Obama pierde susţinerea presei care sprijinea în mod tradiţional democraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe canale media care sprijineau în mod tradiţional Partidul Democrat din SUA şi care au fost aliaţi puternici pentru Barack Obama campaniile electorale pentru prezidenţiale îl critică acum în termeni duri pe liderul de la Washington. Într-o decizie editorială rară, cotidianul online „The Huffington Post” atacă poziţia lui Obama faţă de programul de supraveghere telefonică desfăşurat de Agenţia Naţională pentru Securitate.

Cotidianul online „Huffington Post”, care s-a poziţionat agresiv de partea lui Obama în cursa electorală, îl critică acum pe preşedinte pentru lipsa de acţiune şi pentru poziţia faţă de controversatul program prin care Agenţia Naţională pentru Securitate a monitorizat apelurile telefonice şi conturile de e-mail a milioane de americani timp de cel puţin şapte ani. 

În acelaşi timp, CNN, care până acum a avut o atitudine editorială mai degrabă în favoarea democraţilor, a realizat şi publicat un sondaj care arată că, pentru prima oară de la venirea lui Obama la putere, mai bine de 50% dintre americani nu mai au încredere în preşedintele pe care l-au ales. 

Barack Obama a acordat luni seară încă un interviu în care apără controversatul program de supraveghere a apelurilor telefonice a milioane de americani de către Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA) a Statelor Unite ale Americii. În discuţia cu jurnalistul Charlie Rose de la postu PBS, Obama a numit programul „transparent” şi a vorbit despre atacuri teroriste „dejucate” datorită acestuia, fără a da însă prea multe detalii. 

Preşedintele a făcut o referire clară doar la arestarea lui Najibullah Zazi, un terorist care era implicat într-un plan de organizare a unor atacuri cu bombe la reţeaua de metrou a oraşului New York, în 2009. 

„Poate că l-am fi prins în alt mod. Poate îi dejucam planurile pentru că un poliţist newyorkez observa că se comportă suspect. Poate că se dovedea incompetent şi bomba nu exploda”, a declarat un Obama care încerca să fie uman şi glumeţ, dar care a fost perceput şi ilustrat de presa americană drept arogant şi deloc dispus să accepte că nu are dreptate. 

Numele teroristului Zazi a fost invocat de mai multe ori de autorităţile americane în încercarea de a justifica şi de a apăra programul de monitorizare telefonică şi a conturilor de poştă electronică, însă s-a dovedit a fi o armă cu două tăişuri.

Agenţia de ştiri Associated Press şi alte instituţii media reputate au arătat că e-mailul care a dus la arestarea lui Zazi ar fi putut fi obţinut de autorităţile de resort şi fără această intruziune în masă în conversaţiile personale a milioane de americani. 

„Huffington Post” îl atacă pe Obama în special pentru această porţiune a interviului: 

Obama: Ceea ce pot spune fără echivoc este că, dacă eşti un cetăţean american, NSA nu-ţi poate asculta convorbirile telefonice şi nu-ţi poate monitoriza e-mailurile...şi nu a făcut asta. 

Jurnalist: Când spuneţi asta, eu aud că spuneţi că nu aveţi o problemă faţă de ceea ce a făcut NSA. 

Obama: Lăsaţi-mă să termin, pentru că nu am. Ceea ce se întâmplă este că FBI - dacă, într-adevăr, vrea acum să obţină conţinut, dacă, într-adevăr, vrea să înceapă să asculte un anumit telefon - va merga la tribunalul FISA şi va cere un mandat în baza unui dosar. 

Jurnalist: Dar tribunalul FISA a respins vreodată vreo astfel de solicitare?

Obama: (se bâlbâie) În primul rând, Charlie, numărul de solicitări este surprinzător de mic...în primul rând. În al doilea rând, oamenii nu se duc cu o cerere de anchetă dacă n-au o suspiciune destul de bună. 

Jurnalist: Ar trebui ca procesul acesta să fie transparent într-o anumită măsură?

Obama: Este transparent. De aceea am înfiinţat tribunalul FISA.”

O transcriere parţailă, în limba engleză, a interviului este disponibilă aici. 

FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) este o lege promulgată în 1978, care permite monitorizarea cetăţenilor în cazul în care autorităţile au suficiente cauze pentru a considera că sunt implicaţi în activităţi teroriste sau care pun în pericol securitatea naţională. Tribunalul FISA funcţionează cu caracter strict confidenţial şi, până recent, nici nu se ştia de existenţa lui. 

În acelaşi timp, CNN, un trust care a fost până acum mai degrabă alături de Obama, a publicat rezultatele unui sondaj propriu, îngrijorătoare pentru Administraţia Obama. Pentru prima oară de când acesta a devenit preşedinte, peste 50% dintre americani nu mai au încredere în el.

Gradul de sprijin al americanilor faţă de preşedinte a scăzut cu opt puncte procentuale în ultima lună - una dintre cele mai abrupte scăderi din timpul preşedinţiei lui Obama. 

Criticile la adresa lui Obama vin la mai puţin de două săptămâni de când boardul editorial „The New York Times”, care a avut până acum o direcţie editorială favorabilă preşedintelui democrat, sprijinind multe dintre iniţiativele sale, precum programul său de referinţă, ObamaCare, l-a criticat în cei mai duri termeni. 

Consiliul editorial a scris că „Administraţia Obama şi-a pierdut orice urmă de credibilitate” şi a cerut ferm reformarea sau chiar abrogarea Patriot Act, legea care permite astfel de intruziuni în viaţa personală a americanilor. 

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite