SUA testează cu succes interceptarea unei rachete balistice intercontinentale, un mesaj adresat Phenianului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul SUA a fost un succes Foto: EPA
Testul SUA a fost un succes Foto: EPA

Statele Unite au testat cu succes marţi, pentru prima oară, interceptarea unei rachete balistice intercontinentale, transmiţând astfel un mesaj Coreei de Nord care caută să se doteze cu această armă nucleară cu rază lungă de acţiune cu scopul de a atinge continentul american, relatează AFP.

Acest sistem de interceptare ”este vital apărării ţării noastre, iar acest test demonstrează că avem un mijloc de disuasiune eficient şi credibil împotriva unei ameninţări foarte reale”, şi-a exprimat satisfacţia viceamiralul Jim Syring, directorul agenţiei americane însărcinate cu lupta antirachetă, Missile Defense Agency (MDA), citat într-un comunicat.

O rachetă trasă de la baza Vandenberg aparţinând Forţelor aeriene (US Air Force), în California, ”a interceptat cu succes o rachetă balistică intercontinentală ţintă”, fără focos nuclear, întrucât a fost vorba despre un test, lansată de la Reagan Test Site, pe Insulele Marshall, la Oceanul Pacific, potrivit MDA.

Este pentru prima oară când armata americană reuşeşte acest test asupra unei rachete intercontinentale.

Un test precedent, în 2014, asupra unei rachete cu o rază de acţiune inferioară, a reuşit, însă trei teste precedente au eşuat.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis, a declarat marţi că acest test nu a fost efectuat ca răspuns la recentele teste ale Coreei de Nord, ci că ”în mod general, Coreea de Nord este unul dintre motivele pentru care avem această capacitate”.

”Ei continuă să facă teste, ca în acest weekend, şi să folosească un discurs periculos, care sugerează că ar putea să lovească teritoriul american”, a amintit reprezentantul Departamentului american al Apărării.

APĂRARE LIMITATĂ

Atunci când a venit la putere, Donald Trump a promis să investească în apărarea antirachetă cu scopul de a contracara ameninţările nord-coreeană şi iraniană.

Aceşti interceptori oferă însă o apărare limitată împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune ale Nordului şi eventual ale Iranului. Iar ei sunt prea puţini pentru a contracara zboruri ale unor rachete care ar fi trase, în cazul unui război nuclear, de mari puteri ca Rusia sau China.

Acest test ia forma unei puneri în gardă, în momentul în care Coreea de Nord îşi multiplică testele de rachete balistice.

Regimul comunist a tras 11 rachete de la începutul anului şi a realizat în total cinci teste nucleare, dintre care două anul trecut, căutând să se doteze cu o rachetă intercontinentală capabilă să atingă coastele americane.

Phenianul a confirmat marţi că a procedat ”cu succes” la un tir de rachetă balistică, potrivit agenţiei oficiale KCNA, la o zi după un nou test care a provocat condamnări la nivel internaţional.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un ”a supervizat” tirul - al treilea în trei săptămâni -, în contextul în care numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenianului să-şi continue programele balistic şi nuclear, iar Washingtonul ameninţă această ţară izolată cu o intervenţie militară.

Coreea de Sud a afirmat luni că această rachetă, de tip Scud, a parcurs 450 de kilometri, iar Japonia a precizat că a căzut în zona sa economică exclusivă, care se întinde până la 200 de mile marine (370 de kilometri) de la coastă.

DECIZIE LA ONU SĂPTĂMÂNA ACEASTA

Preşedintele american Donald Trump a apreciat luni pe Twitter că Phenianul dă dovadă de o ”mare lipsă de respect” faţă de China, singurul aliat al regimului stalinist, pe care Washingtonul contează mult.

Racheta nord-coreeană a fost prezentată pentru prima oară în aprilie, la defilarea militară organizată cu ocazia marcării a 105 ani de la naşterea fondatorului regimului, Kim Il-sung, potrivit KCNA.

Premierul japonez Shinzo Abe a îndemnat marţi la 0 ”acţiune viguroasă” care să exercite presiuni asupra Coreei de Nord, subliniind că ”rolul Chinei este extrem de important”

Însă China a anunţat clar că prioritatea sa este dialogul, nu sancţiunile.

Beijingul şi Washingtonul negociază de săptămâni o nouă rezoluţie care să strângă laţul în jurul Coreei de Nord, însă niciun text nu a apărut de la aceste negocieri.

O decizie ar putea să fie luată săptămâna aceasta, a declarat marţi ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley.

Discuţia vizează ”momentul la care redactăm o rezoluţie (...), începând cu ce model de test spunem «a venit vremea să avansăm»”, a declarat ea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite