Bucătăria grecească: reţete de mâncăruri aromate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sos tzatziki FOTO Shutterstock
Sos tzatziki FOTO Shutterstock

Când familia-i sătulă de fasole şi orez, o mâncare nimerită este ca-n Peloponez. Articol realizat în colaborare cu revista „Click Poftă bună!“.

Sos tzatziki

Timp de preparare: 20 de minute
Dificultate: mică
Număr de porţii: 4

Ingrediente

3 castraveţi mari
500 ml iaurt gros şi gras
4-5 căţei de usturoi
3 linguri ulei de măsline
1/2 linguriţă zeamă de lămâie
mărar verde
sare

Preparare

1 Torni iaurtul într-un săculeţ de tifon dublu şi îl laşi să se scurgă foarte bine zerul (poate să dureze câteva ore).

2 Cureţi castraveţii de coajă, îi treci pe răzătoarea cu ochiuri mici, îi pudrezi cu puţină sare şi îi laşi la scurs într-o strecurătoare.

3 Cureţi căţeii de usturoi de coajă, îi tai mărunt, presari puţină sare peste ei, apoi îi zdrobeşti şi îi freci până devin o pastă cremoasă.

4 Amesteci iaurtul cu uleiul turnat treptat şi freci bine, ca la maioneză, până se asimilează, adaugi crema de usturoi şi apoi amesteci totul cu castraveţii bine scurşi. Asezonezi cu zeamă de lămâie şi mărar tocat mărunt. Laşi sosul la rece până în momentul servirii.

Baclava cu nuci şi migdale

baclavale

Timp de preparare: 105 minute
Dificultate: medie
Număr de porţii: 6

Ingrediente

PENTRU ALUAT
500 g făină
1 pahar de apă călduţă
3 linguri ulei
1 lingură oţet

PENTRU UMPLUTURĂ

300 g nuci zdrobite
200 g migdale zdrobite
1 lingură scorţişoară măcinată
150 g zahăr

PENTRU SIROP

400 ml apă
300 g zahăr
10 cuişoare parfumate
zeama de la o jumătate de lămâie
50 g unt topit pentru uns foile

Preparare

1 Pentru aluat, cerni făina într-un castron mare, faci o adâncitură în care torni uleiul, apa călduţă şi oţetul. Amesteci cu o lingură de la exterior spre interior până se încorporează toată făina, apoi frămânţi cu mâna până se formează un aluat omogen. Laşi aluatul să se odihnească 20 de minute, apoi întinzi foi foarte subţiri, cu dosul palmelor, pe o planşetă acoperită cu o faţă de masă înfăinată. Până se prepară umplutura, acoperi foile cu o pânză umezită uşor, să nu se usuce.

2 Tai foile de aluat în dreptunghiuri cu laturile de 15/20 cm, le ungi cu unt topit, aşezi 4-5 foi una peste
alta, apoi adaugi amestecul de nuci, migdale, zahăr, scorţişoară şi le rulezi, prinzând capetele în interior. Procedezi la fel cu restul foilor şi cu umplutura până la epuizarea lor. Aşezi rulourile într-o formă unsă cu puţin unt şi le coci 40 de minute, la foc potrivit.

3 Între timp, fierbi apa, zahărul şi cuişoarele, la foc potrivit, 20 de minute, până capătă consistenţa unui sirop puţin îngroşat. Iei siropul de pe foc, scoţi cuişoarele, adaugi zeama de lămâie şi, după ce se răcoreşte puţin, torni siropul peste rulouri. Laşi să se însiropeze 30 de minute, după care le serveşti (baclavaua o poţi prepara şi cu foi de plăcintă din comerţ).

Musaca de vinete

musaca de vinete

Timp de preparare: 120 de minute
Dificultate: medie 
Număr de porţii: 6

Ingrediente

3-4 vinete
1 kg carne tocată (miel sau amestec vită cu porc)
150 ml ulei de măsline
2 cepe mari
4-5 roşii coapte bine
200 ml vin alb
100 g caşcaval ras
sare
piper

PENTRU SOSUL BECHAMEL

25 g unt
25 g făină
300 ml lapte
2 gălbenuşuri
30 g caşcaval ras
nucşoară rasă
sare
piper alb proaspăt râşnit

Preparare

1 Cureţi vinetele, le speli, le tai felii subţiri, pe lungime, le pudrezi cu sare şi le laşi să se scurgă între două planşete înclinate.

2 Separat, căleşti ceapa tocată mărunt în ulei bine încins până se înmoaie, adaugi carnea tocată şi continui călirea, amestecând mereu, până începe să se rumenească. Stingi cu vin, laşi să mai fiarbă până se evaporă alcoolul, apoi adaugi roşiile curăţate de coajă şi tăiate mărunt, condimentezi cu sare, piper, după gust, şi laşi să fiarbă până scade bine zeama.

3 Între timp, prăjeşti feliile de vinete în ulei şi le scoţi deoparte. Pentru sosul bechamel, topeşti untul, iei vasul de pe foc, adaugi făina treptat, apoi aşezi vasul din nou pe foc, adaugi laptele călduţ, amestecând mereu. Condimentezi cu sare, piper şi nucşoară rasă, după gust, şi laşi să fiarbă până începe să se îngroaşe. Iei sosul de pe foc, adaugi gălbenuşurile amestecate cu caşcavalul ras şi amesteci bine.

4 Când totul este pregătit, aşezi un strat de vinete în vasul termorezistent, presari puţin caşcaval ras, adaugi un strat de carne, alt strat de vinete, caşcaval ras şi repeţi totul până se termină ingredientele. La sfârşit, torni un strat gros de sos bechamel care să acopere bine toată suprafaţa şi introduci musacaua la cuptor 40-45 de minute, până se rumeneşte frumos deasupra.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite