Bilanţul deceselor în incendiul din clubul improvizat din Oakland a crescut la 36. Procurorii promit o „investigaţie amănunţită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent bilanţ al deceselor survenite în urma incendiului de depozitul transformat în club din Oakland, Statele Unite, a ajuns la 36 de morţi, informează CNN, în timp ce procurorii le promit rudelor şi prietenilor victimelor o investigaţie amănunţită pentru a determina cauzele şi vinovaţii tragediei.

Trei dintre decedaţi sunt încă neidentificaţi, în timp ce echipele de intervenţie şi procurorii criminalişti continuă să cerceteze clădirea pentru a determina cauza incendiului. La investigaţie participă şi agenţi federali, care încearcă să determine dacă există responsabilitate criminală în cazul tragediei, a declarat procurorul de district Nancy O'Malley.

„Vreau să vă asigur că nu vom lăsa nicio posibilitate neexplorată şi vă vom putea răspunde la toate întrebările legate de această tragedie” a declarat O'Malley în cadrul unei conferinţe de presă. Procurorul de district nu a speculat încă asupra cauzelor incendiului, însă investigatorii au determinat că acesta a pornit din spatele depozitului.

Scenele din apropierea clubului improvizat „Ghost Ship” sunt asemănătoare cu cele observate în octombrie 2015 în Bucureşti,  în urma incendiului de la clubul Colectiv: un gard din apropiere a fost transformat într-un altar improvizat, unde rudele şi prietenii celor decedaţi sau simpli oameni care au dorit să le aducă un omagiu au depus flori, lumânări, fotografii cu victimele şi mesaje de condoleanţe. 

Spaţiul, amenajat într-un fost depozit industrial, era loc de expoziţie şi locuinţă improvizată pentru aproximativ 20-25 de artişti; directorul de urbanism şi planificare al oraşului Oakland, Darin Ranelletti, a anunţat că spaţiul avea autorizaţie de a fi folosit doar ca depozit industrial, nu şi ca reşedinţă sau spaţiu de expoziţii sau concerte.

Concertul în timpul căruia a izbucnit incendiul avea loc la etajul al doilea al depozitului, utilizat des pentru petreceri şi concerte de muzică electronică; Ranelletti a confirmat că organizatorii nu au cerut o autorizaţie pentru acest eveniment.

Din datele iniţiale, se pare că poliţia şi anumite servicii sociale cunoşteau faptul că depozitul era locuit, o fostă rezidentă, Shelley Mack, declarând pentru CNN că ofiţeri ai poliţiei „erau chemaţi săptămânal” acolo din diverse motive.

Mack a mai declarat că, cel puţin până în februarie 2015, rezidenţii depozitului „erau nevoiţi să-şi ascundă bunurile personale” atunci când proprietarii treceau pe acolo, pentru a nu da de gol faptul că artiştii trăiesc şi muncesc acolo.

Chiar luna trecută, proprietarii spaţiului au fost notificaţi de autorităţile locale că spaţiul încalcă legile privind depozitarea de deşeuri periculoase a oraşului.

Deţinătorii depozitului au închiriat clădirea lui Derick Ion Almena, cel care a înfiinţat „Ghost Ship” în interiorul clădirii. Almena nu se afla în depozit la momentul declanşării incendiului şi a dat doar o declaraţie scurtă pentru postul de televiziune KGO, spunând că rezidenţii erau „copiii, familia, iubirile şi viitorul” lui.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite