Dispozitivele digitale afectează dezvoltarea normală a copiilor: ce capacităţi le sunt diminuate şi ce schimbări intervin în relaţia cu părintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispozitivele digitale afectează relaţia părinte-copil FOTO Shutterstock
Dispozitivele digitale afectează relaţia părinte-copil FOTO Shutterstock

Jocurile video au devenit nelipsite din programul copiilor şi chiar dacă unele dintre acestea sunt considerate educative, specialiştii avertizează că dispozitivele digitale afectează dezvoltarea normală a celor mici.

În faţa generaţiei de copii „digitali“, care a crescut cu calculatoare şi tablete, adulţii devin uneori lipsiţi de putere.

Noile generaţii cresc acum învăţând noi tehnologii, cum ar fi iPod-uri, iPad-uri, telefoane mobile sau Skype. Dar, în mod alarmant, ele elimină o serie de experienţe, cum ar fi interacţiunea socială, activităţile în aer liber, precum şi abilităţile de inteligenţă emoţională.

Portalul LifeHack.org a întocmit o listă a efectelor produse de dispozitivele digitale în dezvoltarea normală a copiilor:

Nu se mai joacă în aer liber

Majoritatea copiilor se joacă în interior, petrecându-şi timpul în faţa calculatorului şi exersând diferite jocuri video. Peste 33% dintre copii nu respectă ora zilnică  de exerciţii, recomandată de medici.

Nu interacţionează

Un copil învaţă să-şi exprime emoţiile şi să vorbeasă observând expresiile faciale ale părinţilor. Astfel, ei încep să devină creaturi sociale, dobândind competenţe esenţiale care vor fi vitale atunci când încep şcoala şi vor fi nevoiţi să interacţioneze cu alţi copii de vârsta lor. Dar, părinţii sunt din ce în ce mai mult absorbiţi în dispozitivele lor electronice şi încep să fie deranjaţi de proprii lor copii. Semnalul de alarmă cu privire la acest aspect a fost tras de mai mulţi psihologi, unul dintre aceştia fiind Jenny Radesky, care îi îndeamnă pe părinţi să lase telefonul din mână şi să acorde atenţia necesară celor mici.

Relaţiile părinte-copil sunt afectate în mod negativ

Părinţii din era digitală tind să renunţe la o parte din sarcinile pe care le au. Utilizarea dispozitivelor are un efect negativ asupra modului în care părinţii interacţionează cu copiii lor, aceştia devenind mult mai irascibili, lucru menţionat de Dr. Wendy Sue Swanson pe blogul personal. Ea recomandă stabilirea anumitor limite pentru utilizarea dispozitivelor digitale, recomandând ca atât copiii cât şi părinţii să ia pauze digitale împreună.

Capacitatea de citire a copiilor este afectată

Un studiu realizat de West Chester University arată că micuţii care citesc cărţi tipărite pe hârtie îşi dezvoltă mult mai bine abilităţile de înţelegere decât cei care citesc de pe dispozitive electronice. Aceştia sunt tentaţi să sară peste text şi să se concentreze pe toate caracteristicile vizuale interactive care le apar în pagină

Copiii nu mai ştiu ce înseamnă prietenia adevărată

Copiii din ziua de astăzi nu vor şti niciodată ce este o prietenie adevărată. Deşi au sute de prieteni pe Facebook nu au interacţionat niciodată cu cei mai mulţi dintre ei. Noţiunea de prietenie şi legătura creată în copilărie va fi schimbată în mod irevocabil, iar acest lucru va avea un puternic impact în relaţiile de mai târziu.

Copiii nu ştiu ce înseamnă empatia

Toleranţa, grija pentru cei din jur şi controlul emoţiilor sunt deprinderi absolut necesare în viaţă. Cu toate acestea, s-ar putea ca micuţii din era digitală să nu înveţe niciuna din aceste abilităţi. Nu poţi empatiza cu un dispozitiv şi nu poţi crea o relaţie în spaţiul virtual, aşa cum o pot face două persoane care trec împreună prin diferite transformări de-a lungul copilăriei.

Copiii nu se odihnesc suficient

Copiii ar putea pierde noţiunea timpului petrecut on-line, iar acest lucru are consecinţe grave în ceea ce priveşte sarcinile zilnice. De asemenea, statul în faţa calculatorului le creează o stare de iritabilitate atunci când sunt forţaţi să se oprească. Unul dintre aspectele cele mai grave este pierderea somnului, deoarece acest lucru are impact asupra temelor din ziua următoare.

Copiii au nevoie de supraveghere

Părinţii ar trebui să fie în alertă pentru orice fel de dependenţă on-line. Ei înşişi trebuie să dea un exemplu şi să se asigure că există un echilibru între jocurile tradiţionale şi activităţile on-line. Părinţii ar trebui să negocieze timpul pauzelor digitale şi să încurajeze activităţile în aer liber, atunci când este posibil.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite