Cum am făcut Dragobetele de mămăligă
0Iubirea, la fel ca mâncarea, nu trebuie să aibă o singură zi pe an, ci toate zilele. Şi pentru că dragostea trece prin stomac chiar şi de Dragobete, ce motiv mai bun să luăm neaoşa mămăligă cu brânză şi s-o reinventăm într-un pereparat modern cu, „straie“ noi şi arome incitante?
Îmi zicea deunăzi un prieten că s-a plictisit să vadă, chiar şi la un restaurant cu pretenţii, atunci când comandă deja celebrul MBS (mămăligă cu brânză şi smântână), o „pleaşcă“ trântită în farfurie. Aş adăuga o „pleaşcă“ de multe ori gătită cu mălai instant, gata în trei minute, o blasfemie la adresa mămăligii, dacă mă întrebaţi pe mine.
N-o să pretind că am inventat eu roata, ci doar o să vă povestesc despre varianta mea de brânză cu smântână, astăzi, când Dragobete devine băiat de oraş.
Esenţial pentru o mămăligă este mălaiul, aşa cum în toate mâncărurile, indiferent cât de simple ar fi, esenţiale sunt ingredientele de calitate. Încercaţi, dacă aveţi rude sau cunoştinţe la ţară, să faceţi rost de mălai de moară, negrisat. Veţi simţi gustul porumbului copt pe care-l mâncaţi vara. Dacă nu aveţi de unde, folosiţi un mălai obişnuit, din magazin, dar nu unul cu timpul de preparare de trei minute! Pentru că un alt lucru esenţial este timpul de preparare. O mămăligă se fierbe cel puţin jumătate de oră, aşa m-a învăţat bunica. Poate mulţi dintre noi nu au totuşi timp sau răbdare, dar încercaţi s-o fierbeţi măcar 15-20 de minute. Apoi, e neapărată nevoie de un ceaun de tuci şi cred că nu greşesc dacă spun că-n multe case există ceaunul de mămăligă, doar pentru mămăligă.
Mămăliga mea e fiartă în apă cu lapte, în proporţii egale (200 de ml de apă, 200 de ml de lapte şi o lingură de unt), în care pun un praf de soare grunjoasă şi unul de mălai. Când lichidul clocoteşte, adaug mălaiul, în ploaie, (ce-mi place expresia asta), amestecând repede, ca să evit formarea cocoloaşelor. În ceea pe priveşte cantintatea de mălai aceasta diferă în funcţie de cum vă place mămăliga: mai moale sau mai consistentă (125–175 de grame). Apoi o lăsaţi la foc mic (20-30 de minute), amestecând din când în când în ea, până când se formează o crustă de mămăligă pe ceaun şi simţiţi mirosul acela uşor afumat.
De-aici urmează „cosmetizarea“ mămăligii, care se va transforma în altceva decât clasicul MBS.
Citiţi continuarea pe Farfuridi.ro.