Statele Unite şi China renunţă la războiul comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul şi Beijingul au căzut de acord să abandoneze războiul comercial şi să se abţină de la a-şi impune reciproc noi taxe. Anunţul, prezentat duminică de presa chineză de stat, a venit în urma unor discuţii la nivel înalt între cele două părţi purtate în capitala SUA, după luni de tensiuni în cursul cărora liderul Casei Albe, Donald Trump, a catalogat adesea relaţia comercială dintre cei doi giganţi economici drept incorectă, relevă AFP.

De altfel, preşedintele american a ameninţat în trecut că va impune taxe de până la 150 de miliarde de dolari pentru bunurile chinezeşti, acuzând China de furt de proprietate intelectuală, aminteşte Reuters. De cealaltă parte, Beijingul a negat acuzaţiile şi a ameninţat cu represalii egale, incluzând şi tarifele pentru unele dintre cele mai mari importuri din SUA, printre care aeronave, soia şi autovehicule.

Acum, însă, China şi Statele Unite vor să evite o bătălie comercială, care, în opinia analiştilor economici, ar avea consecinţe imprevizibile. Potrivit vicepremierului de la Beijing Liu He, care a condus delegaţia de negociatori chinezi de la Washington, „cele două părţi au ajuns la un consens, nu vor purta un război comercial şi vor pune capăt creşterii taxelor una la adresa celeilalte“, a relatat agenţia de presă chineză de stat Xinhua.

Liu He, un apropiat al preşedintelui Chinei Xi Jinping, a etichetat înţelegerea drept o „necesitate“, dar a adăugat că, „în acelaşi timp“, trebuie să se înţeleagă că dezgheţarea nu poate fi făcută într-o singură zi“ şi că „rezolvarea problemelor structurale economice şi relaţiilor comerciale dintre cele două ţări va dura“.

Fără referiri la ţinta vizată de Casa Albă

Într-o declaraţie comună a părţilor prezentată anterior la Washington se preciza că Beijingul îşi va spori „considerabil“ achiziţiile de bunuri din SUA. „Pentru a răspunde cererii crescânde de consum din China şi necesităţii unei dezvoltări economice de înaltă calitate, China va spori considerabil achiziţiile de bunuri şi servicii din Statele Unite. Aceasta va susţine creşterea şi ocuparea forţei de muncă din SUA“, se adaugă textul difuzat de administraţia de la Casa Albă.

Dar cu toate că Washingtonul solicită o reducere de 200 de miliarde de dolari a deficitului american în relaţia comercială cu gigantul asiatic, în contextul în care anul trecut SUA au înregistrat un deficit de 375 de miliarde cu Beijingul, nu a fost făcută nicio referire cu privire la ţinta urmărită de Washington, remarcă Reuters. 

Vicepremierul chinez Liu He a afirmat că Beijingul şi Washingtonul îşi vor întări cooperarea comercială în domeniul energiei, produselor agricole, îngrijirilor medicale, produselor de înaltă tehnologie şi finanţelor. 

Urmează acum ca Statele Unite să trimită o echipă în China pentru a lucra „la detaliile“ unui acord, potrivit comunicatului comun al părţilor.

Merkel, cu ochii pe Beijing

Relaţiile comerciale cu China nu sunt însă de interes numai pentru SUA. Cancelarul federal german, Angela Merkel, se va afla în perioada 24-25 mai la Beijing pentru a se întâlni cu preşedintele chinez, Xi Jinping, şi cu premierul Li Keqiang pentru convorbiri privind comerţul, securitatea globală, dar şi drepturile omului.

Totuşi, principalul subiect al discuţiilor va consta în relaţiile comerciale dintre Germania şi China, iar Merkel va fi însoţită de o delegaţie de oameni de afaceri. Tema este relativ sensibilă, având în vedere că firmele germane s-au plâns ani la rând de barierele cu care se confruntă pe piaţa chineză, dar şi de furtul de proprietate intelectuală. Agenţia de informaţii interne a Germaniei a afirmat anul trecut că spionajul industrial efectuat de China, Rusia, dar şi de alte state costă industria germană miliarde de euro anual.

În a doua zi a vizitei sale, şefa Executivului de la Beijing se va deplasa la Shenzen (sud), oraş care găzduieşte mai multe mai multe companii importante de tehnologie şi care este considerat leagănul deschiderii economice a Chinei spre Occident.

Comerţul dintre China şi Germania a ajuns anul trecut la aproximativ 190 de miliarde de euro, după cum notează dpa, iar într-o convorbire telefonică purtată în martie, Merkel şi Xi au subliniat importanţa cooperării multilaterale în privinţa comerţului global. Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, vizita lui Merkel va contribui la „dezvoltarea încrederii reciproce în plan politic“. 

În acelaşi timp, notează Reuters, vizita lui Merkel în China are loc într-o perioadă de tensiuni cu Statele Unite ca urmare a retragerii acestora din acordul nuclear cu Iranul, negociat de şase mari puteri ale lumii, inclusiv Germania şi China. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite