Top 10: care sunt ciorbele îndrăgite de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Acrite cu borş sau zeamă de varză, cu carne de pui, de văcuţă sau afumătură, servite cu ceapă sau ardei iute, ciorbele sunt printre cele mai iubite feluri de mâncare din ţara noastră. Un sondaj realizat de o platformă online de comenzi de mânncare din România, prezintă un top al ciorbelor prezente zi de zi pe mesele românilor, mâncate cu drag de multe generaţii.

Ciorba de văcuţă

Fie că este acrită cu borş proaspăt, cu oţet sau doar cu roşii, ciorba de văcuţă este felul de mâncare preferat al multor români, cărora le aduce aminte de prânzurile îmbelşugate, alături de cei dragi, conform unui sondaj realizat de platforma online de comenzi de mâncare foodpanda.ro. 

Ciorba de găină cu tăiţei de casă

Cu gust şi aromă inconfundabile, densă şi delicioasă, ciorba de găină cu tăiţei de casă este perfectă pentru anotimpul rece.

Ciorba de perişoare

Perişoarele pot fi făcute din carne de pui, vită sau peşte, cu legume călite în ulei fierbinte, în prealabil, sau fierte direct, iar la final ciorba poate fi dreasă cu smântână sau servită fără. Oricum ar fi, ciorba de perişoare e, întotdeauna, un deliciu.

Ciorba de burtă

Nu credem că există român care să poată spune, sincer, că nu a mâncat, măcar o dată, ciorbă de burtă. Cu foarte multă carne, legume şi smântână, ciorba de burtă este extrem de săţioasă şi extraordinar de gustoasă!

Borşul de peşte

Această reţetă dobrogeană tradiţională este îndrăgită deopotrivă de cei care au crescut în această zonă a ţării şi cărora le aduce aminte de copilărie, precum şi de toţi cei cărora le place gustul unic al ciorbei pescăreşti.

Ciorba de fasole (cu sau fără afumătură)

Ideală atât în perioada postului sau pentru vegetarieni, dacă din ingrediente lipseşte carnea, sau în restul anului, când în compoziţie intră şi nişte afumătură, ciorba de fasole nu putea să lipsească din clasament. Poate fi acrită cu zeamă de varză sau mâncată în pâine,şi va fi mereu la fel de bună.

Borşul

O altă ciorbă specifică Moldovei, borşul se poate face numai din legume sau cu carne – de pui, de vită sau chiar de porc. Important este să fie acrită cu borş, care-i va da gustul de mâncare ca la mama acasă.

Ciorba de miel

Mâncată în special de Paşte, în Oltenia, ciorba de miel se face cu burtă de miel tocată fideluţe, rădăcinoase şi leuştean proaspăt, dreasă cu smântână sau iaurt de oaie.

Ciorba de potroace

Servită, iniţial, la nunţile olteneşti, ciorba de potroace este acum cunoscută şi îndrăgită în întreaga ţară. Făcută cu carne uşoară, de pasăre şi multă zeamă de varză, ciorba de potroace se mănâncă foarte fierbinte, cu pătrunjel şi mărar presărat deasupra.

Ciorba rădăuţeană

Aşa cum îi spune şi numele, această ciorbă este specifică zonei Moldovei, fiind adoptată, de-a lungul timpului, de gospodine din întreaga ţară. Ingredientele de bază pentru ciorba rădăuţeană sunt carnea de pasăre, legumele, smântâna, făina, câteva ouă, mirodenii, usturoi şi un strop de oţet.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite