Ai pus prea multă sare în mâncare? Există o soluţie! 10 „rateuri” culinare şi căi de rezolvare pentru fiecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricui i se poate întâmpla ca, în ciuda eforturilor depuse în bucătărie şi a reţetelor urmate cu sfinţenie, mâncarea să iasă prea sărată, prea dulce sau să o lăsăm prea mult pe foc şi să prindă fust de arsură. Fie că ai scăpat sarea-n cratiţă, fie că reţeta pe care-ai luat-o de pe net era pusă acolo de vreun amator, te procopseşti cu o gramadă de mâncare numai bună de aruncat şi cu o dispoziţie proastă.

Cele mai comune greşeli sunt destul de uşor de rezolvat, totul este să ai idee ce să faci. Pentru a te aduce pe calea cea bună, câţiva specialişti s-au pus pe treabă şi au conceput o serie de sfaturi care te vor ajuta să rezolvi cele mai des întâlnite probleme ale bucătarilor începători şi nu numai:

Greşeala numărul 1: Sarea-n bucate în cantităţi necontrolate

Cauza: Nu ai gustat mâncarea în timp ce găteai.


FOTO: mnn.com

Soluţie: Dacă ai pus prea multă sare în supă sau în tocană, adaugă apă la recomandarea lui Jesse Schenker, bucătarul şi proprietarul restaurantului Recette din New York. O altă opţiune, pentru a nu pierde savoarea mâncării prin diluarea cu apă, ar fi să adaugi lămâie, de exemplu, pentru că acidul din aceasta mai „taie“ din gustul sărat, spun Meredith Deeds şi Carla Snyder, autorii cărţii de reţete culinare Everyday to Entertaining. Pentru a evita sărarea în exces mâncării pe viitor, încearcă să guşti mâncarea chiar dacă te simţi stăpân pe estimarea corectă a cantităţii. Acordă atenţie sporită şi celoralte ingrediente, pentru că unele pot conţine sare în cantităţi destul de mari: conservele, tomatele conservate, măslinele, baconul etc. 

image

Greşeala numărul 2: Carnea s-a întărit


FOTO: thewifeofadairyman.blogspot.com

Cauză:
Ai ţinut-o prea mult pe foc sau la temperaturi prea mari
Soluţie: Marc Vidal, bucătarul restaurantului Boqueria din New York spune că dacă ai gătit carnea prea tare şi s-a întărit, o idee bună ar fi să o tai fâşii şi să găseşti alte reţete în care o poţi include sub această formă. Prepară un sos şi adaugă fâşiile de carne, de exemplu. Pentru a preveni întărirea cărnii, foloseşte un termometru pentru carne şi nu te grăbi să judeci după cât de făcută arată. Uneori, gătirea prin înnăbuşire, la aburi, îţi poate rezolva problema întăririi. „Pulpa de porc sau friptura de pui trebuie gătite la aburi, la temperaturi mici, pentru câteva ore, pentru a se frăgezi după ce am ratat gătirea acestora”, exemplifică Deeds şi Snyder. 

image

Greşeala numărul 3: Orez îmbibat cu apă


FOTO: healthrecipe.net

Cauză: Ai folosit mult prea multă apă.
Soluţie: Schenker recomandă să-l pui pe un şerveţel care să absoarbă apa sau să-l pui pur şi simplu în frigider până când se răceşte şi se coagulează. Îl poţi folosi următoarea zi la o supă, iar data viitoare vei fi mai atent la cantitatea de apă. Deeds şi Snyder te sfătuiesc să îţi introduci degetul în vasul în care îl vei pune la fiert până ajungi la orez - apa ar trebui să ajungă la prima falangă. 

image

Greaşeala numărul 4: Mâncare uleioasă


FOTO: lifehacker.com

image

Cauză: Uleiul nu era destul de încins sau/şi ai pus mult prea mult
Soluţie: Din păcate, uneori felurile de mâncare ce ar trebui să iasă crocante nu ies aşa (cartofi prăjiţi, şniţele, pui pane etc). Shenker te salvează în cazul în care ai pregătit în acest mod legume sau cartofi prăjiţi: le poţi reprepara, după ce ai încins uleiul la temperatura potrivită( de regula, aceasta este în jur de 150 de grade Celsius). „Dacă uleiul nu este suficient de încins, orice aliment ai pus acolo va absoarbe uleiul precum un burete”, spune acesta. Pentru al testa, foloseşte un termometru sau aruncă în tigaie un ingredient din cele pe care intenţionezi să le foloseşti, ca să vezi cum se găteşte. După ce ai „prins” temperatura corectă, fii atent să prăjeşti pe reprize şi să nu aglomerezi tigaia sau oala, pentru a lăsa destul loc fiecărui preparat. 

Greşeala numărul 5: Mâncarea arsă


FOTO: ineedtext.com

Cauza: Ai gătit mâncarea la temperaturi prea mari sau ai lăsat-o prea mult.
Soluţie: Pentru unele mâncăruri, „rumeneala” peste măsură poate fi chiar un lucru bun, însă majoritatea mâncărilor se ard pur şi simplu la temperaturi prea mari. Vidal spune că bunica lui obişnuia să pună un prosop, o cârpă umedă deasupra recipientului care conţinea mâncarea arsă şi să-l lase acolo până când aproape se zvânta prosopul, iar mâncarea se răcea- procedeul ameliora mirosul şi gustul de ars. Pentru a evita această problemă, urmează aceste trei reguli simple: supraveghează atent temperatura şi fii atent, nu pleca de lângă cuptor sau aragaz cât timp găteşti şi investeşte într-un vas de calitate, fie acesta o tigaie sau o tavă. 

image

Greşeala cu numărul 6: Sosul cu cocoloaşe


FOTO: sheknows.com

Cauza: Ai adăugat ingredientele prea repede sau la temperaturile nepotrivite
Soluţie: Poţi folosi o sită, deloc scumpă, dar eficientă. Trece lichidul prin ea cel puţin o dată. Pentru a evita acest pas data viitoare, adaugă ingredientele încet şi amestecă-le cu răbdare.

image

Greşeala cu numărul 7: Paste lipicioase


FOTO: thepauperedchef.com

Cauză: Nu ai pus destulă apă la fierbere sau nu a fost suficient de fierbinte
Soluţie: Adaugă puţin ulei de măsline peste ele sau serveşte-le cu un sos. Pentru a preveni această neplăcere, asigură-te că apa fierbe în clocot înainte de pune pastele. Asigură-te că foloseşti destulă apă şi o oală destul de mare, pentru că pastele se umflă şi au nevoie de spaţiu. 

image

Greşeala numărul 8: Carnea care pare bine făcută, dar e crudă la interior


FOTO: foodspotting.com

Cauză: Ai gătit-o prea repede, la temperaturi prea mari
Soluţie: „Setează cuptorul la 150 de grade Celsius şi găteşte-o pe toate părţile. Supravegheaz-o îndeaproape”, punctează Schenker. 

image

Greşeala numărul 9: Legumele prea moi


FOTO: collegekitchensurvivalguide.com

Cauză: Le-ai gătit mai mult decât era necesar.
Soluţie: Fă-le piure sau foloseşte-le la supă. Pentru a nu repeta această greşeală, Deeds şi Snyder te sfătuiesc să acorzi atenţie densităţii legumelor şi timpului de preparare al fiecărei legume în parte. „De exemplu, într-o supă de legume, nu adaugi mazărea în acelaşi timp cu cartofii, pentru că până se fierb cartofii, mazărea este piure”, spune acesta. 

image

Greşeala numărul 10: Pesmetul nu se lipeşte de carne


FOTO: Shutterstock

Cauză:
Nu ai folosit făină şi ou înainte de a „tăvăli” carnea prin firimiturile de pâine
Soluţie: Dacă observi că firimiturile de pâine nu se lipesc de prima bucată de carne, opreşte-te şi ia munca de la capăt, urmând reţeta lui Vidal: făină, ou, bucăţele de pâine. Asigură-te că ai trecut fiecare bucată de carne prin făină înainte de a o trece prin ou, iar apoi prin firimiturile de pâine.
Dacă „te-ai prins” că ai greşit după ce ai gătit deja toată carnea, poţi salva mâncarea adăugând un sos, după preferinţe. Data viitoare urmează sfatul bucătarului Vidal şi asigură-te că tigaia este suficient de încinsă şi pentru carne, nu doar pentru rumenirea stratului de la suprafaţă.

image


 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite