Statele Unite acuză Coreea de Nord pentru atacul cibernetic „WannaCry”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump a acuzat în mod public Coreea de Nord pentru atacul cibernetic numit WannaCry, ce a paralizat mai multe spitale, bănci şi alte companii din mai multe state în luna mai a anului 2017.

„Atacul a fost purtat pe scară largă şi a impus costuri de miliarde, iar Coreea de Nord este responsabilă în mod direct”, a susţinut într-un editorial pentru Wall Street Journal Tom Bossert, consilierul pentru securitate internă a preşedintelui Trump.

„Coreea de Nord a acţionat fără niciun considerent în ultimul deceniu, iar acţiunile sale agresive au crescut în intensitate”, a afirmat Bossert. „WannaCry a fost un atac ce a impus costuri şi riscuri într-un mod lipsit de discriminare”.

Un oficial al administraţiei Trump a afirmat că mâine Casa Albă va reveni cu un comunicat în care va acuza direct Phenianul de acest atac.

Acelaşi oficial a adăugat că autorităţile americane au stabilit, „cu un grad ridicat de certitudine” că entitatea recunoscută pentru acţiunile de hacking Lazarus Group, ce operează în numele guvernului de la Phenian, a condus atacul cibernetic WannaCry. Acelaşi grup este suspectat de atacul cibernetic împotriva Sony Pictures din anul 2014.

Oficialii nord-coreeni au negat în repetate rânduri orice legătură cu acest grup de hackeri.

Acuzaţiile administraţiei Trump împotriva Phenianului nu includ vreo punere sub acuzare oficială sau numele vreunei persoane implicate direct în acest atac - afirmând că aceste acuzaţii au rolul de a umbri imaginea regimului nord-coreean şi de a „eroda şi submina abilitatea acestuia de a conduce alte atacuri similare”.

Deşi nu este clar cum anume ar trebui să funcţioneze acest aprod public, acuzaţiile vin într-un moment de criză în Peninsula Coreeană, în care a crescut îngrijorarea cu privire la capabilităţile nucleare şi cibernetice ale forţelor Coreei de Nord.

Mai multe firme de securitate cibernetică, precum Symantec, sau autorităţile britanice, au ajuns deja la concluzia că regimul de la Phenian se află în spatele atacului WannaCry, ce în luna mai a acestui an a afectat peste 300,000 de calculatoare din 150 de ţări.

Considerat a fi fără precedent la acea dată, WannaCry a paralizat sistemul medical din Marea Britanie, iar în rândul companiilor cele mai afectate au fost cele implicate în comerţul internaţional. Pierderile suferite de către FedEx au fost de circa 300 milioane de dolari.

Unii experţi au susţinut că acest atac a fost declanşat în mod accidental de către hackerii nord-coreeni ce lucrau la dezvoltarea acestui cod.

WannaCry a fost posibil datorită unei erori în software-ul Microsoft Windows, ce a fost descoperită de către analiştii NSA iar apoi au dezvoltat propriile aplicaţii de hacking. Această aplicaţie, împreună cu alte informaţii similare, au fost ulterior făcute public de către misteriosul grup de hackeri Shadow Brokers.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite