Depresia prenatală afectează comportamentul copilului la adolescenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii născuţi de mame care au suferit de depresie în timpul sarcinii sunt predispuşi la dezvoltarea de probleme comportamentale, în adolescenţă FOTO Shutterstock
Copiii născuţi de mame care au suferit de depresie în timpul sarcinii sunt predispuşi la dezvoltarea de probleme comportamentale, în adolescenţă FOTO Shutterstock

Femeile însărcinate care sunt depresive sau anxioase riscă să aibă copii hiperactivi, cu tulburări comportamentale în perioada adolescenţei, susţin specialiştii.

Depresia şi anxietatea în perioada sarcinii cresc cantitatea de cortizol (hormonul stresului) secretată în organism. Cortizolul poate, la rândul său, să acţioneze asupra dezvoltării unor zone cerebrale ale fătului, zone responsabile cu somnul şi reglarea foamei. 

În plus, cercetătorii britanici avertizează că depresia maternă poate să influenţeze modul în care copilul va face faţă situaţiilor limită, în perioada adolescenţei. Cu alte cuvinte, stresul în timpul sarcinii se poate „moşteni“, conform unui studiu citat de publicaţia „Daily Mail“.

Pentru a verifica această ipoteză, un grup de specialişti ai Universităţii din Bristol, din Marea Britanie, au realizat un experiment, avându-i ca respondenţi pe părinţii şi odraslele acestora. Rezultatele studiului au arătat că 11% din totalul tinerilor, ale căror mame au avut stări depresive în timpul sarcinii, au devenit violenţi şi anxioşi la vârsta de 18 ani.

Potrivit aceloraşi statistici, şi depresia postanatală poate avea efecte majore asupra dezvoltării comportamentale a copiilor, mai ales atunci când mama nu a beneficiat de o instruire educaţională specializată.

Cercetătoarea Rebecca Pearson, autoarea acestui experiment, susţine că depresia netratată din timpul sarcinii afectează comportamentul adolescentului. 

„Femeile care suferă de depresie ar trebui să se trateze încă din perioada sarcinii sau înainte de a rămâne însărcinate, dacă este cazul“, avertizează Celso Arango, unul dintre profesorii implicaţi în echipa de cercetare. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite