Cum stimulăm copiii să facă mişcare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportul îi determină pe cei mici să aibă performanţe şcolare mai bune decât copiii sedentari. FOTO Shutterstock
Sportul îi determină pe cei mici să aibă performanţe şcolare mai bune decât copiii sedentari. FOTO Shutterstock

Copiii activi fizic au performanţe şcolare mai bune şi dezvoltă un stil de viaţă echilibrat în comparaţie cu cei sedentari. Orice tip de mişcare este benefică, susţine specialistul Ovidiu Gavrilovigi, care le oferă părinţilor câteva modalităţi prin care îşi pot încuraja copiii să facă sport.

Doctor conferenţiar în cadrul Facultăţii de Psihologie din Iaşi, Ovidiu Gavrilovici susţine mişcarea în aer liber, încurajandu-i pe adulţi să identifice pasiunile copiilor, să discute şi recompenseze activităţile realizate de cei mici.

„Identificaţi pasiunile copilului: Ce îi place? La ce se uită cu plăcere? Deoarece interesele din această zonă de informare se pot asimila în viaţa reală“, explică Ovidiu Gavrilovigi. „Stimulaţi-vă copilul să aleagă acţiunea sau activităţile preferate. Nu îi impuneţi propria preferinţă“, avertizează el.

Specialistul încurajează discuţiile cu cei mici şi respectarea pasiunilor lor. „Dacă le plac spectacolele, filmele sau joaca în parc, mergeţi pe jos în drum spre aceste locuri. Proiectaţi împreună cu ei viitoarele activităţi.Nu impuneţi copilului un rol“, punctează Gavrilovici. În plus, expertul recomandă părinţilor să recompenseze activităţile întreprinse de cei mici şi să le explice acestora care sunt beneficiile sportului şi cum alimentaţia îi ajută să crească armonios. Puteţi aminti şi de importanţa relaţiilor cu cei din jur, dar şi despre grija şi respectul faţă de natură, adaugă specialistul.

Gavrilovigi îi sfătuieşte pe adulţi să devină un model pentru copii. „Trebuie să aveţi un rol implicit şi activ în modelare, stimulare şi recompensarea activităţilor întreprinse de ei. A fi un părinte model nu înseamnă doar să povesteşti despre «vremurile de altădat㻓, spune Gavrilogi.

Ajutaţi-i să iubească mişcarea!

Pe lângă susţinere şi acompanierea celor mici în desfăşurarea activităţilor legate de mişcare, expertul îi încurajează pe părinţi să devină inventivi şi să folosească obiecte asociate mişcării, precum hainele şi încăţămintea sport, fotografii cu ei în mişcare, postere şi videoclipuri.

Efortul fizic dezvoltă încrederea în sine

Albert Bandura şi  Lev Vygotski, doi maeştrii psihologi, susţin mişcarea în aer liber, argumentând că efortul fizic îl ajută pe copil să devină sigur pe sine. De aici derivă şi importanţa de a avea modele adecvate, de a apela la antrenori, atunci când vorbim de sport de performanţă.

Oferiţi-i activităţi „la îndemână”: nici prea uşoare, nici prea complexe

Activitaţile pe care părinţii le propun copiilor nu trebuie să fie simple, deoarece pot devein plictisitoare, dar nici foarte complexe, crede Gavrilovici. Expertul îi îndeamnă pe adulţi să se folosească de activităţi ingenioase, creative şi, desigur, „mulate“ pe caracterul celor mici.

Încurajaţi-vă copilul

Recompensarea adecvată a copilului folosind încurajări autentice, credibile este importantă, susţine psihologul. Aceste încurajări nu sunt dependente de succesul real al sarcinii sau al acţiunii copilului. „Indiferent de rezultatul încercării, vom continua să credem şi să afirmăm că el sau ea poate să ducă sarcina la bun sfârşit“, punctează Gavrilovici.

„Imaginea «de success» - de copil bucuros şi în mişcare (şi nu de copil campion sau olimpic) - pe care părinţii o au şi o pot proiecta asupra copilului, poate fi un stimul important pentru acesta. Copilul va asocia astfel mişcarea cu succesul, cu bucuria de a o practica“, explică specialistul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite