SUA livrează rachete şi drone Irakului, măcinat de atentate zilnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au livrat Irakului rachete şi îi vor furniza drone ca ajutor împotriva violenţelor provocate de insurgenţi din cadrul Al-Qaida, a declarat joi un diplomat american, confirmând o informaţie publicatş de ziarul The New York Times, relatează AFP.

Potrivit cotidianului care citează oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei americane, 75 de rachete de tip Hellfire au fost livrate „săptămâna trecută".

Un funcţionar de la Departamentul de Stat a confirmat pentru AFP că un număr nespecificat de rachete de tip Hellfire au fost efectiv furnizate „recent" Bagdadului, în cadrul "susţinerii Statelor Unite faţă de Irak în lupta împotriva terorismului, ţn baza acordului-cadru strategic" dintre cele două ţări.

Ţintele vizate sunt "tabere de insurgenţi", în special aparţinând Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat Al-Qaida, în deşertul Al-Anbar, în vestul ţării, potrivit cotidianului.

Departamentul de Stat a condamnat duminică "atacuri recente comise de cştre SIIL" şi a promis un sprijin american Bagdadului.

Zece avioane fără pilor de supraveghere de tip ScanEagle urmează să fie livrate „până în martie", a mai scris New York Times, cu scopul de a permite localizarea acestor tabere SIIL.

Diplomatul american a confirmat şi furnizarea „viitoare" a avioanelor fără pilot, fără să precizeze o dată.

Potrivit cotidianului, „serviciile de informaţii şi antiterorism americane oferă asigurări că au reperat poziţii ale reţelei Al-Qaida în Irak şi împart aceste informaţii cu irakienii".

După doi ani de la retragerea trupelor americane din ţară, Irakul a revenit la un nivel al violenţelor echivalent cu cel din 2008, când ţara ieşea dintr-un conflict confesional devastator.

Potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date furnizate de surse medicale şi din domeniul securităţii, peste 6.700 de persoane au murit în violenţe în 2013.

Anunţul livrării acestor echipamente militare Bagdadului intervine după două luni de la vizita efectuată la Washington de către premierul irakian. Cu această ocazie, Nouri al-Maliki şi-a exprimat dorinţa achiziţionării de echipamente americane „pentru a efectua operaţiuni în zone izolate în care sunt instalate tabere teroriste".

Această solicitare s-a lovit însă de critici din partea unor senatori democraţi şi republicani care îl acuză pe al-Maliki, un şiit, că poartă o parte din responsabilitate în violenţe din cauza "politicii sectare şi autoritariste" a Guvernului pe care-l conduce.

„Ne menţinem angajamentul de a susţine Guvernul irakian pentru a răspunde nevoilor sale în termeni (de echipamente) de apărare", a insistat oficialul de la Departamentul de Stat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite