VIDEO Delfinii de luptă ai Marinei SUA, soldaţi redutabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delfin de luptă al armetei SUA
Delfin de luptă al armetei SUA

Câinii nu sunt singurele mamifere care sunt folosite pe câmpul de luptă de către armata americană. Din anii Războiului Rece, SUA folosesc delfini pentru a proteja nave şi porturi, pentru misiuni de salvare, dar şi pentru acţiuni de spionaj, depistare sau plantare de mine subacvatice. Astfel de programe militare au fost secrete timp de decenii.

85 de delfini şi 50 de lei de mare sunt instruiţi la San Diego, în California, la o bază a Marinei Militare Americane. Din 2002 programul de instruire primişte 14 milioane de dolari pe ani drept finanţare, scrie Bussines Insider.

Delfinii sunt capabili să identifice minele din apă mult mai eficient şi rapid decât orice alt aparat. După ce identifică o mină, delfinul le semnalizează militarilor descoperirea lovind o minge cu nasul său. Echipajul îi dă delfinului o mică baliză pe care acesta o plantează pentru a indica locul unde se află explozibilul. Leii de mare sunt antrenaţi să descopere scafandrii inamici, ataşându-le nişte mici cleme de echipamente, pentru a fi prinşi ulterior.

Între 1986 şi 1988, Marina americană a detaşat şase dintre delfinii de luptă pentru misiuni în Golful Persic. Unul dintre ei, pe nume Skippy, a murit din cauza unei infecţii bateriene. Anterior, SUA a folosit aceste mamifere şi în timpul Războiului din Vietnam. Mamiferele au ajutat chiar şi la asigurarea securitaţii în timpul Convenţiei Naţionale a Republicanilor americani din 1996, care a avut loc în San Diego.

Statele Unite sunt singura ţară din lume care a început să antreneze şi balene albe pentru operaţiunile desfăşurate la un nivel mai adânc al apei. Purtătorul de cuvânt al unităţii speciale a negat faptul că delfinii sau leii de mare militari sunt antrenaţi să atace oameni. Din contră, în timpul programului de instrucţie, mamiferele învaţă să salveze oameni.

Delfinii de luptă ai Marinei americane ar putea păzi baza navală Kitsap, aflată în apropiere de Seattle, care ar putea deveni cea mai mare locaţie în care se depozitează arsenal militar nuclear. Aproape un sfert din arsenalul nuclear american este depozitat aici.

Anul trecut, 20 de delfini de luptă şi 10 lei de mare din Marina Statelor Unite au participat, în premieră, la antrenamentele NATO din Marea Neagră.

Dar nu numai SUA folosesc delfinii de luptă, ci şi Rusia. Inteligentele mamifere din Marina rusă, aparţinând până la anexarea Crimeei, anul trecut, Flotei Ucrainene de la Marea Neagră, cu baza la Sevastopol, sunt antrenate să găsească mine, să planteze bombe pe navele inamice sau să atace scafandrii intruşi cu pistoale sau cuţite speciale fixate pe capul lor. URSS-ul a demarat programul de la Sevastopol în 1973, preluat de Ucraina după căderea Uniunii Sovietice în 1991, şi confiscaţi de Rusia din martie 1914. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite