesti scrise de altii, in fiecare seara?

Toate aceste piedici in calea storytelling-ului si altele pe care nu le-am enumerat sunt mofturi comparativ cu beneficiile pe care le aduce in viata copiilor nostri o poveste autentica, sincera, traita de noi insine si impartasita cu inima deschisa.

Iata de ce ar trebui sa povestestim copiilor nostri despre oamenii care ne-au inspirat si despre experientele care ne-au facut sa devenim cine suntem.

Simt ca le esti alaturi si ii poti motiva mai usor sa isi schimbe perspectiva

Storytelling-ul nu este despre povesti de dragul povestii, ci are scopul de a ajuta intr-un fel sau altul pe cel care asculta. Cand vorbesti copilului din propria experienta, fara sa ii spui cum ar trebui sa faca, ci spanandu-i o poveste, sansele tale sa fii ascultat si sa diminuezi din riscurile unor decizii gresite sunt mult mai mari. Copilul va intelege ca si tu ai trecut printr-o situatie similara, ca te-ai confruntat cu acelasi sentimente, cu acelasi ganduri si, indiferent care a fost rezolvarea gasita de tine, buna sau rea, el are sansa sa adapteze experienta pe care i-o faci cadou si sa aleaga ceea ce i se potriveste. Storytelling-ul dezvaluie copiilor nostri o noua fateta a noastra; ii ajuta sa isi consolideze relatia cu noi, favorizeaza apropierea si ii incurajeaza sa povesteasca la randul lor experiente care ii preocupa.

Ii ajuta sa isi inteleaga si sa isi depaseasca limite, frici si anxietati

Si tu ai avut limite pe care le-ai depasit, si tu ai avut frici si anxietati pe care ti le-ai invins. Povestea ta se repeta acum intr-o alta formula si o traieste copilul tau. Povesteste-i despre lupta ta cu propriile slabiciuni si frici. Este o poveste mai valoroasa decat un sfat pe care il poti livra fara “background”-ul care sa il sustina, sau care sa il justifice. O poveste este intotdeauna acceptata mai usor, cu atat mai mult cu cat tu esti cel mai bun expemplu pe care il poti oferi copilului.

Isi cunosc trecutul si depasesc mai usor conflictul dintre generatii

Istorioarele despre tine,  parintii tai, despre strabunici sau alte rude sunt resurse pretioase de povesti “cu sens” si ocazii sa le prezinti copiilor o istorie a familiei cu personaje mai bune sau mai rele, fascinante, infricosatoare, amuzante, energice, lenese, frumoase sau urate… Din interactiunea acestor eroi sau, dupa caz, anti-eroi, se creeaza si se perpretueaza atitudini si comportamente ale familiei extinse in care copilul trebuie sa isi gaseasca rostul, sa se pozitioneze.  Amintirile tale despre acesti membri ai familiei iti ofera povesti prin care sa exemplifici situatii si decizii “asa da” si  povesti pentru a exemplifica “asa nu”. Aceste povesti cu oameni reali, despre care copiii au auzit, sau poate i-au cunoscut si pe care ii vor percepe in cu totul alt mod dupa ce le-au ascultat povestea pun bazele expresiei de sine si stimei de sine, deoarece cresc discernamantul, capacitatea de a rationa si de a se raporta la lume.

Un studiu realizat in 2006 la Universitatea Emory, USA ( aici) a aratat beneficiile pe care le aduc povestile din trecutul familiei in dezvoltarea armonioasa a adolescentilor. Studiul concluzioneaza ca este de ajutor pentru copii sa li se spuna povesti pentru a intelege relatiile complexe dintre membri familiei extinse. Fara acest ajutor ei au o imagine incompleta si uneori gresita despre rude. Cand li se spun povesti isi creeaza o imagine mai clara si mai corecta despre propria familie, despre propriul loc in acest puzzle care cuprinde si trecut si viitor. Veti gasi mai multe informatii despre impactul storytellingului asupra copiilor si adolescentilor in acest studiu  aici.

Storytelling-ul este un cadou pe care il faci copiilor tai. De aceea, ai grija cand dai povestile mai departe. Este foarte posibil sa ramana in mintea si in sufletul copiilor tai pentru totdeauna.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite