Cum sporim inteligenţa emoţională: interacţiunea şi ţinerea unui jurnal joacă un rol major

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coeficientul de inteligenţă al unei persoane depinde, de regulă, de ceea ce îi vine în minte. Există, totuşi, un alt tip de inteligenţă care este adesea neglijată, dar care este la fel de importantă: inteligenţa emoţională.

Inteligenţa emoţională este o componentă-cheie pentru construirea relaţiilor profesionale sau personale. Aceasta este abilitatea de a înţelege şi de a manageria propriile emoţii şi pe cele ale altor persoane. Publicaţia Women’s Health recomandă câteva modalităţi prin care vă puteţi spori inteligenţa emoţională:

Interacţionaţi frecvent

Sunt recomandate conversaţiile pe teme uşoare, de complezenţă sau de socializare în rutina zilnică.  

Ţineţi un jurnal

Pentru identificarea propriilor emoţii, este recomandat să ţineţi un jurnal în care să scrieţi în mod regulat. Acesta vă va ajuta să înţelegeţi mai bine ceea ce simţiţi şi să identificaţi reacţii şi caracteristici ale propriului comportament şi nu numai.

Ajutaţi alte persoane

Dacă veţi face anumite gesturi din mărinimia inimii voastre, există şanse să vă sporiţi inteligenţa emoţională. Este cunoscută importanţa pe care o are demonstrarea empatiei şi a consideraţiei faţă de alte persoane.

Fiţi prezenţi

Atunci când sunteţi cu adevărat prezenţi, sunteţi capabili să recunoaşteţi şi să înţelegeţi emoţiile altor persoane, fapt ce vă ajută în dezvoltarea inteligenţei voastre emoţionale.

Ascultaţi cu atenţie

În loc să oferiţi soluţii, este recomandat să ascultaţi cu atenţie. Astfel, îi veţi ajuta pe interlocutorii voştri să se gândească singuri la problema expusă şi să vină ei înşişi cu soluţia potrivită. Atunci când o persoană ajunge singură la o concluzie sau găseşte singură o soluţie, aceasta tinde să fie mai motivată în atingerea obiectivului stabilit decât atunci când veniţi voi cu soluţia respectivă.  

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite