FOTO Intimitatea: ultima frontieră. Omul care a condus NSA în timp ce agenţia spiona întreaga lume şi-a decorat biroul ca bordul navei din Star Trek

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul cu patru stele Keith Alexander a condus înainte Divizia de Informaţii şi Securitate a armatei americane. FOTO Reuters
Generalul cu patru stele Keith Alexander a condus înainte Divizia de Informaţii şi Securitate a armatei americane. FOTO Reuters

Keith Alexander, directorul NSA, instituţia în jurul căreia a izbucnit un scandal internaţional privind programul de colectare de informaţii pe care Washingtonul l-a folosit pentru a-şi spiona cetăţenii şi guverne din întreaga lume se consideră un adevărat Jean-Luc Picard. Biroul generalului este cunoscut drept Centrul de Dominare a Informaţiei şi a fost realizat după modelul cabinei de comandă a navei spaţiale Enteprise din serialul Star Trek.

Înainte de a fi numit în fruntea Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) a Statelor Unite ale Americii, generalul de patru stele Keith Alexander a condus Divizia de Informaţii şi Securitate a Armatei Americane. Din această funcţie, el conducea o reţea internaţională de peste 10.700 de agenţi şi spioni şi şi-a căpătat porecla de „comandant al armatei cibernetice a Statelor Unite ale Americii”.

După 11 sepetembrie 2001, când atacurile teroriste au scos la iveală toate hibele din sistemul american de securitate domestică, lui Alexander i s-a dat pe mână o mică armată cu drepturi fără egal, totul în numele securităţii naţionale.

Urmărit de eşecul care a permis grupării a-Qaeda să organizeze cele mai grave atacuri teroriste din istorie, generalul a decis că va face orice pentru a preveni repetarea unui astfel de episod apocaliptic - inclusiv interceptări ilegale. 

Cu o asemenea putere, nu este greu de înţeles de ce generalul a ajuns să se considere un adevărat căpitan Jean-Luc Picard, notează publicaţia „Foreign Policy”. Poate de aceea, atunci când încă se afla în fruntea Diviziei de Informaţii şi Securitate, Alexander a adus un designer de interior de la Hollywood pentru a-i aranja biroul după modelul cabinei de comandă a navei spaţiale Enterprise din serialul ştiinţifico-fantaastic Star Trek, cu panouri cromate, computere încastrate în „punte”, monitoare uriaşe şi uşi care să facă acelaşi sunet precum făceau cele din serial atunci când se deschideau. 

Aşa au ajuns parlamentarii şi alţi factori de decizie de la Washington să-şi aştepte rândul pentru a se aşeza câteva momente pe scaunul de piele al căpitaului Picard, atunci când generalul Alexander le prezenta centrul său de comandă. 

„Toţi îşi doreau să stea măcar o dată în acel scaun şi să-şi închipuie că sunt Jean-Luc Picard”, povesteşte un ofiţer în rezervă, care se ocupa de vizitele VIP la Divizia de Informaţii şi Securitate a armatei americane. 

Iar firma de arhitectură şi design care a pus în aplicare planurile de „călătorii spaţiale” ale generalului Alexander este mândră de treaba făcută la sediul Diviziei de Informaţii şi Securitate. Atât de mândră încât, potrivit jurnaliştilor cotidianului britanic „The Guardian”, compania a publicat pe site-ul de prezentare fotografii cu biroul decorat ca-n Star Trek. 

CITEŞTE MAI MULT

FOTO Cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Microsoft. Programul PRISM obţine date în două moduri

Omul care a dezvăluit cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Apple

Der Spiegel: Europa, ţinta principală a spionajului american

Un laş moare de o mie de ori, o companie o singură dată. Ce ajutor nesperat a primit Edward Snowden contra SUA

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite