VIDEO Chopard, ceasul ce dă timpul înapoi
0A riscat, a surprins şi a revoluţionat, reuşind, totodată, să-şi dovedească flexibilitatea în rândul consumatorilor. De la colecţiile inspirate de cursele de maşini la cele haute couture, brandul elveţian a împăcat clasicismul cu modernitatea în cei 153 de ani de existenţă.
Într-o fabrică din Sonvilier, în Elveţia secolului al XIX-lea. Acolo a început povestea familiei Chopard, renumită pentru ceasornicarii săi, dedicaţi orologeriei din generaţie în generaţie. În 1860, Louis-Ulysse Chopard, al doilea moştenitor dintr-o familie cu patru copii, şi-a deschis un locaş prin care şi-a propus să ducă mai departe tradiţia familiei cu o afacere intitulată L.U.C., acronimul numelui său. Reperele lui au fost clare de la început: rigoare şi atenţie la detalii pentru construirea ceasurilor şi a bijuteriilor de prim rang.
Deşi scopul iniţial nu a fost realizarea unor piese pentru masele de consumatori, numele său s-a făcut auzit dincolo de graniţele ţării. Ceasurile au fost purtate de clienţi din Scandinavia şi din Europa de Est şi au ajuns inclusiv în Rusia, la curtea ţarului Nicolae al II-lea.
La începutul secolului trecut, obiectele emblematice au pătruns şi în centrul bătrânului continent, în Polonia, Ungaria şi Olanda, însă mişcarea cea mai importantă s-a produs în 1937, odată cu mutarea sediului principal în Geneva. De altfel, acesta a fost pasul decisiv către recunoaşterea internaţională şi distincţia prin certificate de specialitate.
Vitrina unui magazin din Beverly Hills. FOTO Guliver/ Getty
Treptat, conceptul individual de afacere de familie s-a schimbat, iar în 1963, Paul-André Chopard, nepotul fondatorului, i-a vândut afacerea lui Karl Scheufele al III-lea. În acelaşi an, Chopard s-a asociat cu Eszeha, un brand german de bijuterii ce aparţine familiei Scheufele.
Acestea au fost doar câteva etape ce aveau să preconizeze schimbarea majoră. În 1969, casa şi-a transformat numele în Chopard, anunţând renaşterea orologeriei elveţiene. Inspirat de simbolurile de provenienţă Art Nouveau şi Art Deco ale brandului german, Karl Scheufele a oferit casei Chopard suflul franţuzesc din perioada Belle Epoque.
Jurnaliştii de modă au fost plăcut surprinşi de creaţiile inedite pentru femei, adevărate opere de artă ce au îmbinat funcţionalitatea cu estetica şi inovaţia. Ceasurile ataşate centurilor-curea s-au transformat în elementele emblematice din ţinutele femeilor care doreau să fie în pas cu moda.
Ceas-constelaţie marca Chopard. FOTO chopard.com
Luxul relaxat
În 1976, povestea Chopard s-a transformat în experiment şi curaj asumat, prin cuplarea pietrelor preţioase, precum diamantele, cu ceasurile clasice. Mişcarea a revoluţionat lumea modei. Astfel, designerii au mutat fineţea şi rafinamentul tipic feminine în ţinutele oficiale ale domnilor care şi-au completat costumele cu ceasurile-diamant, specifice gamei „Happy Diamonds“.
FOTO dreapta: Reuters
Totuşi, brandul nu s-a limitat doar la imaginea elegantă, iar în 1980 a ajustat ceasurile cu modele sport, citadine, păstrând, totodată, şi strălucirea diamantelor eterne. Fin observator al trendurilor internaţionale, Karl-Friedrich Scheufele, fiul lui Karl Scheufele, a jonglat cu stilul casual, elegant şi sobru şi a reuşit să imprime brandului o imagine deopotrivă relaxată, dar şi sofisticată.
De altfel, după cum anticipează şi numele, colecţia „Happy Diamonds“ s-a dovedit a fi un hit mondial pentru îndrăzneala creaţiilor sale. Clovnul Chopard din pietre preţioase a devenit un exemplu al faptului că bijuteriile casei elveţiene nu au fost doar funcţionale şi elegante, ci şi jucăuşe şi cu simţul umorului.
Deschis la schimbare, în 1988, brandul şi-a arătat o nouă faţă, mai energică şi spontană, printr-o colecţie inspirată de cursele de maşini vintage din Italia, Mille Miglia. Mai mult decât atât, începutul anilor ’90 a descoperit o altă latură, mai serioasă şi mai responsabilă, prin implicarea în campanii umanitare. Un proiect important a fost cel alături de tenorul spaniol José Carreras, fondatorul fundaţiei José Carreras International Leukaemia, organizaţie non-guvernamentală ce luptă împotriva bolii.
Bijuterii atemporale. FOTO Reuters
Chopard şi-a păstrat şi esenţa, iar colecţia „Imperiale“ a readus stilul maiestuos al altor timpuri, transpus prin forme, mărimi, culori şi nuanţe de aur, dar şi pietre precum diamantul, safirul şi ametistul. Etapele şi transformările prin care a trecut i-au adus brandului reputaţia, dar şi recunoaşterea din partea specialiştilor. În 1996, piesele au primit certificatul COSC, al Controlului Oficial Elveţian de Cronometre, îndeplinind toate criteriile de calitate. Drept urmare, brandul şi-a deschis o fabrică în Fleurier, pentru a asigura modul de fabricare al ceasurilor la cele mai înalte standarde.
Paşii următori i-au reconfirmat influenţa, iar Chopard a devenit partener oficial al Festivalului de Film de la Cannes. În continuarea poveştii de dragoste dintre brand şi lumea cinematografică, Caroline Scheufele, co-preşedinte şi art-director, a realizat designul pentru premiile Palme D’Or, făcându-şi intrarea în universul haute joaillerie.
Distincţie, dinamism şi imprevizibilitate sunt atributele definitorii ale casei elveţiene ce-şi sărbătoreşte în 2013 cei 153 de ani de existenţă
Noul mileniu a adus o altă colaborare: Caroline Scheufele şi Elton John, împreună pentru o colecţie-fuziune al cărei scop a fost donarea de resurse pentru fundaţia înfiinţată de cântăreţ împotriva SIDA. Astfel, asemenea Oscarului, Chopard a devenit un trofeu în sine, odată cu premiul pe care un juriu de profesionişti îl oferă în fiecare an pentru descoperiri revelatorii. Printre laureaţi s-au numărat Audrey Tautou, Ludivine Sagnier, Hayden Christensen, Gael García Bernal şi Marion Cotillard.
Chopard este cronometrul oficial al curselor de motor Grand Prix de Monaco, reuşind să redefinească semnificaţia sportului şi a vitezei. În 2006, s-a deschis şi L.U.CEUM, un muzeu din Fleurier ce expune ceasuri din diverse perioade şi regiuni europene. Amintind de numele fondatorului, Louis-Ulysse Chopard, şi de cuvântul latinesc „lyceum“ (liceu), acesta este spaţiul ce reuneşte epoci şi concepte, dar şi ceasuri ce datează din 1500 până în prezent.
Chopard şi-a extins aria de influenţă şi a apărat şi diversitatea bionaturală prin colaborarea cu organizaţia de conservare a naturii WWF (World Wildlife Fund). În ultimii ani, brandul a reunit principiile de bază, responsabilitatea şi inovaţia şi s-a concentrat pe colecţii-capsulă de tipul Disney, cu personajele copilăriei transpuse în creaţiile de lux, pe bijuteriile create de bloggerul de modă Alexa Chung şi pe liniile fine de parfumuri.