Alegeri SUA 2016: Cele două lumi din America - secretul succesului lui Donald Trump şi Bernie Sanders

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul republicanului Donald Trump în cadrul maratonului electoral în vederea intrării în cursa pentru Casa Albă continuă să uimească analiştii politici. La fel şi rezultatele socialistului Bernie Sanders, contracandidatul lui Hillary Clinton la nominalizarea democrată. Explicaţia constă însă în faptul că în SUA există, de fapt, două lumi, iar Trump şi Sanders îi cuceresc pe cei care se confruntă cu probleme economice, scrie thedailybeast.com.

În ultimele două decenii, sentimentele de frustrare au pus stăpânire pe tot mai mulţi americani. De vină este sistemul creat de politicieni, care, cu toate că le permite unora să înainteze rapid, îi lasă pe mulţi pe dinafară, este de părere analistul politic american Mike Barnicle.

Sunt, practic, două lumi în SUA, iar succesul înregistrat de Donald Trump, dar şi cel pe care îl are Bernie Sanders în unele state reprezintă o consecinţă a acestei stări de fapt, consideră comentatorul.

La alegerile primare de săptămână trecută, de exemplu, democrata Hillary Clinton şi republicanul John Kasich s-au descurcat bine în oraşele şi localităţile situate la cel mult 50 de kilometri de Boston. În această zonă lucrurile merg bine din punct de vedere economic. Nu sunt probleme prea mari cu privire la serviciile medicale, la cele financiare, educaţionale sau cu privire la locurile de muncă. Venitul per familie depăşeşte media.

Dar la încă 50 de kilometri distanţă de această zonă începe o altă lume. America de acolo este înecată în frustrări, în temeri, în axietate cu privire la prezent şi furie legată de trecut. Iar maşinăria profesioniştilor din politica americană se împiedică în această stare de spirit. Cei care locuiesc la aproximativ 100 de kilometri de Boston au aceeaşi soartă cu americanii din anumite părţi din Ohio, din vestul statului Pennsylvania, din Virginia de Vest sau din Indiana. Salariile stagnează, copii vor să-şi părăsească localităţile natale pentru că nu văd cum şi-ar putea clădi acolo un viitor, părinţii se zbat să o scoată la capăt lună de lună. 

Criza economică din 2008 şi-a pus amprenta asupra majorităţii americanilor, numai că persoanele din zonele care, la acel moment, erau mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic au avut mult mai mult de suferit.  

Pe acest tărâm al celor uitaţi sau marginalizaţi de sistemul american, republicanul Donald Trump şi democratul Bernie Sanders au succes. Alegătorii îşi varsă astfel amarul, încercând să le dea o lecţie celor care i-au neglijat ani la rând.

Din acest motiv, notează sursa citată, are priză Trump la acest segment al electoratului. Şi asta în ciuda defectelor sale şi a falselor sale promisiuni. La rândul său, Sanders, care a pus mereu accent pe echitate, îşi găseşte susţinători în rândul americanilor obosiţi de problemele economice cu care se confruntă.

Actuala situaţie este, de fapt, rezultatul faptului că această parte a societăţii a fost neglijată vreme îndelungată, conchide analistul citat.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/alegeri-sua-2016" target="_blank">View the story "Alegeri SUA 2016 " on Storify</a>]

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite