A apărut sintagma „nevasta“ sau „soţul“ de la serviciu: cum opreşti o relaţie platonică de la locul de muncă să ajungă la sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 693 de persoane angajate în cele mai diverse domenii profesionale, 32% au declarat că au sau au avut o relaţie de tip „soţ/soţie la serviciu“. FOTO dailystar.co.uk
Din 693 de persoane angajate în cele mai diverse domenii profesionale, 32% au declarat că au sau au avut o relaţie de tip „soţ/soţie la serviciu“. FOTO dailystar.co.uk

„Soţul/nevasta de la serviciu“ (the work spouse) este o sintagmă devenită foarte populară în ultimul timp în rândul angajaţilor, iar psihologii, printre care celebrul psihoterapeut american Dr. Phil, au pus la punct şi o definiţie pentru a descrie o astfel de relaţie care se înfiripă tot mai des între angajaţii din ziua de azi, ţinând cont de faptul că petrec mai mult timp la locul de muncă decât acasă, lângă partenerul de viaţă.

Sintagma „Soţul/nevasta de la serviciu“ (the work spouse) defineşte o relaţie platonică cu un coleg de serviciu de sex opus, în multe privinţe această legătură fiind o relaţie „în oglindă“ a unei căsnicii reale. Psihologul american Phil McGraw, cunoscut ca Dr. Phil, observă într-un articol de pe site-ul său că acest tip de relaţii se află mai mult ca niciodată pe val, şi nu numai în SUA, pe măsură ce angajaţii din ziua de azi lucrează extrem de mult timp în birouri deschise, alături de colegi de sexul opus.

Conform unui sondaj realizat recent de Vault.com, din 693 de persoane angajate în cele mai diverse domenii profesionale care au răspuns chestionarului, 32% au declarat că au sau au avut o relaţie de tip „soţ/soţie la serviciu“ la un moment dat. Prin urmare, ce este de făcut în lumina acestor date?

Aceste relaţii debutează urmare a proximităţii, evident, dar de cele mai multe ori continuă datorită unui cumul de motive, de la oferirea de sprijin emoţional în timpul unor momente dificile, împărtăşirea ideilor profesionale, schimbul de sfaturi, până la faptul că interacţiunea cu o astfel de persoană ne ajută să scăpăm de stresul acumulat în timpul serviciului, intimitatea care se naşte între oamenii care împărtăşesc aceleaşi glume legate de serviciu şi înţelegerea exactă a dificultăţilor şi frustrărilor care se nasc din cauza unor şefi dificili sau a unor politici interne.

sex

FOTO telegraph.co.uk

Dr. Phil sublinează că s-au realizat studii conform cărora angajaţii sunt mai devotaţi muncii lor şi depun mai multe eforturi la serviciu dacă au legături stânse cu mediul de lucru. Aceste relaţii apropiate la serviciu, care încă nu au trecut graniţa relaţiei platonice, contribuie de asemenea la formarea şi sudarea echipelor profesionale, partenerii ajungând să se completeze din punct de vedere al abilităţilor profesionale, devenind astfel mai productivi. Chiar dacă aceste relaţii nu implică şi elemente de natură intimă, un anumit tip de intimitate nu poate fi exclus, o linie subţire care atunci când este trecută poate însemna pasul de la prietenie la adulter, avertizează Dr. Phil. De la caz la caz, în funcţie de problemele pe care fiecare angajat le are cu soţul sau soţia reali, se ajunge la trecerea acestei linii care poate transforma amiciţia într-o aventură sau într-o relaţie de iubire ce poate duce la divorţ şi la încheierea unui alt mariaj.

Dr. Phil a făcut o listă cu reguli pentru cei care simt că au dezvoltat o relaţie de tip „nevasta/soţul de la serviciu“, în aşa fel încât să evite infidelitatea:

1. O relaţie de tipul „nevasta/soţul de la serviciu“ care nu ridică probleme este cea formată între două persoane care nu vor lăsa prietenia dintre ei să se extindă în moduri neadecvate, două persoane conştientizează această linie extrem de fină.

2. Nu împărtăşiţi informaţii personale unul despre altul la serviciu, mai ales nu detalii referitoare la propriul mariaj. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci povestiţi aceste amănunte şi acasă, cu soţul sau soţia, în aşa fel încât să nu conturaţi o lume separată, secretă, de care partenerul de viaţă să nu ştie.

3. Fiţi cinstiţi faţă de dumneavoastră referitor la cât de puternică este cu adevărat relaţia dumneavoastră din viaţa reală.

4. Evitaţi să rămâneţi singuri cu „soţul/nevasta de la serviciu“ în afara biroului. Relaţiile intime se nasc atunci când partenerii ies de pe terenul unde se desfăşoară zilnic interacţiunea. De exemplu, nu ieşiţi după program să beţi ceva într-un bar, între patru ochi, pentru că alcoolul va încuraja confidenţele intime şi limitele devin neclare.

5. Ar fi bine să-i faceţi cunoştinţă soţului/soţei de la serviciu cu soţul/soţia oficiali, în aşa fel încât această relaţie platonică să nu devină exclusivă. 

6. Aveţi grijă să nu vorbiţi prea mult acasă despre „soţul/soţia de la serviciu“. Nu exageraţi.

7. Indicat este ca în relaţia cu soţil/soţia de la serviciu să ţineţi departe problemele pe care le aveţi acasă cu partenerul de viaţă, astfel încât legătura profesională să se păstreze în limite normale.

8. Menţine legături amicale şi cu alţi colegi de serviciu şi implicaţi şi soţia/soţul oficiali în ecuaţie, altfel încât relaţia cu soţia/soţul de la serviciu să nu fie interpretată altfel decât este în realitate.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite