GRAFIC Curiozităţi despre ceapă, cea mai consumată legumă la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii Mesopotamiei aveau o afinitate pentru ceapă, usturoi şi praz, ingrediente regăsite în aproape toate cărţile de bucate din zilele noastre. FOTO Arhivă Adevărul
Locuitorii Mesopotamiei aveau o afinitate pentru ceapă, usturoi şi praz, ingrediente regăsite în aproape toate cărţile de bucate din zilele noastre. FOTO Arhivă Adevărul

Ceapa este cultivată şi consumată în mai multe ţări decât orice altă legumă, însă, în ciuda contribuţiei pe care o aduce în domeniul culinar, rar primeşte recunoaştere din partea publicului.

În biblioteca Universităţii Yale, din Statele Unite, sălăşluiesc trei tablete din lut, cunoscute drept cele mai vechi cărţi de bucate din lume. Acestea au fost descoperite abia în 1985, însă au fost scrise cu 4.000 de ani în urmă şi descifrate de asiriologul şi bucătarul Jean Bottero. Specialistul a descoperit că autorii „cărţilor” mesopotamiene aveau o afinitate pentru ceapă, usturoi şi praz, ingrediente regăsite în aproape toate cărţile de bucate din zilele noastre. Potrivit Naţiunilor Unite, cel puţin 175 de ţări cultivă ceapă.

„Credem că ceapa a apărut prima dată în Asia Centrală. Există dovezi că a fost cultivată şi în Europa, în Epoca Bronzului. Întâi li s-a observat floarea, probabil, datorită frumuseţii ei, iar apoi au descoperit că este şi nutritivă. Un mare plus este faptul că ceapa este extrem de uşor de cultivat”, a declarat Laura Kelley, specialistă în istorie culinară.

Astăzi, 90% din producţia de ceapă a unei ţări este consumată în ţara de origine. Cea mai mare producţie există în China şi India, unde cifrele ajung anual la 70 de tone.

Cea mai mare rată de consum este însă în Libia, unde, conform datelor Naţiunilor Unite, s-au consumat 33,6 kilograme de ceapă pe cap de locuitor în 2011.

image

În Marea Britanie, recoltele de ceapă sunt lăsate din iulie în septembrie. „Cepele sunt ţinute la o temperatură de 28 de grade Celsius pentru trei săptămâni, ca să se usuce şi să prindă o culoare aurie. Apoi temperatura este răcită treptat, până la zero grade Celsius. „La trei săptămâni de la recoltare, cepele vor începe să încolţească. E o cursă contra timp”, spune fermierul Sam Rix. Deşi întreţinerea recoltelor de ceapa nu este ieftină, acest proces asigură rezistenţa a 90% din producţie, ajunsă pe piaţă.

Curiozităţi:

- Familia Cepei face parte dintr-o familie şi mai mare de crini

- Cea mai mare ceapă din lume a atins greutatea record de 8,49 de kilograme şi a fost crescută în Leicestershire, Marea Britanie, anul acesta

- O ceapă conţine apă în proporţie de 85% 

- Cepele ne fac să lăcrimăm din cauza unui agent lacrimogen eliberat spontan atunci când sunt tăiate

- Dacă mâncăm pătrunjel după ce am mâncat ceapă, mirosul de ceapă din respiraţie este diminuat

- New York, cunoscut astăzi şi ca Big Apple (n.r. – Mărul cel mare), era cunoscut în trecut ca Big Onion (n.r. – Ceapa cea mare). În zilele noastre, termenul din urmă este atribuit oraşului Chicago

Citeşte şi:

Alimente care scad glicemia

Economic şi de efect: cum cureţi casa cu miez de pâine, cartof, ceapă sau ketchup

Antocianii, coloranţii naturali care ne ţin inima sănătoasă şi ne scapă de cancer

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite