Neveste disperate, în varianta alegeri SUA 2016

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trump şi Cruz se luptă pentru un loc în finala alegerilor SUA din partea republicanilor
Trump şi Cruz se luptă pentru un loc în finala alegerilor SUA din partea republicanilor

Senatorul de Texas Ted Cruz a câştigat „caucusul“ republican organizat în statul Utah, cu peste 50% din voturi exprimate în favoarea sa. Asta înseamnă că Ted Cruz se va bucura, la Convenţia din iulie, de sprijinul tuturor celor 40 de delegaţi din acest stat. Cu toate acestea, el se află mult în urma oponentului său, Donald Trump.

După victoria din Arizona, care i-a adus încă 58 de delegaţi, magnatul american a mai făcut un salt în direcţia nominalizării. Odată voturile numărate, candidaţii republicani au intrat într-o nouă etapă a cursei electorale, şi anume faza pe neveste.

După ce au condamnat atentatele de la Bruxelles şi haosul în care a ajuns lumea, bineînţeles, – nu-i aşa? –, ca rezultat al politicilor dezastruoase ale Administraţiei Obama din ultimii opt ani, candidaţii republicani au abordat un subiect mult mai spumos şi relevant în contextul unei campanii electorale adevărate: viitoarele potenţiale Prime Doamne. Totul a pornit de la clip de campanie finanţat de un super PAC anti-Trump. Acesta făcea referire la un pictorial publicat de o revistă americană în ianuarie 2000, în care actuala doamnă Trump apărea nud (foto). Spre deosebire de comitetele de acţiune politică (PAC) – organizaţii care susţin o anumită candidatură doar din cotizaţiile membrilor şi pot vărsa către fondul de campanie sume mici, de câte 5.000 – 15.000$ –, comitetele de acţiune pentru cheltuieli independente (superPAC), care nu pot contribui direct la campania unui candidat, au posibilitatea să cheltuiască sume nelimitate în afara campaniei electorale directe. Textul promovat de respectivul superPAC anti-Trump e mai mult decât clar: 

„Faceţi cunoştinţă cu Melania Trump, viitoarea dumneavoastră Primă Doamnă. Sau aţi putea vota cu Ted Cruz“ – text promovat de un super PAC anti-Trump
image

A fost suficient pentru ca Donald Trump să scoată flăcări pe nas şi să ameninţe cu răzbunarea, deşi a primit asigurări de la Cruz că textul nu aparţinea campaniei sale. Trump l-a avertizat pe Cruz, printr-un mesaj  pe Twitter, să fie foarte atent pe viitor. În caz contrar, dezvăluirile despre Heidi Cruz, nevasta lui Trump, vor face deliciul presei de scandal.

Acum, că toate subiectele importante pentru ţară şi alegători au fost dezbătute, platformele politice au fost bine conturate, iar dimensiunile mâinilor candidaţilor nu mai reprezintă un secret pentru nimeni, era doar o chestiune de timp să ajungem şi în acest punct al campaniei.

De altfel, candidaţii republicani ar fi trebuit să participe la o nouă dezbatere luni, pe 21 martie, însă evenimentul a fost anulat după ce Donald Trump a anunţat că nu se va mai prezenta.

Unii pierd, alţii câştigă

În tabăra democraţilor, competiţia nu este nici pe departe la fel de condimentată cum este cea republicană. Hillary Clinton a obţinut o victorie clară în alegerile primare din Arizona, la o distanţă de aproape 20 de procente de oponentul Bernie Sanders. Fostul Secretar american de Stat demonstrează astfel, o dată în plus, că este de neoprit în statele cu populaţie majoritară non-albă.

Ilustraţie: Victoria obţinută în Arizona nu a fost o surpriză pentru Hillary Clinton

Victoriile lui Sanders în Idaho şi Utah erau, la rândul lor, previzibile. Sanders face o figură mai bună decât Clinton în alegerile de tip „caucus“. În plus, demografic, reuşeşte să câştige în statele unde populaţia albă predomină. De remarcat aici este diferenţa uriaşă de scor în favoarea lui Sanders, de aproape 80 de procente. Deşi la finalul zilei Sanders a obţinut cu aproape 20 de delegaţi în plus faţă de Clinton, aceasta din urmă continuă să conducă detaşat. Bernie Sanders speră să continue să obţină victorii şi să reuşească astfel să-i convingă pe superdelegaţii care o susţin pe Clinton să sară în barca lui. În prezent, 467 de superdelegaţi şi-au anunţat sprijinul pentru fostul Secretar de Stat, comparativ cu doar 26 pentru Senatorul de Vermont.

Ilustraţie: După victoriile din Idaho şi Utah, Sanders promite că nu va abandona cursa pentru nominalizare

Următoarele alegeri democrate vor fi organizate sâmbătă, pe 26 martie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite