Prăjitură de post cu dovleac: cum se face dulcele delicios, permis în Postul Paştelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prăjitură de post cu dovleac. FOTO culinar.ro
Prăjitură de post cu dovleac. FOTO culinar.ro

Prăjitură de post cu dovleac. Pentru un desert delicios şi în acelaşi timp permis în Postul Paştelui, vă prezentăm două reţete deloc complicate de prăjitură de post cu dovleac.

1. Prăjitură de post cu dovleac

Ingrediente:

  • 2 căni de dovleac dat prin răzătoare
  • 2 căni zahăr
  • o cană şi jumătate de făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 cană ulei


Mod de preparare:

Dovleacul se dă prin răzătoarea mare, apoi se adaugă zahărul, se amestecă şi se căleşte aproximativ 10 minute, până se topeşte zahărul. Se adaugă restul ingredientelor, se toarnă compoziţia într-o tavă şi se lasă 30 de minute la foc mic, în cuptor.

Prăjitura cu dovleac se poate servi atât caldă, cât şi rece.

2. Prăjitură de post cu dovleac, lămâie şi scorţişoară

Ingrediente:

  • un dovleac micuţ (circa un kilogram)
  • o cană de ulei (250 ml)
  • o cană de apă (250 ml)
  •  1/2 cană zahăr (200 gr)
  • făină cât cuprinde (aproximativ 700 de grame)
  • un plic praf de copt (10 gr)
  • o linguriţă coajă de lămâie rasă (opţional)
  • o lingură scorţişoară


Mod de preparare:

Pentru preparaea cremei prăjiturii, se curăţă dovleacul de coajă şi se dă pe răzătoare (o alternativă ar fi să fie copt şi apoi pasat ca un piure de cartofi). Într-o tigaie, se căleşte dovleacul amestecat cu zahăr (100 gr), la foc mediu, timp de 10-15 minute. După ce compoziţia devine o pastă, se ia de pe foc şi se adaugă lingura de scorţişoară şi cea de lămâie. Dacă dovleacul este prea apos atunci când este încă pe foc, în tigaie, pentru grăbirea procesului, se poate adăuga o lingură de griş.

Pentru prepararea aluatului, se amestecă într-un vas apa cu uleiul, cealaltă jumătate de zahăr şi un praf de sare. Se amestecă până la topirea zahărului, apoi se adaugă treptat făina şi praful de copt. La final trebuie obţinut un aluat elastic şi nelipicios. Aluatul se împarte în două părţi egale şi se lasă „să se odihnească” câteva minute. Se modelează aluatul şi se formează două folii de mărimea tăvii în care urmează să fie coaptă prăjitura. Înainte de a introduce tava în cuptor, se asamblează prăjitura, compoziţia fiind aşezată la mijloc, între cele două foi de aluat. Se înţeapă prăjitura cu furculiţa din loc în loc şi se coace timp de trei sferturi de oră, la foc mediu (175 de grade Celsius). După gust, aceasta poate fi pudrată cu zahăr pudră şi scorţişoară după ce este scoasă din cuptor.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite