VIDEO Autorul crimelor rasiale din biserica din Charleston plănuia să atace un campus. Controlul armelor, adus din nou în discuţie în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dylann Roof este acuzat ca a ucis noua persoane de culoare intr-o biserica  din Charleston
Dylann Roof este acuzat ca a ucis noua persoane de culoare intr-o biserica  din Charleston

Sute de oameni au adus un omagiu vineri seara celor nouă persoane de culoare împuşcate într-o biserică din oraşul american Charleston, la câteva ore după prima apariţie în faţa justiţiei a tânărului alb de 21 de ani, descris ca un nostalgic al apartheid. Acesta este acuzat de aceste crime , iar justiţia federală susţine că este vorba despre un act de „terorism intern“.

O ceremonie organizată de oraşul din sud-estul Statelor Unite, a reunit negrii şi albi pe stadionul Colegiului din Charleston. Cincizeci de rude şi prieteni ale victimelor au stat în primul rând.

Vineri după amiază, presupusul criminal în vârstă de  21 de ani, a apărut apărut vineri prin intermediul unei transmisii video cu circuit închis în faţa unui magistrat, care a decis menţinerea sa în arest, fără posibilitatea eliberării pe cauţiune. 

Tuns castron şi cu privirea fixă, în uniformă în dungi de deţinut, Dylann Roof a aflat de ce este acuzat. Tânărul, impasibil şi flancat de doi gardieni înarmaţi, a fost pus sub acuzare pentru uciderea a nouă persoane şi pentru „posesie armă de foc folosită în cadrul unei crime violente“.

Departamentul de Justiţie, care a anunţat o anchetă pentru a determina dacă există o infracţiune motivată de ură, va lua în considerare, de asemenea, dacă există un „act de terorism intern“.
 

Masacru comis cu arma primită cadou de la tătă

Dylann Roof a fost arestat de poliţie joi. El le-a declarat poliţiştilor care l-au interogat că intenţiona „să declare un război rasial“, potrivit CNN, care a  citat o sursă de poliţie sub rezerva anonimatului. 
 

Dylann Roof, arestat după atacul armat comis la o biserică din Statele Unite, a mărturisit crimele, afirmând că intenţiona să declanşeze un "război al raselor", informează CNN.

"Am vrut să declanşez un război al raselor", le-a spus Roof, care este alb, anchetatorilor federali americani.

Dylann Storm Roof, autorul atacului armat comis la o biserică din statul american Carolina de Sud, dezvoltase o mentalitate profund rasistă, afirmă un fost prieten al criminalului. Joey Meek discutase ultima dată cu Roof acum câteva săptămâni când băuseră împreună o vodcă. Roof îi spusese că se temea că "negrii încep să acapareze lumea" şi că "cineva trebuia să facă ceva pentru rasa albă".

Potrivit unui ziarist de la NBC News, care citează de asemenea surse anonime, Dylann Roof ar fi ezitat înainte de a comite crima deoarece 'toată lumea era atât de amabilă cu el'.

Familia criminalului, „devastată“ 

Familia autorului atacului armat de la Charleston, s-a declarat vineri "devastată", exprimându-şi "şocul, suferinţa şi neputinţa de a crede" că fiul lor a împuşcat mortal nouă persoane cu o armă automată într-o biserică frecventată de comunitatea de culoare din localitate, informează AFP. "Este imposibil să ne exprimăm starea de şoc, suferinţa şi neputinţa de a crede ceea ce s-a întâmplat", a scris familia lui Dylann Roof. "Suntem devastaţi şi întristaţi de ceea ce s-a petrecut", a adăugat aceasta.

   

Unchiul său l-a descris pe Dylann Roof pentru Reuters ca o persoană timidă, rezervată, dezvăluind că tatăl tânărului i-a făcut cadou o armă când acesta a împlinit 21 ani, în luna aprilie.
 

 Dylann Roof plănuise iniţial să atace un campus

Prieteni ai tânărului alb care a împuşcat mortal nouă persoane de culoare într-o biserică pentru afro-americani din Charleston, statul american Carolina de Sud, au spus că inculpatul vorbise iniţial despre atacarea unui campus, scrie  Potrivit Washington Post .

Potrivit Washington Post, Christon Scriven, de 22 de ani, un vecin de culoare al atacatorului Dylann Roof, a spus că, la una din petrecerile lor recente, tânărul a mărturisit că voia să atace cu arma o şcoală. Într-un alt moment, Roof a vorbit despre atacarea Colegiului din Charleston, potrivit ziarului citat.

„Reacţia mea la acel moment a fost că spune prostii“, a afirmat Scriven pentru Washington Post. El a precizat pentru NBC News că este posibil ca Roof să-şi fi schimbat planurile după ce a decis că respectivul campus ar fi fost o ţintă greu accesibilă.

Autorităţile supu că Roof a petrecut o oră studiind Biblia cu credincioşii în Biserica Metodistă Episcopală Emanuel, veche de aproape 200 de ani, înainte de a deschide focul miercuri noapte. Potrivit unui ziarist de la NBC News, care citează de asemenea surse anonime, Dylann Roof ar fi ezitat înainte de a comite crima deoarece „toată lumea era atât de amabilă cu el“.

Problema controlului armelor din nou în dezbatere

„Washington Post“ scrie că indiferent dacă ură rasială sau o boală mintală a dus la uciderea a 9 oameni la Charleston, nu există niciun dubiu că acest lucru s-a întâmplat pentru că suspectul avea o armă. Arma este elementul care leagă atrocităţile de la Charleston cu o lungă şi aparent fără sfârşit listă a asasinatelor în masă din America, scrie Washington Post. 

Toate evenimentele nefericite reţin atenţia publicului câteva zile după care nimic nu se schimbă. Poate că acum este timpul ca America să acţioneze diferit. Există o speranţă, dar nimeni nu este optimist. După toate evenimentele de acest fel, în Congres s-au promovat tot felul de iniaţitive legislative, dar niciuna nu a devenit lege care să interzică portul de armă. Pentru că aceasta este singura modalitate, în opinia editorului Washington Post. 

Rasismul nu va dispărea – nu există nicio diferenţă între incendiul pus de o mână criminală în biserica din Charleston în 1822 şi atacul petrecut 200 de ani mai târziu, chiar dacă contextul istoric s-a schimbat foarte mult. Nu poţi conta nici pe anturajul celor care dau semne că ar avea tendinţe ucigaşe, să îl determine pe subiect să caute ajutor. Singurul lucru pe care poţi conta este să limitezi accesul la arme al acestora, este concluzia articolului de opinie din Washington post.

Obama: rasismul a rămas "o plagă" în SUA

Preşedintele american Barack Obama a declarat vineri că atacul armat de la o biserică a comunităţii de culoare din Carolina de Sud arată că "plaga" rasismului este încă prezentă în SUA şi le-a replicat celor care l-au acuzat că politizează tragedia pentru a vorbi din nou despre legi mai dure privind controlul armelor, relatează Reuters.

Obama a atras atenţia în cadrul unui discurs susţinut la Conferinţa primarilor americani că tragedia de la Charleston evidenţiază nevoia de vigilenţă împotriva rasismului.

"Ceea ce pare a fi motivaţia atacatorului ne reaminteşte că rasismul rămâne o plagă pe care trebuie să o combatem împreună", a spus liderul de la Casa Albă.
 

El a invocat şi alte recente atacuri armate, cele de la o şcoală din Newtown, Connecticut, şi de la cinematograful din Aurora, Colorado, pentru a pleda în favoarea unei reforme a legilor privind deţinerea armelor de foc, un subiect politic tensionat într-o ţară în care constituţia garantează dreptul de a deţine arme.

"Trebuie să fim capabili să vorbim despre această chestiune ca simpli cetăţeni, fără a-i demoniza pe toţi posesorii de arme care sunt într-o majoritate copleşitoare oameni care respectă legea, dar şi fără a sugera că orice dezbatere despre asta implică un complot disperat de a le lua armele tuturor", a adăugat Obama.

Preşedintele SUA a declanşat un demers de a impune măsuri mai dure de control privind deţinerea armelor după atacul armat de la o şcoală din Newtown din 2012, dar nu a reuşit să convingă Congresul din cauza lobby-ului puternic al deţinătorilor de arme.

Notând că 11.000 de americani au fost ucişi în violenţe armate în 2013, Obama a recunoscut că propunerile sale eşuate "nu ar fi prevenit orice act de violenţă" dar a spus că ar fi stopat unele dintre ele.

"Nu vezi crime la o astfel de scară, cu o astfel de frecvenţă, în niciuna dintre celelalte naţiuni avansate din lume", a argumentat preşedintele SUA.
 

"Toată lumea are indivizi violenţi, plini de ură sau instabili din punct de vedere mintal. Diferenţa este că nu orice ţară este inundată de arme la care se poate ajunge foarte uşor", a spus el.

Barack Obama a spus că este improbabil ca Congresul să lucreze la o nouă lege privind controlul armelor în viitorul apropiat, dar a precizat că după părerea sa opinia publicului se va schimba în cele din urmă şi îi va determina pe parlamentari să acţioneze.

"Refuz să mă comport ca şi cum acesta ar fi noua normalitate, sau să pretind că este pur şi simplu suficient să suferi, şi că orice menţionare a unei acţiuni pentru a pune capăt acestei stări de fapt înseamnă să politizezi cumva problema", a mai afirmat Obama.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite