Anumite emisiuni pot ajuta la scăderea agresivităţii la copii
0
Copiii imită multe dintre lucrurile pe care le văd la televizor, însă rareori s-a observat că schimbarea obiceiurilor de vizionare a emisiunilor de la televizor a dus la o îmbunătăţire a comportamentului.
Cercetătorii au prezentat rezultatele unui program conceput să limiteze expunerea preşcolarilor la violenţa de la televizor şi să mărească timpul alocat programelor educaţionale. Experţii au observat că experimentul a redus agresivitatea copiilor faţă de alţii, în comparaţie cu un alt grup, căruia i s-a permis să se uite la tot ce a vrut la televizor.
„Această intervenţie, adică expunerea copiilor la mai puţine emisiuni televizate pentru adulţi şi la mai puţină agresivitate, va avea un efect asupra comportamentului“, spune Thomas Robinson, profesor de pediatrie la Stanford, citat de „The New York Times“.
El consideră că studiile au arătat „un efect mic spre moderat“ în ceea ce priveşte comportamentul preşcolarilor, dar impactul la scară largă ar putea fi „chiar semnificativ“.
Cercetătorii de la Institutul de Cercetare pentru Copii din Seattle şi de la Universitatea din Washington au împărţit 565 de părinţi cu copii cu vârsta între 3 şi 5 ani, în două grupuri. Ambele grupuri de părinţi au notat într-un jurnal obiceiurile TV ale copiilor. Experţii au evaluat conţinutul violent, didactic, ajutorul oferit altor copii şi soluţionarea disputelor fără violenţă.
Un grup a primit doar sfaturi legate de obiceiuri bune. Celui de-al doilea grup i-au fost trimise ghiduri de programe care să evidenţieze emisiunile pozitive pentru copiii mici. Părinţii au fost încurajaţi să se uite la televizor împreună cu copiii lor şi să le pună celor mici întrebări cu privire la cele mai bune metode de a face faţă conflictelor.
După şase luni, părinţii din cel de-al doilea grup au spus că cei mici sunt mai puţin agresivi cu ceilalţi. Copiii care au vizionat spectacole mai puţin violente au avut rezultate mai bune în interacţiunea socială, o diferenţă care a persistat după un an.
„Mesajul principal pentru părinţi este că nu trebuie să oprească televizorul, ei pot să schimbe canalul“, a declarat Dimitri Christakis, autorul principal al studiului şi profesor de pediatrie la Universitatea din Washington.
„Ne dorim ca cei mici să se comporte mai bine, iar schimbarea preferinţelor în ceea ce priveşte mass-media este o modalitate bună de a face acest lucru“, consideră Christakis.
Experţii spun că noul studiu are limitări din cauza faptului că datele obţinute de la ambele grupuri au fost raportate de părinţi, care pot să nu fie tocmai obiectivi. De asemenea, studiul s-a concentrat numai asupra conţinutului TV de acasă, deşi unii preşcolari sunt expuşi la programe televizate şi în altă parte.
Preşcolarii se uită la televizor cam 4,1 ore pe zi, potrivit unui studiu din 2011. Jamie Ostrov, psiholog la Universitatea din Buffalo, îi sfătuieşte pe părinţi să se uite la televizor împreună cu copiii lor şi să le vorbească despre conflictele prezentate.