Cele 7 tipuri de inteligenţă care pot fi identificate şi cultivate în cazul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologul a subliniat că fiecare dintre cele şapte tipuri de inteligenţă pot fi descoperite la copii printr-un procedeu de observaţie. FOTO siol.net
Psihologul a subliniat că fiecare dintre cele şapte tipuri de inteligenţă pot fi descoperite la copii printr-un procedeu de observaţie. FOTO siol.net

Howard Gardner, un renumit psiholog american, propune o teorie referitoare la natura inteligenţei, care trebuie privită ca o o serie de şapte inteligenţe independente, abordarea fiind dezbătută în cadrul unui eveniment de parenting desfăşurat la Bucureşti.

În cadrul evenimentului de parenting „Educaţia pozitivă şi Teoria Inteligenţelor Multiple“ organizat miercuri seara, la Bucureşti, de Shakespeare School, au fost dezbătute cele şapte tipuri de inteligenţă care pot fi indentificate în cazul copiilor.

Este vorba de inteligenţa verbală (lingvistică), muzicală, logico–matematică (logică), spaţială, kinestezică (a mişcării), interpersonală (socială), intrapersonală (personală) şi inteligenţa naturalistă.

În cadrul evenimentului, psihologul specialist în consiliere parentală Mirela Horumbă a ţinut să precizeze că „educaţia copiilor nu trebuie făcută la voia întâmplării, după ureche. Părinţii fac de cele mai multe ori consiliere cu micuţii acasă, fără să îşi dea seama. Dar ce înseamnă să fii părinte?“. 

Această întrebare a stârnit reacţii în rândul părinţilor şi viitorilor părinţi prezenţi, psihologul amintindu-le că „bătaia nu e o metodă sănătoasă de a face educaţie“, iar „copiilor trebuie să le vorbeşti o limbă pe care o înţeleg“, acesta fiind modalitatea prin care ei pot căpăta încredere în sine, proprie educaţiei pozitive.

Părinţii trebuie să fie atenţi la lucrurile pe care copiii le fac mereu cu plăcere  

Psihologul a subliniat că fiecare dintre cele şapte tipuri de inteligenţă pot fi descoperite la copii printr-un procedeu de observaţie. Este foarte simplu de descoperit lucrul pe care aceştia îl fac cu plăcere şi în acel moment putem depista ce tip de inteligenţă deţine copilul. 

Îi place să scrie poezii sau mici povestioare? Cu siguranţă beneficiază de o inteligenţă lingvistică. Cântă şi dansează în loc să stea cuminte alături de fraţii lui? Atunci are o inteligenţă muzicală şi această capacitate îi va dezvolta cunoştinţele în domeniu. Îi plac plimbările în aer liber? Aici este vorba de inteligenţa naturalistă. Acestor copii le place să observe păsările, să facă insectare sau să îngrijească copacii sau animalele, preferă ecologia, zoologia sau botanica.

Marilena Chirculete, profesor în cadrul Shakespeare School, a testat cele şapte tipuri de inteligenţă alături de cei prezenţi la eveniment exact în maniera în care procedează la cursuri cu elevii săi. Aceştia au încercat să înveţe câteva cuvinte în finlandeză printr–un joc simplu de memorie, iar la final au descoperit că această manieră pozitivă de a face educaţie poate fi soluţia pentru a creşte copii fericiţi, interesaţi să descopere merei lucruri noi.

A consemnat Cristina Pîrvu. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite