Alegeri SUA 2016. Joe Biden nu este interesat de un post într-o posibilă administraţie Hillary Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american Joe Biden a anunţat că nu este interesat să facă parte din administraţia democratei Hillary Clinton, în cazul în care aceasta va câştiga alegerile prezidenţiale, notează Reuters.

„Voi face tot ce pot, dacă va fi aleasă, pentru a o ajuta, dar nu vreau să rămân în administraţie“, a spus Biden într-un interviu pentru postul de televiziune KBJR.

Reacţia lui Biden vine în contextul în care Politico a relatat joi seară, citând o sursă neprecizată, că Hillary Clinton şi consilierii ei au discutat despre cum să-l abordeze pe Biden în privinţa atribuirii postului de secretar de Stat, în cazul în care fosta şefă a diplomaţiei va câştiga alegerile din data de 8 noiembrie.

Joe Biden a devenit o voce respectată în politica externă în timpul celor 36 de ani în care a activat în senatul SUA, unde a fost preşedinte al Comisiei pentru Relaţii Externe, fiind chiar coleg cu fosta primă doamnă când aceasta a fost senator de New York.

    

NBC News a confirmat ulterior că Biden este luat în calcul pentru postul de şef al diplomaţiei, notează agerpres.ro.

Democrata Hillary Clinton este creditată de majoritatea sondajelor naţionale de opinie cu un avans important în faţa republicanului Donald Trump în cursa pentru Casa Albă.

De pildă, potrivit celui mai recent barometru de opinie Reuters/Ipsos, ale cărui rezultate au fost făcute publice vineri, democrata are un avantaj de 6% în faţa rivalului său republican.  

Avantajul fostei şefe a diplomaţiei SUA a crescut de la 4% în urmă cu o săptămână, dar este mai mic decât cel înregistrat în sondajul similar dat publicităţii pe 11 octombrie (8%).

Scandalul e-mailurilor încinge din nou spiritele

Pe de altă parte, vineri, Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI) a anunţat că a început examinarea unor noi e-mailuri în cadrul anchetei privind folosirea de către candidata Partidului Democrat la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, a unei adrese de e-mail personale pentru transmiterea de mesaje în perioada în care a condus Departamentul de Stat, mesaje pentru care ar fi trebuit să utilizeze serverul securizat al instituţiei.

Într-o scrisoare adresată Congresului, directorul FBI, James Comey, a precizat că persoanele însărcinate cu ancheta „au descoperit existenţa unor e-mailuri care, aparent, sunt pertinente pentru această investigaţie“.

„Am fost de acord ca FBI să ia măsurile corespunzătoare pentru a permite investigatorilor să examineze aceste e-mailuri, astfel încât să determine dacă ele conţin informaţii clasificate şi să evalueze importanţa lor pentru investigaţie“, a adăugat responsabilul american.

Hillary Clinton a fost interogată în luna iulie de FBI cu privire la acest subiect, iar câteva zile mai târziu Departamentul Justiţiei a decis să închidă dosarul, la recomandarea anchetatorilor, care au precizat că elementele sunt insuficiente pentru a se avansa în acest caz. 

Totuşi, James Comey i-a reproşat atunci fostei şefe a diplomaţiei că utilizând acea adresă de e-mail a procedat într-un mod „extrem de neglijent“.

Imediat, republicanul Donald Trump a salutat redeschiderea anchetei privind e-mailurile lui Hillary Clinton.

„Corupţia lui Hillary Clinton atinge o amploare fără precedent“, a declarat Trump vineri. „Am un mare respect pentru faptul că FBI şi Departamentul Justiţiei sunt acum dispuse să aibă curajul să corecteze greşeala groaznică pe care au comis-o“ închizând ancheta asupra candidatei democrate.

De cealaltă parte, echipa de campanie a candidatei democrate la preşedinţia SUA a criticat redeschiderea anchetei FBI, notează DPA.

„E extraordinar să vedem aşa ceva cu numai 11 zile înaintea alegerilor prezidenţiale“, a declarat John Podesta, şeful campaniei lui Clinton.

El a cerut FBI să dea mai multe detalii despre anchetă. Potrivit lui Podesta, James Comey „datorează poporului american furnizarea imediată a tuturor amănuntelor despre ceea ce anchetează acum. Suntem încrezători că nu vor apărea alte concluzii decât cele deja anunţate de FBI în iulie“.

John Podesta susţine că republicanii profită de faptul că se cunosc puţine informaţii oficiale şi răstălmăcesc ancheta.

La rândul său, Hillary Clinton a cerut FBI să dea publicităţii „faptele complete“ din această anchetă, relatează DPA, citată de News.ro.

„Votul este în curs în ţara noastră, deci poporul american merită să afle faptele depline şi complete imediat“, a spus Clinton într-o scurtă conferinţă de presă, organizată la Des Moines, Iowa.

Clinton a precizat că nu ştie ce includ noile mesaje obţinute de FBI. „Acum, ştiu la fel de multe lucruri ca şi voi şi cred că este bine“, a spus ea.

Candidata democrată s-a declarat, însă, încrezătoare că, „indiferent ce includ (e-mailurile - n. red.), nu vor schimba concluzia la care s-a ajuns în iulie“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite