INFOGRAFIE Alegeri SUA 2020. Americanii stau cu orele la cozi să voteze VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanii, dornici să voteze
Americanii, dornici să voteze

Peste 55 de milioane de americani au votat anticipat, printre aceştia şi preşedintele Donald Trump şi vicepreşedintele Mike Pence. Se aşteaptă ca rata de participare să o depăşească pe cea record din 1908.

Americanii nu mai au răbdare până pe 3 noiembrie şi au format deja cozi pentru votarea viitorului preşedinte. Teama de coronavirus i-a făcut pe mulţi să voteze prin corespondenţă, dar alţii s-au deplasat la secţiile de votare . În New York s-au format cozi uriaşe. Persoanele care au stat la coadă la arena Barclay din Brooklyn au avut parte şi de o surpriză: fanfara le-a asigurat divertismentul. Vedetele îndeamnă şi ele lumea să voteze. Cunoscut pentru rolurile din filme de comedie, actorul Ben Stiller a petrecut mai bine de trei ore la coadă în Weschester ca să voteze. „Ne apropiem de a doua oră de stat la coadă. Se păstrează bine distanţarea socială. Estimăm că va mai dura o oră şi jumătate”, a spus actorul Ben Stiller.

Trump a votat în Florida

Sâmbătă s-au deschis centrele de votare din Florida, dar milioane de oameni au apelat la varianta votului prin corespondenţă. Preşedintele american Donald Trump a votat anticipat sâmbătă, cu zece zile înainte de alegerile prezidenţiale, într-o secţie de vot din West Palm Beach, în Florida. Preşedintele american a ajuns într-o bibliotecă pentru a-şi exercita sarcina de cetăţean în mod anticipat, aşa cum au făcut peste 55 de milioane de americani care au votat deja în avans, în special de teama coronavirusului. Donald Trump a purtat mască în momentul în care a intrat în secţia de vot.

 „Este un vot extrem de sigur, cu mult mai sigur decât atunci când vă trimiteţi buletinul de vot prin poştă”, a declarat miliardarul republican, care afirmă mereu, fără a aduce probe, că există riscul unor fraude masive legate de votul prin corespondenţă. „Totul este perfect, în manieră foarte strictă, cu respectarea regulilor”, a adăugat el, explicând că a votat pentru „un tip pe nume Trump”. Vicepreşedintele Mike Pence şi-a exprimat votul anticipat vineri, la Indianapolis.

Rezultatele alegerilor ar putea să întârzie

Cu mai puţin de două săptămâni până la ziua alegerilor, peste 50 de milioane de americani au votat anticipat, iar experţii electorali prezic rate istorice pentru alegerile din noiembrie, deoarece se votează într-un ritm care ar putea duce la cea mai mare participare la vot din ultimul secol. SUA a înregistrat cea mai mare rată de participare la alegeri în 1876 (82,6%), când republicanul Rutherford Hayes l-a învins pe democratul Samuel Tilden. În 1860, când Abraham Lincoln i-a învins pe John Breckinridge, John Bell şi Stephen Douglas, au votat 81,8% dintre alegătorii eligibili. Alegerile din 1868, 1880, 1888 şi 1840 au înregistrat, de asemenea, rate de peste 80% ale prezenţei la vot. 

infografie sua alegeri

Nivelul ridicat al votului anticipat l-a determinat pe Michael McDonald, profesor la Universitatea din Florida şi care administrează U.S. Elections Project, să prezică o participare record de aproximativ 150 de milioane de votanţi, reprezentând 65% dintre alegătorii eligibili, cea mai mare rată din 1908. Cifra impresionantă arată un interes crescut al populaţiei faţă de cei doi contracandidaţi, preşedintele republican Donald Trump şi democratul Joe Biden, dar şi dorinţa americanilor de a reduce riscul de expunere la COVID-19, care a ucis peste 221 de mii de persoane din Statele Unite. În Texas, prezenţa a depăşit deja 70% raportat la 2016. În Virginia, Ohio şi Georgia, unii alegători au stat la cozi câte 10 ore pentru a-şi exprima opţiunea legată de cine ar trebui să conducă SUA în următorii patru ani. 

Wisconsin a înregistrat un record al numărului de votanţi, cu 1,1 milioane de americani exprimându-şi deja opţiunea săptămâna trecută. Pandemia a modificat campania tradiţională şi efectele vor fi în continuare resimţite. Americanii ar putea aştepta zile sau săptămâni să afle cine a câştigat,  până se vor contabiliza  zecile de milioane de voturi prin poştă. Democraţii încurajează susţinătorii să voteze anticipat - fie personal, fie prin poştă . În schimb, republicanii continuă eforturile de a restricţiona voturile prin poştă. „Minorităţile rasiale şi democraţii sunt mai predispuşi să voteze prin poştă“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite