Vicepreşedintele SUA: Washingtonul îi va trimite „un mesaj“ lui Putin pe tema amestecului Moscovei în prezidenţialele americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american Joe Biden a respins acuzaţii potrivit cărora Casa Albă nu a reacţionat faţă de încercări ale Rusiei de a se amesteca în alegerile americane şi a anunţat că Vladimir Putin va primi „un mesaj“. Mai mult, NBC News notează că CIA ar pregăti un atac cibernetic asupra Rusiei.  Fostul angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, Edward Snowden, aflat în exil în Rusia, a luat în derâdere declaraţiile preşedintelui Biden.

Într-un fragment dintr-un interviu pentru NBC, publicat vineri, vicepreşedintele face o pauză şi apoi zâmbeşte ironic atunci când este întrebat care este motivul pentru care administraţia americană nu a luat încă vreo măsură, la o săptămână după ce oficiali americani au acuzat Moscova că încearcă să se amestece în campania prezidenţială americană.

"Îi vom trimite un mesaj" preşedintelui rus Vladimir Putin, a spus Biden.

Casa Albă examinează o "acţiune cibernetică acoperită, fără precedent, împotriva Rusiei" vizând să "stânjenească" Kremlinul, dezvăluie NBC.

Biden a spus că acest răspuns va fi "proporţional".cu impactul dezvăluirilor unor documente accesate de hackeri ruşi.

Însă el a pus la îndoială faptul că hackerii ruşi au avut "capacitatea să influenţeze în mod fundamental alegerile" de la 8 noiembrie.

"Avem capacitatea să o facem, iar mesajul va fi trimis şi va fi trimis potrivit calendarului nostru şi în circumstanţe care vor avea impactul cel mai important", a subliniat el.

Întrebat dacă publicul va afla despre ce este vorba, Biden a răspuns laconic "sper că nu".

Snowden a luat în derâdere declaraţiile lui Biden

Fostul angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, Edward Snowden, aflat în exil în Rusia, a luat în derâdere declaraţiile preşedintelui Biden. 

Administraţia americană a acuzat săptămâna trecută Moscova că se amestecă în alegerile prezidenţiale din Statele Unite prin orchestrarea unor atacuri informatice recente asupra unor conturi de e-mail aparţinând unor personalităţi şi instituţii americane.

"Aceste furturi şi aceste atacuri informatice au ca scop un amestec în procesul electoral american", a declarat Biroul directorului serviciilor americane de informaţii (ODNI) într-un comunicat, pe 7 octombrie, pe un ton ferm.

"Noi credem, având în vedere amploarea şi caracterul sensibil al acestor iniţiative, că doar oficiali ruşi de rang înalt au putut să autorizeze aceste activităţi", sublinia ODNI.

Casa Albă a anunţat marţi că Washingtonul va răspunde "în mod proporţional" acestui amestec.

La sfârşitul lui iulie, în urma unei vaste dezvăluiri de e-mailuri aparţinând Partidului Democrat, oficiali din cadrul acestei formaţiuni şi experţi în atacuri cibernetice au arătat Rusia cu degetul.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a respins miercuri ca "măgulitoare" dar "ridicole" acuzaţiile Washingtonului.

CIA ar pregăti un atac cibernetic

Potrivit unor surse din interiorul CIA. Statele Unite ar lua în considerare să plătească Rusiei cu aceeaşi moneda şi să lanseze un atac cibernetic asupra acestei ţări, informează NBC News.

Potrivit surselor oficiale, CIA are pregătită o echipa de câteva sute de persoane pentru acest lucru, iar bugetul poate ajunge la sute de milioane de dolari.

Totuşi, pentru a demara operaţiunea, preşedintele american Barack Obama trebuie să-şi dea acordul.

Potrivit surselor oficiale, planul CIA are că scop să împiedice Rusia să intervină în alegerile prezidenţiale din SUA, care au loc pe 8 noiembrie.

În plus, un atac cibernetic ar trimite un mesaj Kremlinului referitor la faptul că a depăşit o limita.

Planul CIA vine după ce hackerii ruşi au fost acuzaţi de Statele Unite de faptul că au instrumentat mai multe atacuri cibernetice împotriva organizaţiilor politice americane, pentru a influenţa alegerile prezidenţiale.

Relaţia dintre Rusia şi SUA, în cel mai tensionat moment din ultimii 43 de ani

Relaţia dintre Rusia şi Statele Unite se află în cel mai tensionat moment din ultimii 43 de ani, a susţinut ambasadorul Kremlinului la ONU, Vitali Ciurkin.

„Cred că, în general, situaţia e foarte dificilă. De fapt, nu cred că a mai fost atât de gravă din 1973″, adică de la războiul arabo-israelian, a transmis acesta, citat de Daily Star.

Cu toate acestea, Ciurkin e de părere că naţiunile colaborează chiar bine pe unele planuri, chiar dacă în alte domenii există divergenţe serioase.

El a vorbit şi despre „lungul şir de evenimente” care a determinat escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi SUA.

„În principiu, e vorba de o lipsă fundamentală de respect şi de o lipsă a discuţiilor în profunzime”, a susţinut Churkin.

Ambasadorul Rusiei la ONU a amintit de decizia NATO de a accepta statele din estul Europei, în ciuda opoziţiei Kremlinului. În plus, nici summit-ul din 2008 organizat de Alianţa Nord-Atlantică la Bucureşti nu a fost pe placul ruşilor, pentru că atunci s-a decis o colaborare între Occident şi Ucraina şi Georgia. Potrivit unor surse diplomatice, Vladimir Putin ar fi luat decizia de anexare a Crimei, tot după summit-ul NATO de la Bucureşti. 

Kremlinul a denunţat sâmbătă un nivel de "agresivitate" fără precedent al Statelor Unite, după ce Washingtonul a acuzat Moscova de ingerinţe în alegerile prezidenţiale americane, relatează AFP.

"Fapt este că impredicitibilitatea şi agresivitatea Statelor Unite creşte", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia rusă RIA Novosti.

Vicepreşedintele american Joe Biden a dat asigurări vineri seara că ţara sa va "trimite un mesaj" preşdintelui rus Vladimir Putin, responsabil în opinia Washingtonului de recentele atacuri informatice orchestrate cu scopul de a influenţa alegerile americane.

"Ameninţările formulate la adresa Moscovei şi Guvernului nostru sunt fără precedent, deoarece ele sunt formulate la nivelul vicepreşedinţiei Statelor Unite", a apreciat Peskov.

Considerând "acest context ca urmând o linie agresivă, o linie imprevizibilă, este necesar să luăm măsuri în vederea protejării intereselor noastre cu scopul de a acopri riscurile", a adăugat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite