Magnatul american Donald Trump, acuzat că a înşelat studenţii institutului pe care l-a fondat
0Miliardarul american Donald Trump, un critic al administraţiei Obama, a fost dat în judecată de statul New York pe motiv că ar fi înşelat studenţii universităţii pe care a fondat-o în 2005 - „Trump University”. Procurorul general al statului New York, Eric Schneiderman, a declarat că lui Trump i s-au cerut daune de 40 de milioane de dolari.
„Biroul meu a deschis o anchetă împotriva lui Trump şi a Trump University pentru că a funcţionat fără licenţă şi i-a înşelat pe consumatori", a scris Schneiderman pe contul său de Twitter. Potrivit procurorului newyorkez, peste 5.000 de americani ar fi fost înşelaţi între 2005 şi 2011 şi ar fi plătit 40 de milioane de dolari pentru a asista la cursuri care s-au dovedit a fi „momeli”.
Procurorul susţine că mulţi dintre cei 5.000 de studenţi care au plătit până la 35.000 de dolari taxe de şcolarizare se aşteptau măcar să-l întâlnească pe Trump. În schimb, aceştia au avut „oportunitatea” de a se poza cu o poză în mărime naturală a lui Trump, notează Associated Press.
Schneiderman susţine că Trump s-a folosit de celebritatea sa, pentru a-i convinge pe newyorkezi să se înscrie la cursuri şi seminarii ale universităţii, promiţându-le că se vor îmbogăţi. Problema e că Trump University, ulterior redenumită Trump Entrepreneur Institute, organizează seminarii şi ateliere plătite pentru antreprenori, însă nu oferă diplome.
Potriviti păgubiţilor, aspiranţii la o carieră de succes în imobiliare, precum cea a lui Trump, n-au reuşit să încheie nicio tranzacţie în urma cursurilor. Mai mult, mulţi dintre ei spun că au sărăcit după ce au urmat cursurile şi că acum au de plătit datorii de mii de dolari.
Donald Trump, evident deranjat de procesul care i s-a deschis, a reacţionat imediat printr-o serie de mesaje pe Twitter. Trump a spus că Schneiderman este „prost” şi „ineficient” şi l-a acuzat de „şantaj”. El susţine că 98% dintre studenţii care au urmat cursurile au fost mulţumiţi.
Avocatul lui Trump, Michael Cohen, totodată vicepreşedinte executiv la Trump Organization, a declarat că procesul "nu are niciun fundament şi nu reprezintă decât publicitate ieftină, folosită de Schneiderman pentru a distrage atenţia de la performanţele proaste pe care le-a avut în funcţie".
Trump University a fost redenumită în 2010, după ce autorităţile au interzis utilizarea termenului "universitate" fără autorizaţiile şi avizele aferente.
Investigaţia procurorului general a început în anul 2011 şi se referă la mai multe companii care oferă servicii de educaţie.