Alegeri SUA 2016. Donald Trump câştigă în alte cinci state, Hillary Clinton îşi creşte avansul în faţa lui Sanders

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile primare care desemnează candidaţii celor două partide istorice la prezidenţialele din noiembrie au intrat în ultima treime, iar favoriţii Donald Trump şi Hillary Clinton s-au apropiat şi mai mult de câştigarea nominalizărilor miercuri dimineaţă, în urma proceselor electorale din statele Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Delaware şi Rhode Island.

Donald Trump a câştigat detaşat alegerile primare republicane în toate cele cinci state, conform proiecţiilor CNN, şi se apropie rapid de pragul de 1.237 de delegaţi necesari pentru câştigarea nominalizării.

Rezultatele parţiale îl indică pe Trump câştigător în toate statele menţionate cu procentaje între 50 şi 60% din totalul voturilor, la mare distanţă faţă de contracandidaţii Ted Cruz şi John Kasich, care au rămas în toate scrutinele republicane de marţi cu rezultatele cuprinse între 15 şi 30%, cu un uşor avantaj pentru cel din urmă. 

Calculele exacte vizând împărţirea delegaţilor vor fi definitivate după centralizarea voturilor pe districte, însă afaceristul american va avea între 950 şi 1.000 de delegaţi în urma rezultatelor de miercuri. În acelaşi timp, principalul contracandidat Ted Cruz a pierdut orice şansă matematică de a câştiga nominalizarea republicană înainte de convenţia naţională a partidului; senatorul de Texas ar fi avut în acest sens nevoie să câştige toţi delegaţii puşi în joc până la sfârşitul alegerilor primare.

În tabăra democrată, Hillary Clinton s-a impus în patru din cele cinci state în care s-a votat miercuri dimineaţă – Connecticut, Delaware, Maryland şi Pennsylvania – în timp ce Bernie Sanders a câştigat doar în Rhode Island.

Delegaţii vor fi împărţiţi proporţionale în funcţie de votul pe districte electorale, însă fostul Secretar de Stat şi-ar putea extinde avantajul asupra lui Sanders în privinţa delegaţilor cu până la 280-300 – diferenţă foarte greu de recuperat în statele rămase.

Ce şanse au contracandidaţii lui Trump şi Clinton

Clinton şi Trump se îndreaptă cu paşi repezi spre o bătălie pentru Casa Albă în noiembrie, însă candidaţii rămaşi în cursele electorale speră în continuare să câştige nominalizarea partidelor lor,  prin folosirea regulilor electorale sau mobilizarea de ultim moment a unui număr mare de votanţi în statele rămase.

Astfel, de partea republicană, Ted Cruz şi John Kasich speră să îi smulgă destui candidaţi lui Trump încât să nu poată câştiga automat convenţia naţională republicană din primul tur, caz în care se va trece la o convenţie deschisă – în care delegaţii vor fi treptat dezlegaţi de obligaţia de a vota candidatul care le-a fost desemnat de alegători, până când unul dintre candidaţi va câştiga majoritatea de 1.237 necesară nominalizării.

Mizând pe lipsa de popularitate a miliardarului american în sânul partidului republican, cei doi speră să atragă delegaţii atribuiţi lui de partea lor; Cruz mizează pe sprijinul majorităţii personajelor importante din partid, în timp ce John Kasich este deocamdată singurul dintre cei trei candidaţi care ar avea şanse să o înfrângă pe Hillary Clinton într-un scrutin, conform sondajelor la nivel naţional.

În acest sens, cei doi candidaţi la nominalizarea republicană au anunţat de curând că vor colabora pentru a-l opri pe Trump din a atinge pragul de delegaţi sus-menţionat.

Calculul este mai simplu pentru democraţi, acolo unde intră în joc superdelegaţii – delegaţi al cărui vot nu este determinat de procesul electoral dintr-un stat şi care pot alege în mod independent candidatul pe care îl vor susţine. De la implementarea sistemului primar democrat actual, superdelegaţii au votat mereu candidatul care a obţinut cei mai mulţi delegaţi în urma alegerilor primare, iar Hillary Clinton are şanse mari să intre cu acest avantaj în convenţia naţională democrată.

Şansele lui Sanders s-ar lega de victorii zdrobitoare în statele rămase în joc, în special în California – unde vor fi în joc 548 de delegaţi, mult mai mulţi decât oricare alt stat. Teoretic, Sanders ar putea să facă în aşa fel încât nici el, nici Clinton să nu intre în convenţie cu minimul de 2.383 pentru câştigarea nominalizării şi să încerce câştigarea susţinerii superdelegaţilor pentru a înclina balanţa în favoarea sa. Dar acest fapt este puţin probabil, deoarece Sanders ar intra cel mai probabil cu mai puţini delegaţi şi mult mai puţin voturi la nivel naţional într-o convenţie deschisă, iar peste 500 din cei 719 de superdelegaţi şi-au exprimat deja public preferinţa pentru Hillary Clinton.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite