Cum l-a ţinut în viaţă familia Clinton pe Osama bin Laden

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Osama bin Laden a fost timp de un deceniu cel mai căutat terorist al lumii. Port stindardul jihadismului global, acesta a intrat cu adevărat în atenţia opiniei publice internaţionale abia începând cu anul 2001, atunci când al-Qaeda reuşea un atentat răsunător, distrugând cele două turnuri WTC şi lovind Pentagonul.

Dar, Emirul saudit şi gruparea sa se aflau deja la acea perioadă pe lista celor mai importante riscuri şi ameninţări pe care CIA le identificase la adresa securităţii SUA. Evenimentele petrecute la începutul anilor ’90 au convins serviciile secrete americane că Osama bin Laden este mai mult decât un prolific  om de afaceri extremist, fapt pentru care, în 1996 CIA va înfiinţa o unitate specială pentru supravegherea sa.

Atentatele din 1998 îndreptate împotriva ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania îl vor determina pe liderul de la Casa Albă de atunci, Bill Clinton, să aprobe bombardarea unor tabere al Qaeda din Afganistan şi Sudan. La acea vreme, bin Laden obţinuse deja suportul talibanilor şi părăsise continentul african. În acest sens, un diplomat afirma: „A-l lăsa pe bin Laden să plece din Sudan în Afganistan este echivalentul situaţiei de a-l lăsa pe Lenin să se întoarcă la Moscova“, ceea ce este foarte adevărat, cel puţin ca urmare a posibilităţii reduse de a-l localiza pe Osama în zona muntoasă de la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan.   

Raidurile din Afganistan s-au soldat cu un număr mare de morţi şi răniţi, majoritatea dintre ei fiind civili nevinovaţi, în timp ce bombardarea fabricii sudaneze Al Shifa s-a dovedit a fi un eşec, autorităţile locale demonstrând că aceasta nu reprezenta o unitate paravan, prin intermediul căreia Al Qaeda pregătea armament biologic. Întreaga acţiune a avut însă loc concomitent cu izbucnirea scandalului sexual ce o aducea în prim-plan pe Monica Lewinsky, iar opoziţia şi mass-media americană l-au criticat dur pe Bill Clinton, acuzându-l că încearcă să inventeze un inamic în dorinţa de a distrage atenţia de la propriile probleme.  

În argumentul acestor acuze era adus chiar filmul „Wag the Dog, care, nu cu mult timp în urmă lansat, prezenta interesantul caz prin care preşedintele american poate inventa conflicte şi războaie tocmai în scopul divagării atenţiei publice de la alte probleme care îi pot eroda capitalul electoral.

Întregul context şi presiunea creată îl vor determina pe Clinton să suspende planul Delanda al CIA prin care se urmărea distrugerea bazelor operative al Qaeda şi să anuleze orice ordin de asasinare a lui Osama bin Laden, deşi acesta era identificat şi localizat. Decizia vine atât ca urmare a faptului că la acea vreme Washingtonul nu presupunea că se întâlneşte cu o unică ocazie cât şi ca urmare a încercării de a se evita escaladarea sentimentelor islamiste prin asasinarea liderului terorist, în situaţia în care presiunea publică nu ar fi permis continuarea ofensivelor militare din Afganistan.

Paradoxal, bin Laden va fi cel care va convinge aceeaşi opinie publică americană să accepte limitarea propriilor drepturi, Patriot Act fiind o lege adoptată imediat după evenimentele din 11 septembrie 2001.

La 14 ani după tragicele evenimente, familia Clinton propune un alt candidat pentru funcţia de preşedinte al SUA.

Hillary Clinton, fosta primă doamnă, este cea care a câştigat un imens capital pozitiv de imagine ca urmare a scandalului Lewinsky. Cu o vastă experienţă acumulată în perioada în care a deţinut funcţia de Secretar de Stat, Hillary se anunţă a fi o unul dintre favoriţii pentru Casa Albă, iar, cel puţin dacă am ţine cont de sondajele din acest moment, principalul său rival ar putea fi, nimeni altul decât Jeb Bush, fratele fostului preşedinte George W. Bush.

Astfel, am putea avea o cursă electorală între familia care, indirect, l-a lăsat în viaţă pe Osama bin Laden şi familia care a început un război, la mii de kilometri distanţă de propriile graniţe, pentru a-l asasina. Cercul a fost închis însă de Barack Obama, dar bin Laden a lăsat în urma sa mai mult decât o grupare, a lăsat o ideologie ce va marca viitoare generaţii de musulmani. Drept urmare, viitorul preşedinte american, va continua, chiar dacă indirect, să se lupte cu cel ce a fost cândva Emirul al Qaeda.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite