Discursul lui Obama a ignorat complet cele mai mari conflicte ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a fost foarte clar în discursul său de reînvestitură: în cel de-al doilea mandat se va ocupa, mai ales, de problemele interne. Numai că restul lumii nu prea este de acord cu asta, comentează CNN.

Obama a făcut planul pentru următorii patru ani, susţinând, mai presus de toate, o viziune progresivă a unei ţări mai puţin discriminatoare şi mai concentrată pe justiţie. Este de înţeles, spune CNN, deoarece mare parte a primului său mandat s-a consumat într-un haos economic. Acum chiar se poate concentra pe acţiuni care să aducă în inimile americanilor speranţa şi schimbările promise încă din campania din 2008.

Dar cea mai şocantă parte din discursul lui Barack Obama a fost cum a ignorat restul lumii: în cele 20 de minute ale discursului, a alocat doar un minut politicii externe. „Vom încerca să rezolvăm problemele cu celelalte naţiuni într-un mod paşnic. Ţara va rămâne ancora unor alianţe puternice şi va susţine democraţia. SUA trebuie să fie o sursă de speranţă pentru cei săraci, bolnavi, marginalizaţi şi pentru victimele prejudecăţilor şi să susţină demnitatea umană şi justiţia“, a spus liderul de la Casa Albă în discursul său. 

În rest, nu a mai spus absolut nimic despre zecile de mii de oameni ucişi de dictatori, aşa cum se întâmplă în Siria. Nu a adăugat nimic nici despre lupta pentru drepturile democratice din locuri ca Egipt, care este ţara ce dă tonul Orientului Mijlociu. Nimic nici despre represaliile împotriva libertăţii de expresie sau despre încercarea de a înăbuşi democraţiile existente. Toate acestea ar fi fost vorbe de încurajare pentru cei care împărtăşesc valorile americane de libertate şi dreptate, cum ar fi cei din Egipt, China, Iran, Rusia sau Mali, mai scrie publicaţia citată. 

În timp ce Obama plănuieşte să-şi dedice timpul unor eforturi pe plan intern, un număr destul de mare de crize internaţionale îi vor răpi, cu siguranţă,  atenţia şi îi vor consuma timpul. CNN a amintit principalele conflicte externe care îl vor distrage pe Barack Obama de la îndatoririle interne.

Rezolvare pentru Siria: Naţiunile Unite susţin că peste 60.000 de persoane au murit deja într-un război civil pe care Occidentul, spre ruşinea lui, nu a făcut mai nimic să-l ţină sub control. Riscurile sunt din ce în ce mai mari ca cele mai rele previziuni despre această ţară să se materializeze, iar Washingtonul nu va mai putea ignora la nesfârşit acest război periculos.

Egipt şi lupta pentru democraţie: Ceea ce se petrece în Egipt influenţează foarte mult restul Orientului Mijlociu, şi astfel pacea mondială. Este foarte deranjant să vezi cum forţele liberale democratice pierd luptă după luptă.

Programul nuclear al Iranului: Obama şi-a preluat primul mandat cu promisiunea că va încerca să convingă Iranul să renunţe la programul nuclear. Patru ani mai târziu, a reuşit să impună sancţiuni internaţionale, dar Iranul a continuat programul, iar ONU a descoperit „dovezi plauzibile“ că Teheranul lucrează la arme nucleare. Mai devreme sau mai târziu, momentul adevărul va veni şi atunci Obama va trebui să decidă dacă vrea să fie doar un spectator sub privirile căruia se dezlănţuie o cursă pentru cea mai periculoasă şi mai instabilă parte a lumii.

Terorismul din Africa de Nord: Statele din nordul continentului african reprezintă o regiune foarte neglijată, care devine tot mai greu de ignorat. Recent, extremiştii islamişti au luat ostatici în Algeria, iar Franţa şi-a trimis trupele pentru a lupta împotriva extremiştilor în Mali, o ţară care, odată, dădea exemplu de optimism democratic.

Represiunile Rusiei: Preşedintele rus Vladimir Putin reuşeşte să-şi zdrobească opoziţia într-un stat deja condus în mod totalitar, iar el şi aliaţii lui tratează tema favorită: anti-americanismul. Cel mai recent exemplu este interzicerea adopţiilor ruse pentru americani. Dar SUA au nevoie de cooperare din partea Rusiei pentru a-şi îndeplini scopurile privind Iranul, Siria şi celelalte probleme. 

Lista problemelor internaţionale care ar trebui să-l preocupe pe Obama continuă cu:

- conflictul israelo-palestinian

- posibilitatea ca Japonia şi China să pornească un război pentru un grup de insule disputate de cele două naţiuni

- Coreea de Nord şi armele ei nucleare

- America Latină şi un posibil conflict post-Chavez.

Poate la următorul mare discurs, cel privind starea naţiunii, preşedintele Obama îşi va aduce aminte şi de poziţia de lider mondial şi va acorda mai multă atenţie restului lumii, acolo unde este văzut ca o sursă de inspiraţie şi de încurajare, încheie CNN.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite