Cum ne pregătim copiii de începutul şcolii. Ghidul unei dimineţi perfecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul părintelui poate strica dimineaţa copilului. Fiţi organizaţi şi stabiliţi o rutină care să-i ajute pe cei mici să facă faţă unei noi zile, pentru ca începutul noului an şcolar să-i găsească pregătiţi.

Când copiii cresc şi încep să înveţe lucruri noi, creierul lor deprinde noi abilităţi, cuvinte şi aşteptări. De cele mai multe ori sunt entuziasmaţi de noile lor descoperiri, dar uneori pot fi copleşiţi. Este important ca părinţii să se asigure că cei mici sunt pregătiţi pentru a face faţă unei noi zile.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Pediatrie Comportamentală, copiii mici care au o rutină de dimineaţă bine stabilită tind să fie mai sănătoşi din punct de vedere emoţional şi mai echilibraţi din punct de vedere social, scrie kidspot.com

După un somn bun, este timpul pentru un mic dejun sănătos

„Asiguraţi-vă că cei mici dorm un număr suficient de ore pentru a avea energie întreaga zi. Dacă aţi programată o nouă activitate în ziua următoare, puteţi vorbi despre ea înainte să se culce, astfel încât să se trezească ştiind ce se va întâmpla şi ce se aşteaptă de la ei“, spune psihologul Stephanie Lau. Specialistul recomandă părinţilor să se asigure că micuţii lor consumă alimente cât mai sănătoase dimineaţa, micul dejun fiind esenţial pentru o bună concentrare şi un nivel crescut de energie.  

Predictibilitatea şi coerenţa sunt esenţiale

Stephanie spune că predictibilitatea întăreşte sentimentul de siguranţă al unui copil, deoarece înţelege ce se întâmplă în jurul lui şi poate anticipa sarcini care ajută la dezvoltarea independenţei. „Putem întări rutinele prin punerea lor în scenă, astfel încât să poată învăţa să urmeze un program şi să-şi monitorizeze progresul. Atunci când sunt capabili să se dezvolte independent, pot învăţa să fie independenţi şi în alte domenii“, spune ea.

Construiţi programul matinal conform ritmului lor

Este important ca părinţii să fie conştienţi de nivelul de energie al copiilor şi să construiască un program în funcţie de energia lor de dimineaţă. „Puteţi folosi mişcarea pentru a face copiii să se trezească sau să-i calmeze. Începţi prin a întinde degetele, braţele şi picioarele“, spune ea.  

Evitaţi folosirea gadgeturilor

Un lucru extrem de important pe care părinţii ar trebui să-l ia în considerare este excluderea sau limitarea folosirii gadgeturilor, din cauza efectului profund pe care îl are asupra creierului copiilor.

Încercaţi să nu vă stresaţi prea mult

Este important de reţinut că stresul părintelui poate strica dimineaţa copilului. Asiguraţi-vă că nu veţi fi cuprinşi de anxietate la prima oră a dimineţii. Fiţi organizaţi şi, dacă aveţi un plan, includeţi şi copiii acolo unde este posibil. „Dacă mama şi tata sunt liniştiţi dimineaţa, veţi vedea asta şi în comportamentul copiilor. Dacă cei mici nu au timp pentru micul dejun, dacă nu şi-au periat părul, dacă le lipsesc lucruri din ghiozdan, vor fi afectaţi pe tot parcursul zilei“, spune specialistul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite