Psihosexologul Jeni Chiriac, despre problemele sexuale ale românilor: Avem însămânţată o ruşine fantastică
0Psihosexologul Jeni Chiriac ne-a explicat în emisiunea Adevărul Live care sunt principalele tulburări sexuale ale românilor şi în ce constă sexterapia pe care o practică.
Dincolo de disfuncţiile sexuale masculine despre care ştie toată lumea şi care, potrivit statisticilor, nu mai sunt specifice doar cuplurilor trecute de o anumită vârstă, cuplurile din România se confruntă cu o varietate de alte probleme care ţin de viaţa intimă.
Psihosexologul Jeni Chiriac, specialistă în sexterapie, ne-a dezvăluit care sunt trucurile la care cuplurile pot apela pentru a-şi condimenta viaţa sexuală şi pentru a regăsi plăcerea în interiorul cuplului, astfel încât să nu se ajungă la destrămarea unor relaţii.
Invitata Andradei Floria şi Oanei Băltoc la Adevărul Live, este de părere că este important să înţelegem că dacă nu petrecem timp cu noi, fizic, nu avem de unde să ştim unde să cautăm, nu ştim cum să obţinem excintaţia, senzaţia de plăcere.
„Trebuie să ne cunoaştem, să ne explorăm corpul. Mulţi dintre noi nu suportăm să ne uităm la noi din punct de vedere sexual, dar vrem să atingem orgasmul, cel despre care vorbesc toţi”, spune psihosexologul.
Sunt deschişi românii la aceste discuţii?
„Din ce în ce mai mulţi oameni găsesc puterea să facă acest pas, pentru că încep să înţeleagă faptul că a vorbi cu un psiholog înseamnă a vorbi cu ei înşişi. Într-adevăr, mulţi roşesc la acest subiect, dar trebuie să ne punem întrebări, să devenim conştienţi de noi, să ne descoperim”, răspunde psihosexologul Jeni Chirac.
„Românii au însămânţată o ruşine fantastică. Deşi ne dorim plăcerea, această ruşine ne determină să împingem plăcerea departe de noi. Din cauza asta apar problemele în relaţia de cuplu. Am întâlnit persoane care aşteaptă să nască un copil, pentru că sunt convinse că după naştere, vor obţine orgasmul de la Dumnezeu-putere. Există un sâmbure de adevăr aici, dar este vorba mai mult de o schimbare la nivel psihic, pentru că noi, femeile, devenim mult mai conştiente de propria persoană după naştere şi de faptul că organul nostru sexual are mai multe utilizări”, adaugă aceasta.
Jeni Chiriac, psihosexolog, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Psihosexologul afirmă că, de multe ori, femeile fac sex mai mult pentru plăcerea partenerului, pentru a-şi demonstra iubirea, iar acest lucru le inhibă plăcerea. Aceasta spune că deseori se întâmplă ca femeia să uite de ea, ca femeie, iar dacă apare şi un copil, aceasta are pretenţia ca şi el să uite de el ca barbat şi să rămână doar la funcţia de tată, aceasta fiind una dintre cauzele neînţelegerilor în cuplu.
„Atunci când suntem în perioada postnatală totul devine urgent şi apare o tensiunea îngrozitoare şi uităm de bărbatul de lângă noi. Avem, totuşi, nevoie să ne dăm unul după celălalt”, spune Jeni Chirac.
Există un număr ideal de contacte sexuale pe care un cuplu trebuie să le întreţină pentru a avea o relaţie sănătoasă?
„Să spunem că este un puzzle plecând de la vocea hormonală, adică libidoul, de la atracţia sexuală. Trebuie să ne dăm seama, prinşi într-un ciclu al vieţii, câte lucruri se întâmplă care ne iau gândul de la sex. Trăim mecanic şi nu ne mai gândim la noi din punct de vedere sexual. Întrebarea este: de câte ori ne gândim la sex? Sexul ne-a fost dat să ne îmbunătăţească viaţa, nu este doar procreere”, este de părere psihosexologul.
„Se întâmplă ca oamenii să asocieze sexul cu o prostie”
„Sunt persoane care îşi activează tot felul de prejudecăţi odată cu căsătoria. Cauzele suntem noi, de aceea trebuie să gestionăm mai întâi problemele noastre, mai apoi să ne concentrăm pe ale partenerului. Sunt persoane care se acuză reciproc şi îşi distrug, astfel, relaţia”, punctează Jeni Chirac.
Bărbaţii nu pot oricând, oriunde
„Mulţi bărbaţi au fost aruncaţi în arena sexualităţii fără prea multă pregătire. La ei ţine de validare, iar noi femeile considerăm, pe de altă parte, că bărbaţii sunt omipotenţi şi sunt dispuşi tot timpul, în orice condiţii. Trebuie să înţelegem că şi ei au limitele lor, nevoile lor afective. Contează să facem o diferenţă şi vis-a-vi de vrut şi putut. Se întâmplă ca noi să vrem, dar corpul nostru să nu poată. În cazul femeilor, aşa apar durerile din timpul actului sexual” lămureşte aceasta.
De la stânga la dreapta: Andrada Floria, jurnalist Sănătate, Oana Bâltoc, jurnalist Life&Style, de vorbă cu psihosexologul Jeni Chiriac, la Adevărul Live FOTO David Muntean
Principalele probleme care îi aduc pe oameni la sexolog
„Tulburările de ejaculare, disfuncţiile erectile, durerile la contactul sexual, problemele legate de orgasm, excitaţie şi libidou etc. De multe ori, avem femei care recurg la numeroase tratamente din paranoie, din existenţa imaginară a vreunui agent patogen, iar apoi revin cu aceeaşi problemă, pentru că pastilele nu au rezolvat-o” declară femeia.
„Trebuie să investim în interacţiunea sexuală, să ne ajutăm reciproc, să experimentăm interacţiunea sexuală fără finalizare, fără penetrare chiar, uneori. Trebuie să ne trezim simţurile, care pot fi eclipsate de ideea de orgasm. Mulţi dintre noi mergem pe ideea că dacă o interacţiune sexuală nu se finalizează prin orgasm, nu a fost bună. Acest lucru este fals. Puteţi descoperi o mulţime de senzaţii fără să ajungeţi la orgasm, doar explorându-vă”, sfătuieşte pshosexologul.
„Este foarte important să înţelegem că nu există pastilă magică, că aceste şedinţe de sexterapie necesită foarte multă muncă acasă, foarte mult exerciţiu. Comunicarea este cheia. Sunt cazuri în care partenerii au strâns prea multă frustrare, prea mult bagaj, iar aici lucrurile sunt mai grele. Trebuie să ne înţelegem dinamica relaţiilor, felul în care ne repartizăm sarcinile”, conchide psihosexologul Jeni Chirac.