Democraţii joacă tare în lupta pentru a scoate guvernul SUA din şomaj şi transmit republicanilor că „SUA nu negociază cu teroriştii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama refuză să accepte o modificare substanţială a reformei în Sănătate. FOTO Reuters
Barack Obama refuză să accepte o modificare substanţială a reformei în Sănătate. FOTO Reuters

A doua zi de şomaj tehnic al guvernului american nu a adus prea multe speranţe privind o soluţionare rapidă. Republicanii au transmis pe surse că vor trage de timp până la jumătatea lunii, moment în care Statele Unite vor atinge limita impusă prin Constituţie pentru datoria publică şi ar putea intra în incapacitate de plată. În replică, democraţii, în frunte cu Obama, le-au transmis cu ironie că „SUA nu negociază cu teroriştii”.

Astfel, ei vor încerca să-i forţeze pe democraţi să accepte modificări substanţiale în pachetul de legi pentru reforma în Sănătate în schimbul unui vot favorabil pentru ridicarea pragului datoriei. Fără acest vot, SUA ar intra în incapacitate de plată a datoriilor.

Democraţii nu încearcă însă să-i îmbuneze. În frunte cu preşedintele Obama, ei joacă la fel de dur. Într-un discurs rostit marţi, Obama a numit în repetate rânduri situaţia drept „un blocaj republican” şi a subliniat  faptul că totul putea fi evitat. 

Tot pe surse, Administraţia le-a transmis republicanilor un ironic „SUA nu negociază cu teroriştii” şi că strategia de a ţine guvernul ostatic în aşteptarea unei răscumpărări nu va funcţiona. 

La jumătatea nopţii de luni spre marţi, pentru prima dată în 17  ani, republicanii din Congres au ales să închidă guvernul federal. Acest blocaj al republicanilor putea fi evitat. Acest blocaj este pentru zădărnicirea eforturilor noastre de a furniza asigurări medicale pentru oamenii care în prezent nu au aşa ceva.   Este vorba despre îngroparea reformei în Sănătate. Asta, mai mult decât orice altceva, pare să fie ceea ce vor republicanii. Ştiu că pare ciudat ca un parti să transforme restricţionarea accesului la servicii medicale pentru populaţie principalul punct de pe agenda sa de priorităţi, dar se pare că aşa este.   Obama, marţi noapte, într-un discurs susţinut din faţa Casei Albe 

Astfel că, în momentul de faţă, republicanii şi democraţii s-au prins într-un joc în care fiecare parte este convinsă că cealaltă va ceda.

Republicanii sunt convinşi că presiunea de a pune capăt blocajului şi iminenţa intrării în incapacitate de plată îi va obliga pe democraţi să accepte compromisuri majore în reforma în Sănătate - să renunţe la majorarea tarifelor pentru americanii cu venituri ridicate, să renunţe la impozitele adiţionale pentru marii producători de farmaceutice şi echipamente medicale, să restrângă gama de servicii incluse în poliţele obligatorii de sănătate. 

Democraţii nu pot însă să accepte una ca asta: Obama a câştigat al doilea mandat la Casa Albă şi datorită promisiunii de a implementa pachetul de zece legi care va face ca 60 de milioane de americani cu venituri mici, neasiguraţi, să beneficieze de servicii medicale puternic subvenţionate de stat. 

Aşa că mizează puternic pe daunele de imagine pe care blocajul le aduce Partidului Republican, repetând pe toate canalele posibile că situaţia care ar putea avea consecinţe dramatice pentru economie a fost cauzată voit de republicani doar pentru a submina preşedinţia. 

În timp ce democraţii au promovat reforma în Sănătate drept singura metodă prin care 60 de milioane de americani cu venituri mici vor avea acces la servicii medicale, republicanii au numit legile fie mită electorală, fie socialism. Ei au invocat argumente precum pierderea competitivităţii în sectorul privat din cauza noilor taxe sau încălcarea drepturilor civile – practic, americanii vor fi obligaţi să cumpere poliţe de asigurări medicale.

În anumite state, dezbaterile s-au axat mai degrabă pe gama de servicii incluse în aceste poliţe obligatorii mai degrabă decât pe costuri – propunerea ca întreruperile de sarcină sau consultaţii de planificare familială în pachetul de asigurare medicală a stârnit numeroase manifestaţii, unele pro, dar majoritatea împotrivă. 

Ultima dată când SUA au fost în blocaj federal, situaţia s-a extins pe 28 de zile din cauza a două legi. Este însă greu de estimat cât va dura „şomajul tehnic” de acum. Republicanii şi democraţii îşi aruncă vina de la unii la alţii, vârf de lance în războiul acuzaţiilor fiind chiar preşedintele Obama. Republicanii sunt însă hotărâţi să nu permită implementarea legii în forma sa actuală.

CITEŞTE MAI MULT

Angajaţii „sinistraţi” de şomajul guvernului american vor primi hamburgeri, bere, cursuri de dans la bară sau de tricotat gratuite

Patronii din Washington D.C. s-au mobilizat şi oferă mâncare, băutură, cursuri de dans la bară sau tricotat, abonamente la sală şi bilete la film angajaţilor guvernamentali care au fost trimişi în concediu fără plată din cauza blocajului din Congres privind bugetul federal.

Veteranii americani din al Doilea Război Mondial înving blocajul federal

În jur de 200 de veterani americani au ignorat blocajul federal care a dus la închiderea tuturor monumentelor publice aflate în administrarea guvernului, au trecut cu uşurinţă de porţile încuiate şi au participat la o reuniune a soldaţilor care au luptat în timpul conflictului global, organizată la Memorialul Celui de-al Doilea Război Mondial de la Washington, D.C.

FOTOGALERIE „NY Daily News” şochează din nou cu o copertă controversată

Presa americană a avut reacţii puternice după blocajul care a trimis guvernul federal în şomaj tehnic. Fox News, tradiţional de partea republicanilor, a negat că ar exista această situaţie şi susţine că este vorba de o „uşoară reducere de personal”. „HuffingtonPost”, publicaţie favorabilă democraţilor, a titrat „That Sucks”. Cel mai controversat titlu vine însă de la „NY Daily News”: „Camera rahaţilor. Mizeriile din D.C. au închis guvernul”.

„Houston, avem o problemă.” 97% din angajaţii NASA, trimişi în şomaj tehnic exact în ziua în care organizaţia împlineşte 55 de ani

Pe 1 octombrie 1958, preşedintele american Dwight Eisenhower a promulgat o lege care, cu doar câţiva ani înainte, părea un vis îndrăzneţ: înfiinţarea unei agnţii care să se ocupe exclusiv de spaţiul cosmic. De ziua ei, NASA a fost trimisă în şomaj tehnic din cauza blocajului din Congres, care nu a reuşit să adopte un proiect bugetar, iar guvernul federal a fost forţat să-şi închidă, rând pe rând, toate instituţiile. Parodiile au început să curgă.

Statele Unite au tras oblonul. Cum a ajuns guvernul federal în „şomaj tehnic”

Pentru prima dată în 17 ani, guvernul federal american a început luni noapte să închidă treptat toate instituţiile din subordinea sa directă din cauza eşecului Congresului de a adopta un proiect bugetar.

Cum vor fi afectaţi călătorii în SUA de blocarea guvernului american

Dezbaterile din Congresul american pe marginea reformei din Sănătate a blocat orice proiect de buget, iar guvernul federal american a fost obligat să-şi înceteze activitatea pentru prima dată în ultimii 17 ani. Străinii care plănuiesc să viziteze SUA în această perioadă trebuie să ţină cont de schimbările aduse de acest blocaj.

SUA au intrat în faliment tehnic

Pentru prima dată în ultimele două decenii, guvernul federal al SUA va fi închis parţial începând de marţi, după ce republicanii din Congres au respins două proiecte de lege înaintate de Camera Reprezentanţilor. Odată intrat în „faliment tehnic”, executivul american va fi obligat să facă doar plăţi de urgenţă, însă cea mai mare parte a instituţiilor de stat vor fi închise, salariile bugetarilor vor fi suspendate şi impozitele se măresc automat.

SUA vor continua să emită vize şi după blocajul statului federal

Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi după oficializarea blocajului statului federal, anunţat marţi dimineaţa, a asigurat luni Departamentul de Stat, citat de AFP.

Închiderea parţială a guvernului SUA va costa 300 de milioane de dolari pe zi

Oprirea parţială a activităţii statului federal american, după ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, va cauza într-o primă perioadă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.

VIDEO Primul discurs al lui Obama de la intrarea în faliment a SUA: „Congresul nu a reuşit să-şi îndeplinească datoria”

În timp ce guvernul federal se pregăteşte să fie închis, preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs prin care s-a adresat militarilor americani. Şeful de la Casa Albă a promis că va face presiuni asupra Congresului până va fi adoptat un text comun asupra bugetului federal, ceea ce va permite reluarea activităţii în guvern şi va îndepărta incertitudinile privind plata salariilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite