SUA: Controversatul program de supraveghere în masă al NSA va fi oprit de duminică
0Agenţia Naţională pentru Securitate din Statele Unite (NSA) va renunţa la programul său de supraveghere în masă prin care a colectat, zilnic, date despre convorbirile telefonice a milioane de americani, a anunţat administraţia Obama.
Programul va fi înlocuit cu proceduri mai bine ţintite de supraveghere, relatează Reuters.
NSA este obligată de lege să închidă acest program la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, şi spune că îl va înlocui, la acel moment, cu unul mai restrâns.
Tranziţia reprezintă o victorie mult aşteptată de susţinătorii drepturilor la intimitate şi de companiile de tehnologie.
Încheierea controversatului program vine la doi ani şi jumătate după ce acesta a fost expus de fostul contractor al NSA, Edward Snowden. Stoparea supravegherii în masă a fost decisă printr-o lege adoptată de legislativul american în urmă cu şase luni şi reprezintă cea mai mare reducere a capacităţilor de supraveghere ale SUA, de când acestea au fost crescute, după atacurile din 11 septembrie 2001.
Potrivit noii legi, NSA nu va mai putea colecta în masă informaţii despre apelurile telefonice pentru a identifica activităţi suspecte. Aceste informaţii, cunoscute ca „metadata”, relevă ce numere de telefon sună americanii şi la ce oră o fac, dar nu şi conţinutul convorbirilor.
De duminică, angajaţii NSA vor avea nevoie de un ordin judecătoresc pentru a cere unei companii de telecomunicaţii să monitorizeze apelurile telefonice ale unei persoane sau ale unui grup. O astfel de monitorizare poate fi realizată pentru o perioadă de maximum şase luni.
„Legea reprezintă un compromis rezonabil care ne permite să continuăm să protejăm ţara în timp ce implementăm diverse reforme”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al NSA.
Unii aleşi republicani au vrut să prelungească programul de supraveghere în masă până în 2017, ca urmare a atentatelor din 13 noiembrie, de la Paris.
Este puţin probabil ca o nouă legislaţie privind măsurile de supraveghere să fie adoptată înaintea alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc în luna noiembrie a anului viitor.
O comisie prezidenţială de analiză a ajuns la concluzia că programul de supraveghere al NSA nu a dus la niciun succes antiterorist clar, precum capturarea unui terorist sau dejucarea unui atentat.
Datele colectate de NSA în ultimii cinci ani vor fi păstrate până pe 29 februarie.