Oficial rus: SUA dezvoltă un sistem care îi va permite să atace rapid în orice colţ al lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scutul de la Deveselu
Scutul de la Deveselu

Pentagonul a început să dezvolte un sistem de atacare rapidă la nivel planetar care va acoperi aria armelor nucleare, a declarat joi, la New York, Aleksandr Emelianov, purtător de cuvînt al Ministerului rus al Apărării, în cadrul unei reuniuni de informare chinezo-ruse pe tema apărării antirachetă, informează Sputnik News.

„Punând în aplicare conceptul utilizării în comun a armelor ofensive şi defensive, Pentagonul a început să creeze sisteme de arme capabile să atace rapid în orice colţ al planetei”, a spus Emelianov în cursul acestei reuniuni organizate în marja Primei Comisii a Adunării Generale a ONU.

„Aceste sisteme vor avea sarcini similare cu cele încredinţate astăzi forţelor nucleare strategice”, a precizat Emelianov.

Potrivit reprezentantului rus, peste 60 de sisteme antirachetă americane sunt deja mobilizate în Europa şi altele aproximativ 150 în Asia-Pacific.

"Sistemul american antirachetă reprezintă doar un factor pentru îmbunătăţirea capacităţilor balistice în întreaga lume, generând astfel o nouă cursă a înarmării. În realitate, sistemul de apărare antirachetă este o componentă esenţială a Planului Global de Atacuri Rapide, care ar urma să permită Washingtonului să lovească orice adversar al Statelor Unite în orice parte a lumii în cel mult o oră", a afirmat colonelul Aleksandr Emelianov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, în cursul unei reuniuni ruso-chineze organizate în cadrul Comisiei Adunării Generale ONU pentru Monitorizarea situaţiei internaţionale şi dezarmare.

„Estimările noastre arată că numărul sistemelor antirachetă americane se va ridica la 1.000 de unităţi până în 2020 şi pe termen lung îl va depăşi pe cel al ogivelor instalate pe rachetele intercontinentale ale Rusiei”, a adăugat el, subliniind că statul rus se simte ameninţat.

Conform datelor prezentate la reuniunea militară ruso-chineză, sistemul american de apărare antirachetă include 30 de interceptoare terestre, 130 de rachete SM-3 şi 150 de unităţi antirachetă. Potrivit Rusiei, Statele Unite au instalat 60 de interceptoare antibalistice în Europa şi 150 în zona Oceanului Pacific.

Elemente antibalistice americane sunt instalate, în cadrul sistemului NATO antirachetă, în România, urmând să fie montate şi în Polonia.

 "Exinderea nelimitată a elementelor sistemului american antirachetă reprezintă o ameninţare pentru omenire şi o provocare la adresa securităţii mondiale. Statele Unite ar putea lansa atacuri devastatoare asupra Rusiei şi forţelor strategice ale Chinei din zone aflate în Europa, blocând orice tip de ripostă. 

Washingtonul încearcă să pună capăt echilibrului existent în prezent pentru a obţine supremaţia strategică la nivel mondial. Extinderea în continuare a sistemului antirachetă american reprezintă un pericol grav penetru securitatea internaţională, deoarece lipseşte chiar componenta de apărare", susţine purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

"Statele Unite continuă să dezinformeze comunitatea internaţională în privinţa capacităţilor de interceptare, oferind evaluări nerealiste şi informaţii insuficiente despre potenţialul concret. Sistemul este proiectat pentru a apăra teritoriul american şi interesele SUA, în timp ce ţările care găzduiesc elemente antibalistice sunt doar ostatice ale politicilor SUA", susţine oficialul rus, avertizând că elementele antirachetă protejează doar foarte puţin statele în care sunt montate, transformându-le însă în ţinte pentru atacuri. "Statele Unite decid pe cine protejează aceste sisteme", a insistat Aleksandr Emelianov, potrivit stenogramei discursului, publicată de postul Russia Today 

Statele Unite şi NATO şi-au sporit prezenţa militară în estul Europei pe fondul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia şi conflictului armat din estul Ucrainei. Suedia, ţările baltice şi Polonia depun la rândul lor eforturi de întărire a capacităţilor lor de apărare, de teama unei agresiuni a Rusiei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite