Alegeri SUA 2016. Primele proiecţii pentru „Super Tuesday”: Trump şi Clinton au câştigat în cel puţin şapte state fiecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

Procesul pentru nominalizarea candidaţilor democrat şi republican pentru alegerile prezidenţiale a continuat cu tradiţionalul „Super Tuesday”, în care alegătorii celor două partide şi-au exprimat preferinţele în 11, respectiv 13 state.

UPDATE 13.11

Hillary Clinton şi Donald Trump au câştigat majoritatea delegaţilor puşi în joc de partidele lor la scrutinele de „Super Tuesday“. De-acum, fosta şefă a diplomaţiei americane se bucură de aproape jumătate din totalul delegaţilor de care are nevoie pentru a obţine învestitura, arată calculele făcute de Associated Press.

Fostul secretar de stat Hillary Clinton, care a câştigat în şapte state,  a obţinut susţinerea a cel puţin 457 din totalul de 865 de delegaţi aflaţi în joc marţi seară. Astfel, ea şi-a depăşit cu mult obiectivul anunţat de echipa de campanie, de a avea un avantaj de 100 de delegaţi în faţa rivalului său Bernie Sanders. Acesta din urmă a strâns de „Super Tuesday“ 286 de delegaţi, după ce a câştigat în statul său natal, Vermont, precum şi în Oklahoma, Colorado şi Minnesotta.  A pierdut, însă, în faţa lui Clinton în Massachusetts, un alt stat pe care spera să îl câştige. El le-a dat asigurări susţinătorilor săi că se va lupta în continuare şi că nu intenţionează să se retragă din cursă, relatează news.ro.

În total, Clinton se poate baza în prezent pe 1.005 delegaţi la Convenţia Democrată de la Philadelphia. Acest număr include şi superdelegaţii care şi-au exprimat susţinerea pentru fosta şefă a diplomaţiei, potrivit AP. Ea are nevoie de 2.383 de delegaţi pentru a-şi asigura victoria în cursa pentru învestitură. Bernie Sanders are în prezent, în total, cel puţin 373 de delegaţi.

În tabăra republicană, Donald Trump a câştigat marţi cel puţin 203 delegaţi, în timp ce principalul său rival, Ted Cruz, a primit 144. Astfel, Trump se află în frunte în cursa pentru a deveni candidatul republican la prezidenţiale, cu 285 de delegaţi în total. Este urmat de Cruz, cu 161 şi de Marco Rubio, cu 87. Pentru a obţine învestitura republicană, un candidat are nevoie de cel puţin 1.237 de delegaţi la convenţia din vară.

Principalul său rival, Ted Cruz,  a câştigat alegerile în statul său de origine, Texas, precum şi în Oklahoma şi în Alaska. El susţine că acum are cele mai mare şanse de a-l opri pe controversatul om de afaceri şi i-a îndemnat pe restul candidaţilor din partidul său să se retragă din cursă şi să îl susţină pe el, împotriva lui Trump.

Pe de altă parte, senatorul de Florida Marco Rubio, favoritul elitelor republicane, a obţinut o singură victorie deocamdată, în Minnesota.

Toţi delegaţii puşi în joc de partide la Super Tuesday sunt alocaţi proporţional cu numărul de voturi obţinut de fiecare candidat.

Rezultatele obţinute de Super Tuesday reprezintă, de regulă, un tablou corect al şanselor candidaţilor aflaţi în cursă de a obţine învestitura şi poate duce la conturarea favoriţilor, notează news.ro.

UPDATE 07.45

Donald Trump şi Hillary Clinton au obţinut marţi, de „Super Tuesday“, victorii în principalele state şi au făcut încă un pas pentru obţinerea învestiturii partidelor lor pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, relatează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro.

Potrivit estimărilor făcute de principalele posturi americane de televiziune, pe baza sondajelor la ieşirea de la urne, Clinton a câştigat scrutinele în şapte state: Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas şi Virginia.

Rivalul său, Bernie Sanders, a câştigat în statul său natal, Vermont, dar şi în Oklahoma, Colorado şi Minnestota. A pierdut, însă, în faţa lui Clinton în Massachusetts, un alt stat pe care spera să îl câştige. El le-a dat asigurări susţinătorilor săi că se va lupta în continuare în cele 35 de state care nu au votat încă.

Candidatul la învestitura republicană, Donald Trump, a obţinut victoria în şapte state:  Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont şi Virginia.

Principalul său rival, Ted Cruz, a câştigat alegerile în statul său de origine, Texas, dar şi în cel învecinat, Oklahoma. De asemenea, el a câştigat în Alaska. Cruz susţine că acum are cele mai mare şanse de a-l opri pe controversatul om de afaceri.

Pe de altă parte, senatorul de Florida Marco Rubio, favoritul elitelor republicane, a obţinut o singură victorie deocamdată, în Minnesota.

Trump şi Clinton şi-au îndreptat atenţia unul asupra celuilalt în discursurile de victorie. Astfel, Trump a anunţat că va începe să o “atace” pe Clinton, în timp ce fostul secretar de Stat a criticat discursul controversat şi care îndeamnă la diviziuni al lui Trump, notează news.ro.

Donald Trump şi Hillary Clinton şi-au consolidat poziţia de favoriţi

După „Super Tuesday“, republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton şi-au consolidat poziţia de favoriţi pentru obţinerea nominalizării taberelor lor la cursa pentru Casa Albă. Însă cei doi mai au de trecut peste câteva obstacole, comentează AFP.

Învestitura lui Donald Trump, 69 de ani, este „aproape inevitabilă“, îndrăzneşte să spună Dante Scala, un politolog de la Universitatea din New Hampshire.

„A fost o seară fantastică'“, a declarat din Palm Beach (statul Florida) Donald Trump, care s-a prezentat drept singurul candidat capabil să strângă rândurile Partidului Republican şi să câştige în competiţia cu Hillary Clinton (68 de ani) pe 8 noiembrie. '„Am milioane şi milioane de persoane în spatele meu. Meciul nu este chiar strâns'“, a insistat miliardarul american, într-un discurs rostit pe un ton mai consensual decât de obicei.

Partidul Republican, care speră să revină la Casa Albă în ianuarie 2017 după două mandate ale democratului Barack Obama, este totuşi divizat în legătură cu candidatura miliardarului, ale cărui provocări şi stil incisiv deranjează şi stârnesc nelinişti.

După seria impresionantă de victorii din Georgia, Massachusetts, Tennessee, Alabama, Virginia, Arkansas, Vermont, Trump, care a spart unul după altul codurile politicii americane, le-a dat întâlnire alegătorilor în Florida, unde vor avea loc următoarele alegeri primare, pe 15 martie.

Marco Rubio, marele perdant

Înfrângerea tânărului senator Marco Rubio în Virginia, unde acesta avea reale speranţe, pare un regres pentru cel care voia să-i atragă de partea candidaturii sale pe toţi cei care sunt „anti-Trump“. Victoria sa în Minnesota - prima sa victorie din alegerile primare - îi aduce totuşi o gură de aer.

Aşa cum era de aşteptat, Hillary Clinton a câştigat uşor în statele din Sud, unde minorităţile îi conferă un mare avantaj: Georgia, Alabama, Tennessee, Virginia, Arkansas şi Texas.

Într-un discurs rostit din Miami, Hillary Clinton, care a câştigat, de asemenea, în Massachusetts şi în arhipelagul american Samoa, s-a proiectat deja spre scrutinul din noiembrie, îndreptându-şi „suliţele'“ către republicani.

„Nivelul discursului în cealaltă tabără n-a fost niciodată la un nivel atât de jos“, a afirmat ea, făcând aluzie la declaraţiile lui Trump despre mexicani sau musulmani, strategie ce constă în „divizarea Americii“.

Singurul rival din tabăra democrată al fostei Prime Doamne, senatorul Bernie Sanders, a câştigat în fieful său, Vermont, dar şi în Oklahoma, Colorado şi Minnesota.

La fel ca în Carolina de Sud sâmbăta trecută, Hillary Clinton a câştigat aproape toate voturile afroamericanilor în Virginia: 82%, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne. Două treimi dintre alegătoarele democrate au votat, de asemenea, pentru ea.

Dar baza electorală a lui Sanders printre tinerii democraţi nu se erodează: 71% dintre persoanele cu vârste între 17 ani şi 29 de ani au votat pentru el în Virginia. Campania sa are încă mijloace financiare pentru a continua lupta timp de mai multe luni.

Vizibil epuizat, senatorul în vârstă de 74 de ani a încercat să facă impresie bună reamintind faptul că, în continuare, cursa este lungă. „Mai trebuie să voteze încă 35 de state“, a afirmat Sanders într-un discurs în care flacăra ce a marcat campania sa până acum părea stinsă.

Senatorul ultraconservator de Texas Ted Cruz a câştigat în fieful său, precum şi în Oklahoma, salvându-şi, fără îndoială, campania.

Donald Trump, atacat din toate direcţiile

O dovadă a tensiunilor cu care se confruntă tabăra republicanilor este faptul că Trump a devenit ţinta atacurilor din toate direcţiile, cărora el le răspunde, spre marea satisfacţie a unor largi mulţimi care vin să-l aplaude.

În decurs de trei zile, lui Trump i s-a reproşat că a refuzat să condamne Ku Klux Klanul, că a retransmis pe Twitter un citat din Benito Mussolini sau că ar avea legături cu mafia din construcţii. Unii conservatori afirmă deja public că nu vor vota cu Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Rivalul republican perdant al lui Barack Obama din 2008, John McCain, a apreciat drept „îngrijorător“ nivelul dezbaterii din tabăra sa, făcând apel la o campanie prezidenţială „care să nu se concentreze pe mărimea urechilor oamenilor“ sau pe „problemele lor cu transpiraţia abundentă“.

Reflectând perplexitatea a numeroşi lideri occidentali faţă de ascensiunea lui Trump, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită la Washington, a intervenit în dezbaterea politică americană. „Construirea de ziduri este o idee foarte rea, indiferent de cine le finanţează“, a declarat Steinmeier, denunţând „politicile fricii, periculoase atât pentru Europa cât şi pentru SUA“.

Potrivit unui sondaj al CNN publicat marţi, Clinton (52%, faţă de 44%) şi Sanders (55%, faţă de 43%) ar câştiga, atât unul cât şi celălalt, duelul cu miliardarul Trump, notează AFP.

UPDATE 06.30 Sanders câştigă în Colorado şi Minnesota; Rubio îşi asigură prima victorie

CNN a mai lansat alte patru proiecţii în state pe care unul dintre candidaţi îl va câştiga sigur.

La democraţi, Bernie Sanders a câştigat adunările publice din Minesotta şi Colorado, având în ambele state un avans format din două cifre în faţa lui Hillary Clinton, conform numărătorilor parţiale.

Fostul secretar de stat Clintn a câştigat în schimb în Massachussetts, cu un avans proiectat de sub 5% în faţa senatorului de Vermont.

Astfel, Sanders ridică numărul statelor câştigate la patru în cadrul „Super Tuesday”, în timp ce Hillary Clinton triumfă în şapte state.

Mai important, proiecţiile privind împărţirea numărului de delegaţi după „Super Tuesday” arată în mare o cursă strânsă, cu un avans de sub 100 de delegaţi pentru Hillary Clinton.

De partea cealaltă, Marco Rubio şi-a adjudecat primul stat din cursa republicană, fiind proiectat câştigător în Minesotta.

UPDATE 05.15 Donald Trump câştigă în Arkansas; Sanders este favorit în Minnesota şi Colorado

Proiecţiile AP arată că miliardarul Donald Trump este sigur de victoria în statul Arkansas, transformându-l astfel în al şaselea stat adjudecat de controversatul om de afaceri.

„The New York Times” estimează că Trump ar putea câştiga circa 250 de delegaţi în total în această seară, îmbunătăţindu-şi avansul faţă de Ted Cruz cu mai bine de 100 de delegaţi.

Marco Rubio conduce însă surprinzător în Minnesota, conform rezultatelor parţiale, în acest stat având loc adunări publice. Statul nord-estic ar putea fi singurul în care Trump termină pe locul trei.

De partea democrată, Bernie Sanders ar putea înregistra câteva lovituri târzii împotriva lui Hillary Clinton, având deocamdată avantaje mici în Minnesota şi Colorado, conform numărătorilor în timp real. Ambele state au ţinut adunări publice.

UPDATE 05.10 Starea proiecţiilor şi exit pollurilor

Până în momentul de faţă, CNN a proiectat victorii certe ale unui candidat pentru 8 dintre procesele electorale democrate şi 7 dintre cele republicane:

Democraţi:

Hillary Clinton - 6 state: Georgia, Arkansas, Virginia, Alabama, Tennessee, Texas

Bernie Sanders - 2 state: Vermont şi Oklahoma

Republicani:

Donald Trump - 6 state: Georgia, Alabama, Massachussetts, Tennessee, Virginia, Arkansas

Ted Cruz - 2 state: Texas şi Oklahoma

Reamintim însă că numărul delegaţilor din aceste state va fi împărţit proporţional bazat pe voturile primite de fiecare candidat, în funcţie de regulile electorale ale fiecărei organizaţii statale de partid.

UPDATE 03.30 Proiecţii şi exit-polluri în Arkansas şi Texas

Proiecţiile democrate pentru Arkansas arată că şi acest stat va fi câştigat de Hillary Clinton, în timp ce fostul Secretar de Stat este favorită pentru a câştiga şi în Texas. 

Clinton a câştigat şi adunările publice din Samoa Americană, care contribuie cu un total de 6 delegaţi

La republicani, exit-pollurile arată o luptă strânsă în Arkansas între Donald Trump şi Ted Cruz. În Texas, statul de casă al lui Cruz, acesta se află în avantaj şi este favorit pentru a câştiga.

Rezultatele de la numărătorile aflate în curs arată o bătălie strânsă pentru statul Oklahoma, acolo unde Trump(32,4%) şi Cruz(30,9%) se află într-o marjă de doar 2% după numărarea a 10% din voturi.


Primele rezultate parţiale republicane au apărut şi în Vermont, acolo unde Donald Trump (32,2%) şi John Kasich (28,1%) îşi dispută aparent victoria.

UPDATE 03.00 Proiecţii şi exit-polluri pentru Alabama, Massachussetts, Oklahoma şi Tennessee: Trump domină cursa republicană

Proiecţiile pentru alte patru state în care se votează au fost publicate de CNN.

Astfel, la democraţi, Hillary Clinton a câştigat statele Alabama şi Tennessee. În celelalte două state, Oklahoma şi Massachussetts, Bernie Sanders conduce în exit-polluri însă nu este sigur de victorie.

În tabăra republicană, Donald Trump a câştigat statele Alabama, Massachussetts şi Tennessee, în timp ce rezultatele exitpollurilor îl arată pe Ted Cruz câştigător în Oklahoma.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Primele exit-polluri publicate de CNN la ora României 02.00 sunt pentru statele Georgia, Virginia şi Vermont, şi îi arată pe Donald Trump şi Hillary Clinton drept primi câştigători în una nopţile cele mai lungi ale alegerilor primare. 

Astfel proiecţiile CNN arată că fostul secretar de stat american Hillary Clinton a câştigat în statele Georgia şi Virginia, în timp Bernie Sanders a câştigat statul de casă Vermont. 

În tabăra republicană, afaceristul Donald Trump a câştigat în Georgia şi Virginia, în faţa lui Ted Cruz şi Marco Rubio, în timp ce organizaţia republicană din statul Vermont nu a afişat încă exit-polluri. 

În Georgia, senatorul de Texas Ted Cruz este dat pe locul 2 de exit-polluri, dar în Virginia acesta a fost depăşit si de senatorul de Florida Marco Rubio.

În joc, de ambele părţi, sunt delegaţi care vor fi trimişi la convenţiile naţionale ale partidelor din iulie, în care vor fi desemnaţi candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Aceştia vor fi împărţiţi proporţional în fiecare stat, conform cu regulile electorale ale organizaţiilor de partid din fiecare stat în parte.

Alegătorii înregistraţi ca democraţi sau republicani - şi în unele state chiar şi independenţi - votează în statele Alabama, Arkansas, Colorado,Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas,Vermont şi Virginia, cu menţiunea că în Colorado şi Minnesota sunt organizate adunări publice în stilul Iowa sau Nevada în locul scrutinelor. În plus, republicanii mai organizează alegeri şi în Alaska şi Wyoming, în timp ce teritoriul Samoa Americană, nerecunoscut ca stat, îşi va desemna şi el delegaţii.

Proiecţiile din celelalte state vor fi afişate de-a lungul nopţii, în funcţie de ora la care se încheie procesul electoral în fiecare caz.

Numărătoarea delegaţilor câştigaţi deja:

Democraţi:

Hillary Clinton - 656 (din care 457 superdelegaţi*)

Bernie Sanders - 144 (22 de superdelegaţi)

Număr total al delegaţilor încă în joc: 3.965

Numărul delegaţilor necesari pentru obţinerea nominalizării: 2,383

*superdelegaţii democraţi îşi pot schimba susţinerea pentru un candidat sau celălalt oricând până la momentul convenţiei naţionale delegate

Republicani:

Donald Trump - 82

Ted Cruz - 17

Marco Rubio - 16

John Kasich - 6

Ben Carson - 5

Jeb Bush - 4*

Carly Fiorina - 1*

Mike Huckabee - 1*

Rand Paul - 1*

Număr total al delegaţilor încă în joc: 2.339

Numărul delegaţilor necesari pentru obţinerea nominalizărilor: 1.237

*candidatul s-a retras din cursă, iar delegaţii câştigaţi de el pot susţine un alt candidat

Statele în care se votează sau se ţin adunări publice de Super Tuesday(sursă hartă: „The Huffington Post”)

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite