Care sunt riscurile presupuse de un summit Trump-Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O întâlnire între şeful Casei Albe, Donald Trump, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea fi în favoarea acestuia din urmă, afirmă mai mulţi experţi în spaţiul rus, care aduc ca argument modul total diferit în care cei doi abordează diplomaţia.

Consilierul american pentru securitate naţională John Bolton este aşteptat miercuri la Moscova pentru a discuta cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre o eventuală întâlnire în luna iulie între preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin.

Această posibilă întrevedere între cei doi lideri, evocată cu ocazia unei convorbiri telefonice purtate de ei la sfârşitul lui martie, suscită un deosebit interes, inclusiv din cauza acuzaţiilor de implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, relevă AFP.

În acelaşi timp, mai mulţi experţi în spaţiul rus aduc în discuţie riscurile presupuse de un astfel de summit. Asta pentru că modul în care preşedintele Statelor Unite abordează diplomaţia, bazat mai degrabă pe improvizaţie şi nu pe o pregătire minuţioasă, s-ar putea să se întoarcă împotriva lui în cazul în care întâlnirea cu Putin va avea loc, scrie Politico.eu. 

„Putin vine extrem de bine pregătit la aceste întâlniri“, a declarat pentru publicaţia citată Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia în timpul celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Barack Obama. 

„Ştie ce vrea să obţină“, a adăugat el, subliniind că Putin se pregăteşte din timp inclusiv la nivel psihologic, gândindu-se la „punctele forte şi punctele slabe ale celor“ cu care urmează să stea de vorbă. 

De altfel, fostul spion KGB este cunoscut ca fiind un negociator incisiv, cu o abilitate ieşită din comun de a citi oamenii. Cel mai probabil, liderul de la Kremlin înţelege perfect că în cazul lui Trump complimentele funcţionează şi că liderul Casei Albe poate fi convins să fie de acord cu chestiuni care nu le pică deloc bine consilierilor săi.

Acest contrast dintre cei doi îi îngrijorează pe mai mulţi experţi în spaţiul rus şi pe foşti oficiali americani, care spun că un preşedinte care a ignorat sfaturile staff-ului său de a nu-l felicita pe Putin pentru că a câştigat alegeri viciate este predispus să-i facă acestuia din urmă promisiuni şi concesii, mai scrie Politico.eu. 

„Ceea ce aduce Putin este o abilitate de a-şi articula cererile, o mai bună cunoaştere a ceea ce nu doreşte în aceste discuţii şi un istoric în a şti cum să manipuleze oamenii pentru a obţine ceea ce doreşte“, a afirmat, la rândul său, William Pomeranz, expert în spaţiul rus în cadrul Woodrow Wilson International Center for Scholars.

Pe ce mizează Putin

Donald Trump a punctat clar că îşi doreşte relaţii mai calde cu Rusia şi, atât timp cât din raţiuni comerciale continuă să zdruncine ordinea globală şi să deschidă uşile Moscovei, Putin va fi mai mult decât mulţumit dacă Trump va continua pur şi simplu să fie Trump, adaugă publicaţia citată.

Iar agenda liderului de la Kremlin pentru un potenţial summit cu omologul său american este clară, potrivit experţilor. Pentru Putin, cel mai bun rezultat ar consta într-o susţinere tacită sau chiar explicită din partea preşedintelui american, similară celei pe care i-a oferit-o liderului nord-coreean Kim Jong-un la summit-ul de luna aceasta din Singapore, întâlnire în cadrul căreia Trump l-a acoperit pe Kim cu laude. 

O astfel de recunoaştere globală l-ar putea ajuta pe Putin în atingerea unor scopuri pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte recunoaşterea faptului că Rusia a acţionat corect în 2014 când a anexat peninsula Crimeea, dar şi în privinţa unui angajament de a respecta rămânerea la putere a preşedintelui Bashar al-Assad în Siria şi chiar referitor la un angajament de a pune capăt extinderii NATO spre est. 

Un preşedinte imprevizibil

Şi chiar dacă oficialii americani au propria lor listă de cereri, printre care asistenţa în lupta cu teroriştii din Siria şi un angajament că Moscova nu va interveni în alegerile legislative parţiale (la jumătate de mandat) care vor avea loc în această toamnă în SUA, experţii se tem de lipsa de predictibilitate de care dă dovadă Trump odată ce a intrat în sala de discuţii.

„Cred că presupunerea este că Trump se va abate de la scenariu. Ceea ce am aflat la recentul său summit din Singapore este că iubeşte atenţia ce decurge dintr-o astfel de întâlnire cu miză înaltă“, a afirmat Pomeranz. „Există mereu riscul ca Trump să promită ceva ce consilierii săi nu doresc să pună pe masa“ (negocierilor), a adăugat analistul. 

Unii membri ai administraţiei americane, adaugă Politico.eu, au îndemnat la precauţie, avertizând că un summit cu Putin ar alimenta şi mai mult criticile potrivit cărora este prea apropiat de liderul rus, mai ales în contextul în care procurorul special Robert Mueller nu şi-a încheiat ancheta legată de posibilele legături între echipa de campanie a lui Trump şi Moscova. 

Însă Trump, care este fascinat de Putin de ani, le-ar fi spus consilierilor săi că nu-şi face griji cu privire la imaginea pe care ar lăsa-o o astfel de întâlnire.

Summit-ul NATO ar putea trece în umbră

Experţi în politică externă cred însă că noul context internaţional, în care Trump pare uneori mai prietenos cu adversarii decât cu aliaţii tradiţionali ai SUA, serveşte scopului suprem pe care îl are Putin - acela de a pune capăt dominanţei unilaterale a Americii în afacerile mondiale. 

De altfel, Vladimir Putin vorbeşte adesea despre speranţa sa de a exista un sistem „multilateral“, iar popularitatea în scădere în multe ţări europene a liderului Casei Albe l-ar putea ajuta în acest sens.

În plus, potenţialul summit Trump-Putin ar urma să aibă loc puţin înainte sau după summit-ul NATO din iulie, la care preşedintele SUA va participa. Iar oficialii europeni se tem că Trump va fi mai preocupat de întâlnirea cu Putin decât de discuţiile cu aliaţii săi.

„Cred că europenii au fost îngrijoraţi cu privire la această întâlnire încă de când Trump a devenit preşedinte“, a afirmat Jorge Benitez de la Scowcroft Center for Strategy and Security, instituţie care se concentrează pe teme legate de Alianţa Nord-Atlantică. „Imaginea rezultată din (summit-ul de la) Singapore nu a fost bună. Cred că alimentează temerile legate de cât de mult“ va veni în întâmpinarea lui Putin, a adăugat Benitez.

Potenţialul summit Trump-Putin din iulie ar fi a treia întâlnire personală dintre cei doi. Prima lor întrevedere a avut loc anul trecut la Hamburg, în marja summit-ului G20, iar cea de-a doua - în cadrul Forumului de Cooperare Economică în Asia-Pacific (APEC), desfăşurat în Vietnam.

La întâlnirea din Hamburg, cei doi au căzut de acord să facă eforturi pentru un armistiţiu în cazul războiului civil din Siria, pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei şi pentru a combate ameninţările cibernetice. Deocamdată, progresele pe toate aceste fronturi sunt mici. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite