Cum oscilează apetitul sexual pe parcursul zilei
0Dorinţa sexuală creşte şi se diminuează după un bioritm propriu. Există diferenţe destul de mari între bioritmul sexual al unei femei şi cel al unui bărbat, dar aceasta nu înseamnă că cei doi nu se pot sincroniza.
Libidoul are fluctuaţii diferite la femei şi la bărbaţi pentru că este dictat de hormoni diferiţi. În cazul bărbaţilor, testosteronul este cel care le influenţează apetitul sexual, pe când libidoul femeilor are legătură cu hormonii estrogeni. Organismul bărbaţilor secretă cea mai mare cantitate de testosteron la orele dimineţii, iar momentul în care aceştia au cea mai mare disponibilitate sexuală este ora 9. Nivelul testosteronului este atunci cu până la 50% mai mare decât în celelalte momente ale zilei, potrivit sexologilor.
Seara, libidoul este la unison
Sexul este ultimul lucru la care se gândesc femeile dimineaţa, pentru că hormonii lor sexuali înregistrează atunci cel mai scăzut nivel. Ele devin receptive sexual abia după orele prânzului, atunci când libidoul masculin începe să scadă. Seara este singurul moment din zi în care bioritmul sexual al unui cuplu se sincronizează. Libidoul bărbaţilor atinge cote maxime în jurul orei 20.00, iar cel al femeilor – la 22.00. Acesta ar fi intervalul cel mai bun pentru a iniţia o apropiere intimă.
În cazul femeilor, există şi un bioritm sexual lunar, care este dat de variaţiile hormonale produse pe parcursul ciclului menstrual. În zilele din preajma ovulaţiei, libidoul feminin atinge cote maxime şi există o explicaţie logică pentru acest lucru: aceasta este perioada fertilă a femeii. În cazul femeilor care au un ciclu menstrual de 28 de zile, ziua cea mai probabilă a ovulaţiei este a 14-a, calculată din prima zi a menstruaţiei. Alte femei simt însă că dorinţa sexuală este mai puternică înaintea şi în timpul menstruaţiei.
Stresul poate da peste cap bioritmul sexual
„Programul“ după care organismul eliberează hormoni sexuali poate fi perturbat de o multitudine de factori. „Indiferent dacă vorbim de femei sau de bărbaţi, stresul cotidian are un efect de inhibare a dorinţei sexuale. Din cauza lui, libidoul poate să scadă foarte mult la final de zi, aşa încât se ajunge deseori în situaţia ca niciunul dintre parteneri să nu mai dorească o apropiere intimă seara“, spune Cristian Delcea, preşedintele Institutului de Psihologie şi Psihoterapie a Sexualităţii.
Stresului i se pot adăuga alte cauze de scădere a dorinţei sexuale, cum sunt oboseala, fumatul şi anumite medicamente (precum calmantele). Fluctuaţiile hormonale de pe parcursul zilei justifică de multe ori doar într-o mică măsură lipsa apetitului sexual. În cele din urmă, depinde de fiecare cuplu să găsească momentul cel mai bun din zi pentru o apropiere intimă, în funcţie de toate aceste variabile.