Donald Trump ar putea restabili închisorile secrete ale CIA. România se judecă la CEDO în privinţa existenţei „zonelor negre” pe teritoriul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump ar putea comanda o revizuire care ar duce la restabilirea unui program CIA pentru reţinerea persoanelor suspectate de terorism în închisori secrete, au declarat miercuri doi oficiali din SUA. Aceste închisori, cunoscute drept „zone negre”, foloseau tehnici de interogare de multe ori condamnate - precum tortura. O plângere privind existenţa închisorilor secrete ale CIA şi pe teritoriul României se află la CEDO.

Zonele negre au fost folosite pentru a reţine suspecţi capturaţi în „războiul împotriva terorismului” al preşedintelui George W. Bush după atacurile din 11 septembrie 2001 şi au fost închise în mod oficial de către fostul preşedinte Barack Obama.

Document neverificat vs versiune revizuită                

Oficialii au declarat că Trump este de aşteptat să semneze un ordin executiv în următoarele câteva zile. Aceasta ar necesita o revizuire la nivel înalt în privinţa „reiniţierii unui program de interogare a teroriştilor străini de mare valoare, program care urmează să fie operativ în afara Statelor Unite ale Americii”. Ar urma să fie stabilit, de asemenea, dacă CIA ar trebui să conducă facilităţie, potrivit unei copii a proiectului, publicată de Washington Post.

Reuters nu a putut verifica în mod independent documentul.

BuzzFeed susţine însă că draftul ordinului executiv este o versiune revizuită a celei mai cuprinzătoare acţiuni executive pe această temă pentru primele 100 de zile ale lui Mitt Romney la Casa Albă. Textul original ar fi fost pregătit în 2012 de candidatul de atunci la alegerile prezidenţiale Romney şi de consilieri juridici, drept un potenţial ordin executiv, potrivit unei surse familiare cu documentul, care l-a facilitat către BuzzFeed.

Casa Albă nu recunoaşte

Purtătorul de cuvânt al administraţiei Trump, Sean Spicer, a declarat că proiectul nu era un document al Casei Albe. Proiectul publicat de Washington Post părea să aibă secţiuni lipsă, ceea ce sugerează că este posibil să nu fi fost o versiune complet pregătită pentru ca Trump să o semneze.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan a declarat că administraţia Trump nu a scris documentul.

Draft al WikiLeaks

WikiLeaks a publicat joi dimineaţă draftul ordinului executiv al lui Trump: „PDF complet al draftului ordinului executiv prin care Trump reautorizează tortura, zonele negre. Casa Albă s-a distanţat”, a scris WikiLeaks.

Guantanamo deschis

Practicile defunctul program al CIA, botezate „tehnici de interogare îmbunătăţite” - care au inclus înec simulat, cunoscut sub numele de „waterboarding” - au fost criticate în întreaga lume şi denunţate de către Obama şi alţi înalţi oficiali americani drept tortură.

În 2006, Bush a pus capăt utilizării unor tehnici dure de interogare şi a închis toate zonele negre, cu excepţia uneia din Kabul.

Asistenţi ai lui Obama au declarat că în timpul mandatului său interdicţia privind tortura şi eforturile de a închide închisoarea de la Guantanamo din Cuba au ajutat la sporirea cooperării de combatere a terorismului din partea aliaţilor SUA în lumea arabă.

Întrebat daca doreşte practicarea metodei „waterboarding”, noul preşedinte Donald Trump a răspuns într-un interviu pentru ABC News: „Eu mă voi baza pe (directorul CIA Mike) Pompeo şi pe (secretarul apărării James) Mattis şi pe grupul meu. Şi dacă ei nu vor să o facă, asta e bine. Dacă dacă ei vor să o facă, atunci voi lucra pentru acest scop”, a spus Trump. „Vreau să fac totul în limitele a ceea ce avem voie să facem dacă e legal. În cazul în care nu doresc să o facă, asta e bine. Simt că funcţionează? Absolut că simt că funcţionează”, a precizat el.

Mattis şi Pompeo nu ar fi fost conştienţi că astfel de planuri erau în lucru, potrivit unei surse din Congres citată de Reuters.

Proiectul de ordin al lui Trump ar autoriza o trecere în revistă a tehnicilor de interogare pe care oficialii americani le-ar putea folosi pe suspecţii de terorism, dar şi să păstreze deschis centrul de detenţie de la Guantanamo, Cuba, şi să trimită noi prizonieri acolo.

Proiectul lui Trump ar revoca, de asemenea, directivele lui Obama de a acorda Comitetului Internaţional al Crucii Roşii acces la toţi deţinuţii aflaţi în custodia SUA şi limitarea metodelor de interogare la cele din manualul de teren al armatei SUA.

Trump a promis în timpul campaniei electorale din 2016 că va relua simularea înecului şi „ceva mult mai rău”, deoarece chiar dacă tortura nu funcţionează „o merită oricum”.

El a spus că vrea să păstreze Guantanamo deschis şi să fie "încărcat cu nişte tipi răi”.

Orice întoarcere la tactici iniţiale ale administratiei Bush împotriva terorismului - inclusiv închisori secrete şi metode de interogare considerate tortură în conformitate cu dreptul internaţional - ar îndepărta însă probabil aliaţi-cheie ai SUA în lupta împotriva grupărilor militante, cum ar fi al-Qaida şi Statul Islamic.

Zone negre în România

Zonele negre ale CIA erau localizate în Polonia, Lituania, România, Thailanda şi Afganistan.

România este acuzată că a permis CIA să tortureze pe teritoriul său suspecţi de terorism în cadrul unui program secret de extrădări în timpul preşedinţiei lui George W. Bush.

Presupusa existenţă a unor închisori secrete CIA pe teritoriul României reprezintă un subiect sensibil în această ţară, un aliat puternic al Statelor Unite care căuta, la vremea respectivă, susţinerea Washingtonului pentru a adera la NATO, ceea ce a făcut în 2004.

Cazul României a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) după ce în 2012 Rahim Muhammad Al Nashiri, membru Al Qaeda, a reclamat că a fost torturat pe teritoriul ţării noastre în centre de detenţie secrete ale CIA. Plângerea vizează rele tratamente aplicate acestui deţinut şi tortură.

În plângerea sa, el spune că a fost închis pe teritoriul României într-o locaţie secretă a CIA. El ar fi stat închis până în iunie 2003 – septembrie 2006 când a fost transferat în închisoarea de la Guantanamo din Cuba.

De altfel, tot în 2012, teroristul a depus şi o plângere la Parchetul General, acest caz fiind încă în lucru. 

Teroristul Rahim Muhammad Al Nashiri este acuzat că, în anul 2000, a atacat distrugătorul american USS Cole şi a omorât 17 militari americani.

 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite