Marea evadare a pus pe jar tot statul New York
0Poliţiştii au identificat cel puţin un complice care i-ar fi ajutat pe cei doi criminali condamnaţi pe viaţă să fugă din închisoare. Între timp, măsurile de securitate au fost sporite în tot statul.
La 48 de ore de la evadarea care a lăsat mută întreaga America, poliţiştii au anunţat marţi că interoghează o persoană suspectată că a fost complicele celor doi criminali care, cu ajutorul unor unelte electrice folosite în construcţii, au reuşit să sape găuri în pereţii celulei, fugând apoi printr-un labirint de ţevi de aerisire. Suspectul este o femeie care lucrează la închisoarea de maximă securitate Clinton din oraşul Dannemora, de unde au evadat cei doi criminali. Autorităţile nu au precizat dacă femeia este gardian – una dintre primele ipoteze a fost că deţinuţii au convins cel puţin un paznic să le furnizeze uneltele. Cel mai probabil, acestea au fost sustrase de la angajaţii firmei de construcţii care efectua lucrări de renovare în închisoare.
Recompensă de 100.000 de dolari
Căutarea celor doi continuă, statul New York mobilizând din ce în ce mai multe efective pentru aceste operaţiuni. Deja, pe capul celor doi a fost pusă o recompensă de 100.000 de dolari – care se achită chiar şi celor care nu indică exact locul în care se află evadaţii, ci furnizează doar informaţii utile anchetatorilor. Misiunea este îngreunată însă de avansul de câteva ore pe care deţinuţii îl au în faţa poliţiştilor. Nu se ştie exact ora la care au evadat – se bănuieşte însă că a fost cât mai apropiată de 22.00, când se dă stingerea. Gardienii au observat abia a doua zi dimineaţa, la 05.30, că în paturile celor doi criminali se află, de fapt, pături aranjate astfel încât să pară corpuri care dorm.
Nu mai au nimic de pierdut
Evadaţii sunt consideraţi extrem de periculoşi. Pe lângă faptul că au mai ucis, ambii sunt condamnaţi pe viaţă, aşa că nu au nimic de pierdut şi vor lupta pentru a profita de această nesperată şansă la libertate. Locuitorii oraşului Dannemora, aflat în apropierea graniţei cu Canada, aproape că speră că bărbaţii au reuşit să fugă ori spre Canada, ori spre Mexic, aşa cum suspectează anchetatorii. „Mă simt norocoasă că sunt încă în viaţă”, spune o femeie care susţine că deţinuţii s-au ascuns pentru scurt timp în curtea sa, în noaptea în care au evadat. Atunci, ea a crezut că sunt hoţi sau persoane fără adăpost, iar partenerul ei le-a strigat să plece imediat de acolo. Politicoşi, cei doi şi-au cerut scuze, spunând că au greşit drumul, şi au plecat.
Misterul chinezului care urează „O zi bună”
De fapt, o bună parte din presa americană i-a numit „evadaţii politicoşi” pentru că, pe una dintre ţevile prin care au fugit, cei doi au lăsat un bileţel ironic, cu un mesaj „politicos”: „O zi bună!”. Faptul că mesajul este însoţit de figura stilizată a unui chinez este interpretat în multe feluri, de la rasism la un potenţial semn de ameninţare pentru cineva din afară.
Mai multe şcoli din apropierea imediată a închisorii nu mai lasă elevii să plece singuri, pe jos, acasă. Şoferii autobuzelor şcolare au fost instruiţi să-i urmărească, de acum, pe copii de când coboară din autobuz şi până intră în casă. La ieşirile pe autostrăzi şi drumuri express au fost instalate filtre, la fel şi la ieşirea din stat. Cea mai bună pistă pentru găsirea celor doi rămâne însă identificarea suspecţilor, subliniază anchetatorii.