„Capcanele” mortale din locuinţă: care sunt cele mai periculoase locuri şi obiecte din casă de care trebuie feriţi copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portiţele de siguranţă fixate la scări sunt o metodă bune de a evita accidentele. FOTO mrbabyproofer.com
Portiţele de siguranţă fixate la scări sunt o metodă bune de a evita accidentele. FOTO mrbabyproofer.com

Vacanţa de vară este perioada în care cei mici sunt mai predispuşi ca niciodată la accidente, unele chiar foarte grave, ţinând cont de faptul că aceştia petrec mai mult timp acasă decât la şcoală sau la grădiniţă. Jumătate din accidente se petrec chiar dacă un adult este în preajmă, din cauza obiectelor folosite în mod obişnuit pe care părinţii le consideră inofensive.

Grija şi atenţia părinţilor nu reuşeşte, uneori, să îi ţină pe copii departe de pericole. Site-ul britanic de parenting „Netmums”, unul din cele mai importante din Marea Britanie, şi organizaţia non-profit pentru prevenirea accidentelor RoSPA şi-au unit forţele într-un proiect menit să îi ajute pe părinţi să evite riscurile. Acesta se va desfăşura sub forma unor cursuri în cadrul cărora părinţii vor fi instruiţi cu privire la măsurile de siguranţă pe care le pot lua pentru copiii lor.

Potrivit unui sondaj „Netmums”, doar 25% din părinţi au luat măsuri de siguranţă în interiorul locuinţei pentru propriii copii. În plus, numai 8% din cei intervievaţi s-au asigurat că televizoarele sunt fixate pe suportul lor, fără să existe pericolul să cadă peste copii – aceasta fiind una din cele mai frecvente cauze ale deceselor din rândul micuţilor.

Aproximativ 29% din persoanele care au luat parte la studiu nu au instalat portiţe de siguranţă la scări, în timp ce 37% din părinţi ţin substanţele chimice de curăţenie la îndemâna copiilor. 

Tehnologia modernă a adus şi ea o mulţime de pericole pentru cei mici. Ţigările electronice sunt un pericol din cauză că se pot supraîncălzi şi duce la incendii, în timp ce bateriile care se găsesc în interiorul jucăiilor pot fi fatale dacă sunt înghiţite de copii, într-un moment de neatenţie al părinţilor. Foarte primejdioşi sunt şi sacii sau pungile din plastic, cu care cei mici se pot sufoca.

Capsulele de detergent lichid sunt privite ca pericole doar de 7% din părinţi, deşi mai mulţii copii au ajuns la spital după ce le-au ingerat, în timp ce doar 6% au observat că dispozitivele pentru coafură, precum plăcile de îndreptat părul sau ondulatoarele electrice, pot fi un pericol, din cauză că pot provoca arsuri grave.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite