Cât de eficientă este bacterioterapia în imunizarea copiilor, înainte de revenirea în colectivitate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevărul Live, ora 12:00. FOTO Shutterstock
Adevărul Live, ora 12:00. FOTO Shutterstock

Odată cu reintrarea copiilor în colectivitate creşte probabilitatea dezvoltării mai multor probleme de sănătate, iar părinţii caută cele mai bune variante pentru a-i imuniza pe cei mici. Doctorul Raluca Grigore, medic primar ORL în cadrul Spitalului Clinic Colţea, a explicat la Adevărul Live în ce constă bacterioterapia internazală şi cât de eficientă este în prevenirea şi tratarea infecţiilor respiratorii de tipul otitelor si adenoiditelor.

Bacterioterapia internazală este o noutate pentru România în tratamentul infecţiilor respiratorii de tipul otitelor şi adenoiditelor la copii.  Aceasta implică administrarea unor bacterii “prietenoase”, care există în mod normal în nasul copiilor şi care împiedică dezvoltarea celor periculoase, care produc otita recidivantă. Terapia este rezultatul a 15 ani de studii derulate pentru a găsi cele mai adecvate tulpini de bacterii care să fie eficiente şi sigure.

Conform medicului primar ORL-ist, Raluca Grigore, există două tipuri de imunitate: imunitatea nespecifică, care ne pune în gardă pentru toată bateria de agresiuni care se întâmplă asupra organismului (virusuri, bacterii, paraziţi) şi imunitatea specifică, cum este cea declanşată de vaccinuri, care este pentru o anumită tulpină de virus sau pentru un anumit tip de bacterie. Pentru cele două direcţii exisă tratamente şi abordări diferite.

„Pentru imunitatea nespecifică există vestita echinacee, dar asta nu înseamnă că dacă eu îi dau tone de echinacea copilului el nu se va mai îmbolnăvi. Plantele pot face şi rău. Există, de exemplu, un medicament folosit de bunicii noştri, se numeşte «Digoxin» şi este un extras din plante. Dacă iei cât trebuie te salvează, dacă iei două tablete te poate omorâ”, a explicat specialistul.

Pe de altă parte, stimularea imunităţii specifice se face cu ajutorul vaccinurilor. „Vaccinurile conţin bucăţele de virusuri, sau virusuri inactivate care determină sinteza de anticorpi specifici pentru infecţia  respectivă. În ceea ce priveşte produsele farmaceutice, există extracte de bacterii pe care eu pot să le administrez copilului, în general din bacteriile care declanşează în general infecţiile respiratorii, iar copilul să facă anticorpi specifici”, a spus medicul.

Principalele cauze care duc la otite

„Un copil sănătos poate să facă 8-10 infecţii respiratorii pe an. Pe măsură ce el vine în contact cu diverse viruri, cu diverse bacterii, el îşi construeşte această imuitate.  Numai că în momentul în care intră în colectivitate, în general la grădiniţă, infecţiile sunt foarte frecvente. Timp de două săptămâni ei fac infecţie după infecţie. Practic nu mai ajung să se vindece între ele”, a spus specialistul.

Principala complicaţie a infecţiilor respiratorii este otita. Aceasta apare în momentul în care nasul se înfundă, urechea nu se mai aeriseşte şi poate chiar se suprainfectează cu o bacterie.

„În momentul în care copilul a făcut otită, el capătă o anumită sensibilitate. Va face otită recurentă. Copilul care stă într-un mediu în care se fumează, celui căruia i-au fost administrate antiseptice în nas, va face sigur mult mai multe infecţii, pentru că noi practic modificăm echilibrul natural al florei nazale”, a spus doamna doctor Grigore.

„Debutul infecţiilor la copil este cu febră, cu obstrucţie nazală şi cu durere în gât. Eu trebuie să mă adresez simptomelor. Trebuie combătută febra, şi asta se face clasic, cu antitermicele obişnuite care trebuie administrate corect. Practic, eu trebuie să administrez un produs care să aibă un efect viral, direct la poarta de intrare. Eu mă îmbolnăvesc prin nas sau prin gât, deci pot să administres spray antiviral şi să am efect imediat, pentru că îi dau exact ceea ce-i trebuie sau există animite compoziţii din plante, Exberitox, un medicament care există pe piaţa germană de peste 90 de ani, care are o combinaţie de plante cu efect antiviral şi de stilumare a efectului de anticorpi. În felul acesta mă lupt natural cu infecţia”, a explicat medicul.

Specialistul avertizează că dacă după trei zile de tratament natural aplicat corect copilului, acesta face în continuare febră, fie va dezvolta otită, fie s-a suprainfectat cu o bacterie. Şi atunci, copilul trebuie dus la doctor, în cazul în care este nevie, celui mic urmând a-i fi recomandat un antibiotic.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite