Reţete pentru zilele cu dezlegare la peşte
0Duminica aceasta va fi Bunavestire, zi în care este dezlegare la peşte. Iată câteva recomandări de reţete pe care le puteţi încerca pentru această zi, dacă ţineţi post:
Dezlegare la peşte. Reţetă de file de peşte umplut. E nevoie de 8 bucăţi de peşte file, 4-5 linguri de ulei de măsline, un fir de praz sau o ceapă, un ardei gras roşu, un morcov, două roşii, o lingură mare de pesmet, o legătură de mărar sau pătrunjel, o lămâie, sare şi piper.
Se toacă mărunt partea albă a prazului sau ceape. Roşiile decojite şi ardeiul se taie cubuleţe. Morcovul se dă prin răzătoare. Se încinge uleiul şi se călesc legumele cam cinci minute, după care se adaugă sare, piper şi verdeaţă tocată. Apoi, se stinge focul. se presară pesmetul, iar compoziţia se va îngroşa puţin.
După ce s-a răcit, se pune umplutura de legume pe patru dintre fileuri, iar celelalte patru se pun deasupra. Fileurile se prind între ele cu scobitori, în capăt şi în lateral. Portofelele obţinute se pun în tava tapetată cu hârtie de copt şi se stropesc cu ulei şi zeamă de lămâie. Se pune sare şi piper şi se bagă la cuptor circa 25 de minute, la foc potrivit.
Dezlegare la peşte. Reţetă de supă deliciosă
Dezelegare la peşte. Reţetă de peşte cu vin şi măsline. Pentru patru porţii, avem nevoie de 800 de grame de peşte (stavrid, scrumbie sau crap), 2-3 căţei de usturoi, o legătură mică de pătrunjel, 4-5 cartofi mari, un morcov, o ceapă, 150 grame măsline fără sâmburi, un pahar mic de vin alb (se poate folosi şi apă), ulei, sare, piper.
Cartofii, morcovul şi ceapa se pun, după curăţare, la fiert. Peştele se curăţă şi se spală bine, apoi se taie în bucăţi potrivite. Într-o tigaie, se încinge puţin ulei şi se pune la călit un căţel de usturoi. Când s-a rumenit, se scoate usturoiul şi se aruncă. Se pune apoi la prăjit peştele. Când este rumenit, se aşază pe o farfurie.
Se strecoară uleiul şi se pune înapoi în tigaie. Se adaugă restul de usturoi, tăiat fin. Când începe să sfârâie, se adaugă paharul de vin, praf de sare, câteva boabe de piper şi piper măcinat. Se adaugă măslinele şi o cană din apa în care au fiert legumele. Când clocoteşte, se adaugă bucăţile de peşte şi cartofii deja fierţi, tăiaţi în bucăţi. Se lasă totul să fiarbă la foc mic, fără capac, circa zece minute. Se serveşte cu verdeaţă proaspătă pe deasupra.
Dezlegare la peşte. Reţetă de supă de peşte. Avem nevoie de 500 de grame de peşte, un cartof, un morcov, două cepe, o legătură de pătrunjel verde, sare, două frunze de dafin. Se curăţă peştele de solzi şi se spală bine. Se curăţă şi se spală legumele. Se pune peştele într-o cratiţă şi se acoperă cu apă. Se dă la fiert, alături de o ceapă tăiată bucăţi mari şi frunzele de dafin. Atunci când începe să fiarbă, se dă focul mic şi se mai lasă vreo 20 de minute.
După ce a fiert, treceţi peştele cu tot cu supă printr-o sită, pt a evita orice os mărunt care rămâne în apă. Supa se toarnă înapoi în cratiţă şi se pune la foc. Peştele se lasă să se răcorească pe sită. Se taie cubuleţe cartofii, morcovii şi o jumătate de ceapă. Se adaugă în supa de peşte şi când începe să fiarvă se acoperă cu un capac şi se lasă 30-40 de minute, până când legumele sunt gata. Peştele ales de oase se rupe în bucăţele mici şi se adaugă în supă, după ce s-au fiert legumele. Jumătatea de ceapă rămase se taie mărunt, împreună cu pătrunjelul.
Supa se potriveşte de sare, se poate acri cu borş sau suc de lămâie. Se pune apoi verdeaţa şi ceapa şi se stinge imediat focul. Se lasă acoperită cu un capac circa 20-30 de minute, să pătrundă toate aromele.