Nu-mi place să se simtă prea tare gustul de oţet, aceştia sunt foarte plăcuţi. Este genul de reţetă pe care o fac de peste 30 de ani şi nu vreau s-o schimb, este reţetă veche, de la mama, care a preluat-o de la mătuşile în vârstă, cine ştie de când şi de unde vine reţeta asta... Este una dintre vechile reţete boiereşti care se transmit în timp. :)
 
Sunt o specialistă în conserve pentru iarnă de tot felul, fără să mă laud (prea mult). Mama mea pregătea tot felul de bunătăţi, aşa că de la ea am învăţat şi eu să le fac. Tot timpul am de făcut un gem sau dulceaţă, o zacuscă, un sirop sau un lichior parfumat, nişte zarzavaturi... 
 
Urmăriţi-mă, o să vă surprind papilele gustative (momentan de la distanţă) cu tot felul de bunătăţi. 
 
Haideţi să descoperim împreună reţetele vechi, reţetele mamelor şi ale bunicilor noastre, acelea făcute natural, simplu şi cu atât de multă dragoste. :)
 
Ingrediente pentru reţetă de castraveţi sau dovlecei în oţet dulce-acrişor pentru iarnă:
 
  • 5 kg castraveţi foarte proaspeţi sau dovlecei micuţi cât palma, fragezi
  • 1 l oţet
  • 3 l apă
  • 4 linguri sare (una pentru fiecare litru de lichid)
  • 8 linguri  zahăr (sau îndulcitor)
  • 2-3 frunze de dafin
  • 1 legătura ţelină frunze
  • 2-3 morcovi
  • 2 -3 cepe
  • ardei iute
  • seminte de muştar
  • 2-3 rădăcini de hrean
  • beţe de mărar uscat cu seminţe
  • 1 căpăţână mică de usturoi
 
Se aleg castraveţi tineri, fragezi, care înţeapă la mână şi dovlecei micuţi, nu mai mari decât palma. Se opăresc de 2 ori: o dată înainte, a doua oară după ce se pun în borcane. Amestecul de condimente folosit este cel care dă o savoare fantastică la castraveţii mei. Sunt atât de buni, încât îi poţi mânca aşa, goi, ca pe mere :)
 
Atât, se menţin minunat de bine!
 
Vă invit să probaţi reţeta şi să reveniţi ca să-mi spuneţi cum a ieşit.