Prajitură cu cremă de ciocolată albă
0O prăjitură rapidă şi uşor de realizat, prăjitura cu cremă de ciocolată albă poate satisface până şi cea mai pofticioasă persoană.
Blat cacao:
6 ouă
150 g zahăr
200 g făină
1 plic praf de copt (10 g)
40 ml ulei
40 ml apă rece
3 lg pline cacao
Cremă ciocolată albă:
400 g ciocolată albă
400 ml smântână pentru frişca (sau frişcă lichidă)
5 g gelatină granulată
Sirop:
100 g zahăr
1 lg apă rece
250 ml apă
Glazură:
150 g ciocolata cu lapte
2 lg unt
4 lg lapte
Mod de preparare:
Cremă ciocolată albă: hidratăm gelatina în 30 ml apă rece timp de 10 minute. Într-o cratiţă de inox cu fund dublu punem smântână pentru frişcă, pe foc mediu, până începe să fiarbă. Luăm de pe foc şi adăugăm ciocolată albă bucăţele. Amestecăm pentru omogenizare, apoi adăugăm gelatină topită ( punem pe foc mic pentru a topi gelatină hidratată, amestecând mereu, fără a o da în clocot). Lăsăm crema să se răcească la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider pentru minim 4 ore sau de seară până dimineaţă. După ce crema s-a răcit, o mixăm până se îngroaşă bine, timp de câteva minute.
Blat cacao: mixăm albuşurile spumă cu un praf de sare, adăugăm zahărul, mixând până se topeşte şi obţinem o bezea fermă şi lucioasă; adăugăm apă rece treptat, mixând mereu. Încorporăm gălbenuşurile frecate cu uleiul treptat, amestecând cu o lingură, apoi făină amestecată cu praful de copt şi pudra de cacao. Amestecăm în continuare , tot cu lingura, prin mişcări circulare. Compoziţia o punem în tavă (25*35 cm) tapetată cu hârtie de copt şi coacem în cuptorul preîncălzit, la 170 grade Celsius, circa 20 – 25 minute . După ce blatul s-a răcit, îl tăiem în două.
Sirop: caramelizăm zahărul cu 1 lg apă rece, apoi stingem cu cei 250 ml apă rece şi punem pe foc până se dizolvă tot caramelul. Lăsăm să se răcească.
Glazură: într-o cratiţă punem toate ingredientele, pe foc mic, amestecând pentru omogenizare.
Asamblare: 1/2 blat însiropat-crema -1/2 blat însiropat-glazura.
Tăiem prăjitura cu un cuţit trecut prin apă fierbinte, şters de apă.
O prăjitură rapidă şi uşor de realizat. Spor la prajiturit!
Sursă: miremirc.ro