Secretele orologeriei, dezvăluite de un maestru elveţian la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maestrul orologeriei, Philippe Dufour FOTO people.timezone.com
Maestrul orologeriei, Philippe Dufour FOTO people.timezone.com

Philippe Dufour este invitatul special al emisiunii Adevărul Live, de la ora 17. Maestrul ceasornicar se numără printre cei puţini care cunosc toate tainele orologeriei elveţiene şi care cunoaşte importanţa acurateţii în materie de ceasuri.

URMĂRIŢI ÎN TIMP REAL EMISIUNEA

Maestrul este invitat la cea de-a treia ediţie a Galei Temporis, care va avea loc pe 30 mai, unde vor fi desemnaţi câştigătorii celor 11 categorii pentru cele mai bune ceasuri din lume. 

Philippe Dufour este un maestru ceasornicar independent, care realizează ceasuri de peste 40 de ani, în Elveţia. Printre modelele sale cele mai cunoscute se numără Simplicity şi Duality. 

Dufour creează până la 20 de exemplare pe an, procesul fiind extrem de laborios şi complicat. Invitat la Adevărul Live, ceasornicarul va vorbi despre o meserie pe cale de dispariţie într-o societate de consum. 

Cum arată cel care iubeşte aceste ceasuri? Ce caută acesta şi de ce vine la Philippe Dufour.

„Pentru că produsul este diferit. Cred că orice ceas fac este o operă de artă. Este foarte mult din mine în acel ceas, încerc să îl fac cât mai bine posibil. Este un ceas cu o mare valoare adăugată tocmai datorită muncii manuale. Oamenii care aleg ceasurile mele le aleg pentru că înţeleg filosofia mea. Dar este şi foarte exlusiv. Dacă ai un ceas făcut de mine aici, în Bucureşti, nu vei mai întâlni pe nimeni cu un ceas la fel. E un pic egoist acest ceas. Îl cumperi doar pentru tine”, precizează artistul.

Valoarea unei opere a lui Dufour

„Deşi vorbim despre aur şi platină, dar valoarea stă în timpul pe care l-am petrecut să fac acel ceas. Cel mai simplu ceas, dacă am deja componentele fabricate, îmi ia o lună. Acum lucrez la un ceas foarte complicat, cu 9.000 de componente, pentru realizarea căruia voi avea nevoie de nouă luni. Un exemplu, „Simplicity”, seria limitată cu 200 de ceasuri, mi-a luat 12 ani. Am întâlnit toţi proprietarii ceasurilor, pentru care este foarte importantă această întâlnire”, a declarat bărbatul.

Un client a aşteptat pentru un ceas timp de şase ani

„Era atât emoţionat. A spus: «Am aşteptat şase ani pentru acest ceas!» Cred că m-am înroşit, iar el mi-a spus: «Nu te ruşina, fiecare zi a fost o plăcere»”, a spus ceasornicarul.

„Vin dintr-o familie foarte săraca. Patru copii, un tata bolnav, iar şcoala nu mi-a plăcut. Am urât matematica, dar îmi plăceau, totuşi, limbile străine. La 15 ani, părinţii mi-au spus că nu sunt făcut pentru facultate şi m-au pus să îmi aleg o meserie. Atunci eram îndrăgostit de motociclete, aşa că am vrut să învăţ mecanică. Am început o şcoală de mecanică. Acolo, la un moment dat, trebuia să fac o operaţiune, dar mi-au spus că mâinile îmi merg bine, rapid, dar matematica nu prea. Mi-au spus că aş fi bun ca şi ceasornicar. Aş vrea să spun că nu eu mi-am ales profesia, ci profesia m-a ales pe mine. În patru ani am învăţat cum să prelucrez metalul şi să creez fiecare piesă. În aceştia patru ani am învăţat cum să fac un ceas, iar la sfârşit l-am avut. Îl am şi acum. Când vezi cum rotiţele merg împreună... e pur şi simplu magic. Am de 51 de ani această meserie şi nu aş renunţa la ea niciodată”, a adăugat Dufour.

„Viaţa unui ceasornicar independent nu este uşoară deloc. Am lucrat imediat după şcoală în Elveţia, apoi în Germania, apoi în Anglia, unde am văzut ce înseamnă calitatea ceasului. După aceea am fost în Caraibe, Insulele Virgine, iar acolo am învăţat că poţi face ceasuri oriunde în lume. Apoi au urmat doi ani în alte fabrici, iar din cauza caracterului meu, nu am rezistat acolo. Când lucrezi într-o fabrică, munca este divizată. Nu creezi nimic, eşti doar parte din sistem. Am ales să merg pe cont propriu. Poate a fost o decizie nebunească. S-a întâmplat în anii '70, în perioada pe care noi o numim «Criza Quartz-ului». Atunci, erau în licitaţii mai mult ceasuri de buzunar. Am lucrat atunci pe ceasuri din 1930... realizezi ce puteau realiza oamenii aceea cu echipamentele de atunci. Am restaurat zece ceasuri, dintre care şapte erau făcute în zona din care vin, în Valle de Jour, dar cu secole în urmă. M-am întrebat: cum puteau să realizeze asemenea ceasuri? Am luat utilaje din 1900 şi am încercat să văd cum lucrau ei atunci. Aşa mi-am creat primul ceas şi aşa am început să fac ceasuri”, a declarat Philippe Dufour.

„În 1989, după ce am lucrat pentru orologerii, am făcut un ceas pentru mine. Mi-a luat doi ani. A trebuit să învăţ să lucrez pe calculator, iar apoi mi-am lansat primul ceas cu numele meu pe el. Lucrez cam şase zile şi jumătate, câte 10 ore pe zi”, a mai spus el.

Orice artist are o culme pe care vrea să o atingă

„O să am un vis până în ultima zi a vieţii mele. Sunt atâtea lucruri de făcut în orologerie. Niciodată nu voi inventa ceva. Mereu m-am inspirat ce munca celor dinaintea mea, de acum câteva secole. Fiecare are o misiune, iar misiunea mea pe pământ este să perpetuez o cale frumoasă de a face ceasuri, de a aduce un omagiu ceasornicarule de dinaintea mea”, a conchis artistul.

Ceasul Simplicity, creat de Philippe Dufour FOTO thepurists.com

image
Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite