Congresmenii vor analiza acuzaţiile de spionaj ale lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Donald Trump îşi menţine acuzaţiile explozive contra lui Barack Obama şi a cerut duminică membrilor Congresului să ancheteze cu privire la eventuale interceptări telefonice pe care îi reproşează - fără vreo probă - predecesorului său că le-a ordonat împotriva sa înaintea alegerilor de la 8 noiembrie, relatează AFP.

Câteva ore mai târziu, republicanul Devin Nunes a dat asigurări că Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, al cărei preşedinte este, va căuta ”să afle dacă Guvernul a desfăşurat activităţi de supraveghere a unor responsabili sau reprezentanţi ai echipei de campanie a unui partid politic”.

Donald Trump, care şi-a petrecut weekendul în Florida, a lansat sâmbătă aceste acuzaţii cu privire la un nou Watergate în nişte tweet-uri foarte matinale. Ele au fost dezminţite categoric de purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte, iar cum sunt lipsite de orice element de probă ele au provocat mult scepticism în rândul calsei politice americane.

INFORMAŢII ”ÎNGRIJORĂTOARE”

”Informaţii cu privire la eventuale anchete motivate politic, chiar înainte de alegerile din 2016, sunt foarte îngrijorătoare”, a insistat duminică Sean Spicer, un purtător de cuvânt al Casei Albe, într-un comunicat.

”Preşedintele Donald J. Trump cere ca, în cadrul anchetelor lor cu privire la activitatea rusă, comisiile pentru Informaţii din Congres să-şi exercite autoritatea de supervizare pentru a stabili dacă puterile de anchetă ale ramurii executive au fost încălcate în 2016”, a adăugat el.

Casa Albă a coborât tonul. Vorbele sunt cântărite, formularea foarte prudentă, spre deosebire de tweet-urile răzbunătoare postate sâmbătă de preşedintele american.

”Cum a putut preşedintele Obama să cadă atât de jos şi să-mi pună telefoanele sub ascultate în timpul perioadei sacre a alegerilor. Este Nixon/Watergate”, a lansat Donald Trump, catalogându-şi predecesorul drept o ”persoană răufăcătoare (sau bolnavă)”.

FĂRĂ PROBE

Donald Trump s-a referit astfel la cel mai răsunător scandal din istoria politică americană - Watergate. În 1974, preşedintele republican Richard Nixon a fost nevoit să demisioneze după descoperirea unor microfoane în biroruri ale Partidului Democrat.

Această salvă de tweet-uri acuzatoare pare că a fost declanşată de afirmaţiile nesusţinute cu probe ale site-ului de informaţii de extremă dreapta Breitbart, al cărui fost patron nu este nimeni altul decât Steve Bannon, consilierul pentru strategie al preşedintelui.

Purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Kevin Lewis, a replicat dând asigurări, sâmbătă, că acuzaţia este ”pur şi simplu falsă”.

James Clapper, şeful serviciilor americane de informaţii (DNI) în timpul lui Obama, a declarat că ”nicio operaţiune de ascultare nu a fost desfăşurată” de organismele din subordinea sa (17 agenţii de informaţii) împotriva lui Donald Trump.

DOSARE RUSE

Cerând Congresului să-şi extindă anchetele, Trump a făcut el însuşi legătura cu dosarele ruse în care este împotmolit de la începutul mandatului.

Cel puţin trei comisii din Senat şi Camera Reprezentanţilor au lansat anchete cu privire la ingerinţe ale Rusiei în timpul campaniei electorale, al căror scop a fost să favorizeze victoria lui Donald Trump în faţa lui Hillary Clinton.

Administraţia Obama i-a acuzat pe ruşi că se află la originea piratării e-mailurilor unor apropiaţi ai lui Hillary Clinton şi a impus sancţiuni Moscovei la sfârşitul lui decembrie.

În plus, contacte multiple între apropiaţi ai lui Donald Trump şi oficiali ruşi, în timpul campaniei şi în săptămânile care au urmat victoriei miliradarului, fac să planeze suspiciunea unei complicităţi.

Consilierul lui Donald Trump pentru securitate naţională Michael Flynn a fost nevoit să demisioneze pe 13 februarie. Iar săptămâna trecută secretarul Justiţiei Jeff Sessions, de asemena foarte apropiat preşedintelui, a fost nevoit să dea explicaţii cu privire la conversaţii pe care le-a purtat cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak.

Clapper a dat asigurări că, în mandatul său, ”noi nu am avut vreo probă a vreunei complicităţi” între anturajul miliardarului şi Rusia. ”Acest lucru a putut să fie dezvăluit sau să fie disponibil de când am plecat din Guvern”, a subliniat el.

În opinia opoziţiei democrate, acuzaţiile lui Donald Trump la adresa lui Barack Obama au doar scopul să deturneze atenţia de la aceste dosare ruse, care acaparează o mare parte a dezbaterii politice de când a intrat în funcţie.

DIVERSIUNE

”Eu cred că este doar o diversiune. Deturnarea privirilor de la foarte, foarte gravele interferenţe ale unei puteri străine în democraţia noastră”, a declarat Al Franken, un senator democrat.

Relaţiile ”politice, financiare sau personale ale lui Donald Trump cu Rusia, acesta este adevărul pe care vrem să-l aflăm”, a subliniat Nancy Pelosi, şefa democraţilor în Camera Reprezentanţilor.

Aceste noi controverse au loc după ce discursul pe care Trump l-a susţinut marţi în Congres a fost primit favorabil, ca un discurs ”foarte prezidenţial”.

Săptămâna care începe poate fi, de asemenea plină de controverse, prin semnarea de către preşedinte, probabil luni, a unui nou decret antiimigraţie care urmează să interzică din nou intrarea în Statele Unite a cetăţenilor mai multor ţări musulmane.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite